Haziran'da 33 gazeteci yargılandı, 2'si tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Haziran ayı raporunu açıkladı.

Haziran'da 33 gazeteci yargılandı, 2'si tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Haziran ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 24 Haziran milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine, basına yaklaşım ve tek yanlı yayın yapan basının partilere yaklaşımının damga vurduğu belirtilen raporda, başta Anadolu Ajansı olmak üzere, vatandaşın vergileriyle yayıncılık yaptığı için herkese ve her partiye eşit yaklaşması gereken TRT'nin tamamen iktidarın yayın organları gibi hareket ettiği dile getirildi.

Yine 24 Haziran'da seçim sonuçlarını açıklayan Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığı ve seçimin tarafı olduğu vurgulanan raporda, "Seçim kampanyaları süresince de iktidarın sesi olmayı yeğleyen önemli orandaki basın organları, muhalefete yönelik saldırılarda bile gerçeği tersyüz eden bir yayıncılıkla basın meslek ilkelerini ayaklar altına almış, kamuoyunu yanıltmayı yeğlemiştir. Suruç'ta Şenyaşar ailesinin AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve ailesinin saldırısına uğraması, ailenin 3 ferdinin yaralı olarak kaldırıldıkları Suruç Devlet Hastanesi'nde onlarca kurşun ve kesici aletlerle öldürülmesi bile görmezden gelinmiş ve saldırgan taraf iktidar partisinin vekili ve yakınları olduğu için yargı kalkanının yanı sıra basın kalkanıyla da korunmaya alınmaya çalışılmıştır. Nitekim saldırı sonrası meydana gelen ve Yıldız ailesinden de bir kişinin yaşamını yitirdiği kavgaya dair görüntüler de, algı oluşturulması için kırpılarak onlarca iktidar yanlısı yayın tarafından servis edilmiştir" denildi.

Bu dezenformasyon ve algı operasyonlarına alet olmaktan kurtuluşun yegane yolunun özgür basına ve basın ilkelerine her ne koşulda olursa olsun sahip çıkmaktan geçtiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"ÖGİ, Türkiye'de basın ve yayıncılığın tekelleşmesine ve devlet-iktidar eliyle kamuoyunu yanıltma aracı olarak kullanılmasına karşı özgür basından yana tutum sahibidir. Bu vesileyle başından beri iktidarın hedefi olmuş ve her türlü saldırıya maruz kalmıştır. Artan saldırılar karşısında halkı habersiz bırakmamak için çok yönlü arayışlarla çalışmalarını sürdürmüştür."

Raporda, Haziran ayında 192 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğu, 2 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 33 gazetecinin yargılandığı, 1 gazeteciye para cezası verildiği, 7 gazeteci hakkında dava açıldığı, 3 gazetecinin yargılandıkları davalarda beraat ettiği, bir basın yayın organı bürosuna polislerce baskın yapıldığı belirtildi.

ÖGİ, 70'i üyeleri olan tutuklu 192 gazetecinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu. (Mezopotamya Ajansı)

tutuklu gazeteciler Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Anadolu Ajansı