Hatay Kriz Koordinasyonu'ndan yetkilere çağrı: Şehir hiçbir biçimde inşaat rantına teslim edilmemelidir

Sivil toplum kuruluşları ve kitle örgütlerinin oluşturduğu Kriz Koordinasyonu, Hatay'ın onarılacak değil “yeniden kurulacak” bir kent olduğunu vurguladı.

Yağmur KAYA


HATAY - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da yeniden inşa için hazırlıklar yapıldığı yönünde yetkililer açıklama yaparken, kurulan Kriz Koordinasyon merkezi 'rant' uyarısında bulundu.

Defne Evi önünde bir araya gelen birçok siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve gönüllü kuruluşları, Hatay için hiç vakit kaybetmeden yapılması istenilen talepleri açıkladı. Kurumlar adına açıklama yapan KESK üyesi Mutlu Aymaz, felaketin her düzeyde sorumlularının yargı önünde hesap vermesi için tüm mücadele edeceklerini sözünü verdi.

Hatay'ın başta Antakya, Defne Samandağ ve Kırıkhan olmak üzere onarılacak değil “yeniden kurulacak” bir kent haline geldiğini vurgulayan Aymaz, acil talepleri şu şekilde açıkladı:

'KENDİN ÖZGÜN KARAKTERİ DİKKATE ALINARAK...'

- Öncelikle yıkılan ve ağır hasar gören, depremin yıkıcı etkisinin büyüklüğünü de dikkate alarak ihtiyaç duyan bütün Hatay halklarının “barınma sorunu” kentin özgün karakteri de dikkate alınarak ve altyapı sorunları çözülmüş biçimde giderilmelidir. Binlerce kişilik çadır kentler yerine çadır mahallelerin kurulması gerekmektedir. Uzun vadede mahallelerde konteyner kentler oluşturulmalıdır.

- Halklarımızın “Beslenme- giyim kuşam – sağlık ve eğitim ihtiyaçları hiçbir eksiklik yaratmayacak biçimde çözülmelidir. Engelli, kronik hasta vb. dezavantajlı gruplar hiçbir biçimde mağdur edilmemelidir.

'DÜZENLİ NAKDİ DESTEK YAPILMALI'

-Depremde mağduriyet yaşayan bütün halklarımıza “asgari ücret ”in altında kalmamak üzere düzenli ve sürekli bir ”nakdi” destek yapılmalıdır.

-Hatay şehrinin yeniden imarında “şehrin tarihsel ve kültürel” dokusuna saygılı olunmalı, Şehri terk etmek zorunda kalan insanların geri dönüşleri teşvik edilmeli şehir hiçbir biçimde inşaat rantına teslim edilmemelidir.

'YETKİLİLER VE SİYASİLER HESAP VERMELİ'

-On binlerce canın ölümünün ne afet, ne kader ne de depremden kaynaklanmadığının bilinci ile ülke yönetme erkini elinde bulunduran ve her türlü kararı alma yetkisine sahip eski ve yeni bütün bürokratik ve siyasi sorumluların hesap vermesi sağlanmalıdır.

- Deprem mağdurlarının diğer kentlere nakli, tarikat-mafya ilişkilerine dayanan kurumların gözetiminden çıkarılmalı, gidilen kentlerdeki barınma sorunu da öğrenci yurtlarının boşaltılması ile değil, mülkiyet sahiplerinin rant için elinde tuttuğu otel, pansiyon, konutlar ile ve kamuya ait ancak iktidar tarafından yandaş zümrelere tahsis edilmiş binaların kullanıma açılmasıyla çözülmelidir.

- Depremzedelere yönelik konut inşaatlarının yer seçim kararının aceleye getirilmemesini, iktidara yakın firmaların servetine servet katılırken, yer seçiminde orman, mera, tarım alanı vb. alanların umarsızca talan edilmemesini talep ediyoruz.

Tüm bunlar, bizlerin “talepleri olmanın” yanı sıra aynı zamanda sadece takipçisi değil kararlı birer savunucusu olacağımızın , söz konusu konularda mücadele yürüteceğimizin deklarasyonudur. halklara çağrımız mücadeleyi yükseltme ve bu topraklara, yaşamımıza sahip çıkmamız gerektiğidir."

Öne Çıkanlar