Haydarpaşa Dayanışması üyesi Dönmez tarih verdi: 23 Nisan'da trenler peronlara hareket edecek

Haydarpaşa Dayanışması üyesi Dönmez tarih verdi: 23 Nisan'da trenler peronlara hareket edecek
Seçim öncesi çalışmaların hızlandığını belirten Haydarpaşa Dayanışması üyesi Ayşe Dönmez "Aldığımız bir bilgiye göre 23 Nisan tarihinde trenler hareket edecek" dedi. Gar çevresindeki arkeolojik kazılarda çıkarılan buluntular camla örtülerek sergilenecek.

Yağmur KAYA


İSTANBUL - Kadıköy’ün önemli kamusal mekânlarından biri olan Haydarpaşa Garı 2013 yılından beri ulaşıma kapalı. 13 Mayıs 2005’ten bu yana, Haydarpaşa Garı’nın asıl işlevini sürdürmesi için mücadele eden Haydarpaşa Dayanışması, geçtiğimiz pazar günü yaptığı basın açıklamasıyla Haydarpaşa Garı’na trenlerin geleceğini duyurdu.

Halen Haydarpaşa Dayanışması içerisinde yer alan, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) eski üyesi Ayşe Dönmez garın açılışı ile ilgili detayları Artı Gerçek'e anlattı.

Haydarpaşa Garı'ndan trenler ayrıldığı 2012 yılı 5 Şubat'ın beri Haydarpaşa Dayanışması olarak bir fiili eylem yaptıklarını hatırlatan Dönmez, "Haydarpaşa'nın gar olarak kalması, giriş sahasında, kamusal hizmetler, ulaşım hizmetleri için kullanılması aynı geçmişte olduğu gibi yapılması konusunda bir talebimiz var' diye konuştu.

'SEÇİMDEN ÖNCE BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Bu yıl içerisinde yapılacak seçimlere dikkat çeken Dönmez, "Aldığımız bir bilgiye göre 23 Nisan tarihinde trenler, peronlara doğru hareket edecek" dedi. Çalışmaların hızlı bir şekilde devam etiğine dikkat Dönmez, açılışından sonra hızlı trenlerin Haydarpaşa'ya geleceğini belirtti.

Haydarpaşa Gar'ının ne zaman açılanacağına dair Ulaştırma Bakanlığa yaptığımız bilgi talebine ise haber hazırlandığı sırada yanıt gelmedi.

Haydarpaşa Garı'na tekrar trenlerin dönecek olması, garın kapatılmasından sonra bu işlevi üstlenen Söğütlüçeşme İstasyonu'nu da tekrar gündeme getirdi. Söğütlüçeşme'nin Haydarpaşa Garı'nın işlevini yerine getirecek altyapıya sahip olmadığını vurgulayan Dönmez, halihazırda istasyon çevresindeki yoğunluğa dikkat çekti. Haydarpaşa Garı açıldıktan sonra, raylı sistemden kaynaklı olarak bu yoğunlukta bir azalma olsa da halen devam eden AVM projesinin bu yoğunluğun artarak tekrar yaşanmasına neden olacağı uyarısında bulundu:

'SÖĞÜTLÜÇEŞME'YE AVM YAPILMASI BİRİLERİNE RANT KAZANDIRMA PROJESİ'

"Bütün ulaştırmacılar ve çevreciler bunun son derece gereksiz olduğunu çünkü beş kilometrelik koskocaman Haydarpaşa Garı olduğunu Söğütlüçeşme'nin istasyon olarak kalması gerektiğini vurguluyor. Orada büyük dev gibi bir stadyum ve bir tarafta da metrobüs istasyonları ve Kadıköy Belediyesi'nin nikah salonları var. AVM projesi demiryolu ulaşımına kolaylık sağlayacak ya da yükünü hafifletecek bir yapı değil. Birilerine para kazandırmak amaçlı yapılan bir proje."

Ayşe Dönmez​​

'ARKEOLOJİK BULUNTULAR CAMLA ÖRTÜLECEK'

Haydarpaşa'nın gar olarak yeniden hizmet vermeye başlaması, burada yapılan arkeolojik çalışmaları ve bu çalışmalarda gün ışığına çıkan buluntuların durumunu da gündeme taşıdı.

Dönmez halihazırdaki planlamada buradaki tarihi buluntuların üstünün kalın cam malzemeyle örtüleceğini bir taraftan da demir yolu işletmeciliği yapılacağını söyledi.

'KAZI ÇALIŞMALARI SON DERECE YAYGIN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR'

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen de devam eden arkeolojik çalışmaların detaylarını Artı Gerçek'e anlattı.

Garın hemen arkasındaki 300 dönümlük arazide gerçekleştirilen kazılarda Klasik dönem, Helenistik, Bizans, Roma, Osmanlı dönemlerine ait kalıntıların elde edildiğini dile getiren Köymen, antik kente ait bütün buluntular elde edildikten sonra hazırlanacak bilimsel raporlamalar ışığında antik kalıntıların sergilenebileceğini belirtti.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen

Buluntuların camla örtülüp sergilenmesinin dünyada yaygın olarak kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Köymen, Atina metrosunun buna iyi bir örnek olduğunu söyledi:

"Antik kentin bütün buluntuları ortaya çıkarılıp bununla ilgili raporlamalar hazırlandıktan sonra alanın bu büyüklükte ve bu açıklıkta korunması çok mümkün değil. Kısmi olarak tarihi buluntular açık bırakılıp sergilenebilir. Bunun pek çok örneği var. En önemli örneklerinden bir tanesi Yunanistan'daki Atina Metrosu. Buradaki istasyonlarının hepsinde buluntular sergileniyor. Haydarpaşa'da elbette bir taraftan gar olarak korunmaya devam ettirilmelidir diğer taraftan da bu arkeolojik potansiyel bir açık hava müzesi gibi belli koruma koşullarıyla sergilenebilir."

"Bu potansiyel Haydarpaşa Gar'ı, gar olarak fonksiyonunu devam ettirirken diğer taraftan da buradaki arkeolojik potansiyel de aslında insanların gezmesi, buradan bilgi alabilmesi için açık bir sergi alanı, bir arkeolojik park olarak da kullanılabilinir"

Köymen buluntuların arkeolojik değerini de "Milattan önce beşinci yüzyıla tarihlendirilen bir yapı sistemi ve yaşama biçimine ait bunların günümüze kadar gelmesi, aynı topraklar üzerinde farklı farklı medeniyetlerin nasıl yaşadıklarının bilinmesi hem insanlık tarihi açısından hem de yaşam alanlarıyla ilgili kurduğumuz bağlar açısından son derece önemli" sözleriyle özetledi.

Öne Çıkanlar