Depremin üzerinden 80 gün geçmesine rağmen Hatay'da içme suyu sorunu devam ediyor
Mazlum BUCUKA
Artı Gerçek - Maraş'ta meydana gelen depremlerde ağır yıkım yaşayan Hatay'da, depremin üzerinden neredeyse üç ay geçmesine rağmen içme suyuna erişim sıkıntısı devam ediyor. Depremin ilk günlerinden itibaren yaşanan içme suyu sıkıntısı, havaların ısınması ve bölgeye giden yardımların azalmasıyla yeniden ciddi boyutlara ulaştı.
Artı Gerçek'e konuşan deprem bölgesindeki dayanışma ağlarının gönüllüleri ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkilileri de bölgedeki temiz içme suyu sorununa dikkat çekti. Hatay'daki gönüllüler açıklamaların aksine bölgede sorunların hâlâ çözülemediğine, AFAD'ın bölgeye destek vermediğine dikkat çekerken Hatay Tabipler Odası Başkanı Sevdar Yılmaz da bölgedeki su sorununun taşıma sularla çözülemeyeceğini, kökten çözüm için şebeke sularının bir an önce içilebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
'AFAD BÖLGEDE YOK, SU İHTİYACINI KİŞİSEL BAĞLANTILARLA ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Depremle beraber bölgedeki kaynak sularının içilemeyecek duruma geldiğini ve molozların akarsulara dökülmesiyle asbest riskinin arttığını söyleyen Karaçay Koordinasyon Gönüllülerinden Ümit Göç, "Karaçay bölgesinde su sıkıntısını bağışçıların kurduğu arıtma tesisiyle biraz çözebildik" dedi. Göç, günde 1500 litre suyu filtreleyip halka ulaştırıyoruz. Bu arıtma tesislerinden bütün Antakya'ya sadece on tane geldi. Bunlardan biri Samandağ Merkez'de biri de Karaçay'da kuruldu. Ama tabi bu yetmiyor, su her yerde büyük bir sorun olarak devam ediyor" diye konuştu.
Karaçay'ın Samandağ ve Antakya merkezlerinin tam ortasında ve yaklaşık 42 köyün merkezi durumunda olmasına rağmen buraya AFAD tarafından hiçbir zaman destek gelmediğini söyleyen Göç, "Bütün suları kişisel bağlantılarımızla sağlamaya çalışıyoruz. Bu bölgede sorunu çözmeye çalışsak da çevrede sorun ciddi derecede büyük. Bugün Antakya'da Dursunlu köyünden bir aile bize ulaşıp "Suyumuz yok lütfen su gönderin" dedi. Samandağ'dan Antakya'ya su gönderiyoruz, durum bu" ifadelerini kullandı.
'TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMÜYOR, ŞEBEKE SUYU İÇME SUYU HALİNE GETİRİLMELİ'
Hatay'a ara ara yardımların geldiğini, yardımların da azalmasıyla içme suyunun önemli bir sorun hale geldiğini söyleyen Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, "Duyurular yapıldıktan sonra yardımlar geliyor, su sorunu yok gibi görünüyor ama bu taşıma suyla nereye kadar idare edilebilir ki?" dedi. Yılmaz, "Artık bütün şebekelerden suların akması lazım, suların içilebilir hale getirilmesi lazım yoksa taşıma suyuyla değirmen dönmüyor. Belediyenin şebeke suyunu içme suyu haline getirmesi lazım" diye konuştu.
'İHTİYAÇ ARTIYOR, GELEN SU AZALIYOR'
Sol Parti Hatay Milletvekili Adayı Serbay Mansuroğlu da, bölgede yaz aylarının başladığına ve şimdiden hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerine çıktığına dikkat çekti. Dayanışma ağları aracılığıyla gelen şişe suların depremzedelerin ihtiyaçlarına yetmesinin mümkün olmadığını söyleyen Mansuroğlu, "Önceden haftada bir gün duş alınabiliyordu ama artık yaz aylarıyla birlikte günlük duş alınması gerekecek, ayrıca bulaşıklar için de su gerekiyor. Yani ihtiyaç giderek artıyor ama gelen su azalıyor ve şebeke suyu sağlıklı bir şekilde verilemiyor şehre. Köylerdeki insanlara ulaştırılmıyor" diye konuştu.
