'Hayır' diyen kadınlara Meclis yasağı
Müftülük yasasına ve Büyükada tutuklamalarına karşı Meclis'te eylem yapan ve basın açıklamalarına katılan kadınlara TBMM kapıları kapandı.
ARTI GERÇEK - Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve 100'e yakın kadının TBMM'ye girişi yasaklandı.
Bu sabah iki arkadaşı ile birlikte müftülere verilen yetkinin ve yasanın görüşmeleri için TBMM'ye gelen Canan Güllü, Meclis'e giremedi. Güvenlik taarafından "Tahditli" oldukları yönünde uyarılan kadınlar içeriye alınmadı.
Güvenlik görevlilerine bunun gerekçesi soran kadınlar Meclis'te yapılan basın açıklamaları nedeniyle bu sınırlamaya maruz kaldıklarını öğrendiler.
Canan Güllü için bu yasağa Temmuz ayı sonunda CHP Milletvekili Şenal Sarıhan ve CHP Milletvekili Veli Ağababa tarafından, Büyükada tutuklamalarıyla ilgili yapılan basın açıklamasına mlletvekilleri davetiyle katılması gerekçe gösterildi.
Konuya ilişkin konuşan Canan Güllü, "Bu toplantıda bize basın açıklamasına katılma hakkımız olmadığı belirtilerek söz almamız engellendi. 'Basın toplantısında konuşursanız, hakkınızda tahkikat yapılır.' denildi. Biz bu nedenle konuşmadık. Bu duruşumuz bile tehdit olarak önümüze geldi" dedi.
Meclis önünde yapılan müftülere nikâh yetkisi veren tasarıyı eleştiren basın açıklamasına katılan kadınların da bu yasak listesinde olduğu öğrenildi.
Canan Güllü, yasak nedeniyle Meclis İdari Amiri Salim Uslu'ya ulaşmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Meclis Tüzüğü'nde böyle bir madde olmadığını belirten kadınlar karara tepkili.
Maddesiz yasak kapsamında kadınlar meclis çevresinde 1 kilometre alanda röportaj veremeyecek.
TBMM'DE YASAKLI KADINLAR LİSTESİ GENİŞLİYOR
Nüfus Hizmetleri Yasa Tasarısı’nın Alt Komisyon’daki görüşmelerini izlemek için 3 Ekim Salı günü Meclis’e gelen kadınlar da benzer bir yasakla karşı karşıya kaldılar. 3 Ekim Salı günü Meclis’e gelen 17 kadın girişleri "yasak" olduğu için Meclis’e alınmadı.
Ankara Kadın Platformu üyesi Gülşah Öztürk, Meclis’e alınmayan "yasaklı kadınlar"dan. Meclis’e alınmayınca beraberindeki kadınlar ve milletvekilleriyle Meclis kapısı önünde eylem yapmak istedi ama bu kez de polis müdahalesine maruz kaldı.
Öztürk, Meclis’e girişine "güvenlik" gerekçesinin öne sürüldüğünü söylüyor. Öztürk, "İçeri alınmamamın nedeni 2 Ekim’de Meclis’te milletvekilleriyle birlikte yapmış olduğumuz Müftülük Yasa Tasarısına karşı açıklama olarak gösterildi. Güvenlik gerekçesiyle Meclis’e girişime yasak konulmuş" diyor.
Bu yasaktan bir gün önce tüm gün Meclis’te olduğunu anımsatan Öztürk, "Çok keyfi bir uygulama. Kadınlara özel muamele yapılmasının nedeni hem sokakta hem Meclis’te mücadelelerinin engellenmeye çalışılması. Ama şunu da söyleyelim, Meclis’e girsek de girmesek de bu tasarılar, kadınların sokağından da Meclis’inden de geçmez. Bu tasarı sokaktan geçmedi, Meclis’ten de geçmeyecek" diyor.