'SEKİZ KİŞİLİK AİLEYE BEŞ LİTRELİK SU VEREBİLİYORUZ'
Aynı zamanda Hatay'da Dayanışma Gönüllüleri Merkezi'nde çalıştığını söyleyen Mansuroğlu, resmi kurumlarla gönüllüler arasında sağlıklı bir iletişim olmadığını söyledi. Mansuroğlu, "Arıtma tesislerindeki sularla igili sağlıklı bilgi paylaşılmıyor. Belediyeye başvurduğumuz zaman 'Biz de depremzedeyiz, elemanlarımız analiz yapamıyor' diyorlar. Diğer kurumlar da deprem sonrası altyapı iyileştirmeleri hakkında paylaşım yapılmıyor" ifadelerini kullandı.
Dayanışma merkezine sadece şişe suların geldiğini söyleyen Mansuroğlu, "Yedi sekiz kişilik aileye bir tane beş litrelik su verebiliyoruz. Bu aile hem duş ihtiyacı hem bulaşık hem de içmesi için bir şişe su ne kadar yeter?" diye konuştu.
VALİLİK SORUN YOK DEMİŞTİ
Depremin birinci ayında Hatay Belediyesi'nin 'Hatay'da su yok' etiketiyle yaptığı paylaşımın ardından Hatay Valiliği, içme suyuna ilişkin basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada deprem sonrası meydana gelen şebeke arızalarının giderildiğini ve şebeke suyunun hijyen amacıyla kullanılmasında herhangi bir sorun olmadığı belirtildi. Valilik, içme suyu olarak damacana ve şişe su kullanılması gerektiğini, AFAD tarafından bölgeye içme suyu sevkiyatının sürekli yapıldığını ve yeterli su stokunun mevcut olduğunu belirtti. Açıklamanın sonunda ise "Sosyal medyada bu konuda kara propaganda yapanlar hakkında gerekli cezai işlemler yapılmaktadır." ifadesine yer verildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada sosyal medyada "su ihtiyacı var" denilerek spekülasyon yapıldığını ifade ederken su stokunun mevcut olduğunu ve depremzedelere sürekli dağıtıldığını söyledi.
BAKAN KOCA: HATAY'DA ŞEBEKE SUYU İÇME SUYU OLARAK KULLANILMAMALI
Söz konusu iddialar üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şunları kaydetmişti:
“Hatay’da şebeke suyunun bu dönemde içme suyu olarak kullanılmamasını telkin ediyoruz. Şebeke suyunun genel amaçlı kullanımında bir sorun yok. Temizlik amaçlı olarak kullanılabilir. AFAD bütün bölgelere ambalajlı kullanılabilir içme suyu temin etmeye çalışıyor. Dolayısıyla su açısından bir sorun olmadığını söyleyebiliriz."
TTB: İÇME SUYU TÜKENME NOKTASINDA
Bölgedeki içme suyu sorununun ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Türk Tabipler Birliği de sosyal medya hesabından dün bir paylaşım yaparak, "Hatay'da içme suyu, depremin 80. gününde yine tükenme noktasında. Halk sağlığının korunması için; iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye, içme suyu ihtiyacını hızla gidermeye ve güvenli, temiz şebeke suyunu sağlamaya çağırıyoruz" dedi.
Hatay'da içme suyu, depremin 80. gününde yine tükenme noktasında.
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) April 26, 2023
???? #HataydaSuYok
Halk sağlığının korunması için; iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye, içme suyu ihtiyacını hızla gidermeye ve güvenli, temiz şebeke suyunu sağlamaya çağırıyoruz.
Yardım gönüllüsü Hatay'ı anlattı: AFAD'ı yeni görmeye başladık
Bakan Koca: Hatay'da şebeke suyunda sorun yok ama içme suyu olarak tavsiye etmiyoruz
HDP'den Hatay için 'bir ay geçti' videosu
Soylu, Hatay'daki su sorununu kabul etmedi: Spekülasyon yapıyorlar