HDP: Cezaevlerinde art niyetli uygulamalar var
ARTI GERÇEK - HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dr. Necdet İpekyüz, açlık grevleri sonrasında tutukluların tedavi süreçlerine dair Genel Merkez’de basın toplantısı düzenleyerek, cezaevi idarelerini ve merkezi yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Başaran, cezaevi idarelerinin tutukluların tedavi süreçlerinde keyfi bir tutum sergilediğini belirterek, bunun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Açlık grevi sonrası beslenme sürecindeki kurullara uyulmadığını söyleyen Başaran, bazı cezaevlerinde yaşanan sorunları aktardı.
Buna göre, Van Cezaevi idaresi ile Pazar gününden bu yana iletişim kurulamıyor. Van T Tipi Hapishanesi’nde 27 Mayıs akşamı geç saatlerde hastaneye kaldırılan 8 tutuklu, mahkum koğuşunda tutulmak istendi. Tutuklular, bunu kabul etmeyince hiçbir tetkik yapılmadan tekrar cezaevine gönderildi.
Adı sık sık hak ihlalleriyle gündeme gelen Elazığ 1 No’lu Hapishanesi’nde hiçbir tutuklu hastaneye sevk edilmedi. Elazığ 2 No’lu Hapishanesi’nde ise kan kusan 3 kişi hastaneye sevk edildi ancak herhangi bir tedavi uygulanmadan yeniden cezaevine gönderildi. Her iki hapishanede de diyet programı uygulanmıyor, gerekli vitaminler ile tutukluların kantinden istediği gıdalar verilmiyor.
CEAZEVİ MÜDÜRÜ: BENİM SORUNUM DEĞİL
Patnos Cezaevi’nde cezaevi müdürü, tedavi olmak istediklerini belirten tutuklulara "nasıl açlık grevine başladıysanız bir şekilde bitirin, bu benim sorunum değil" yanıtını verdi.
Cezaevlerinde tutukluların yaşam hakkı ve sağlıklarından cezaevi idarelerinin sorumlu olduğunu söyleyen HDP Milletvekili Başaran, "Keyfi tutumlar kabul edilemez" dedi, cezaevi idareleri ile merkezi yetkililere yasal ve vicdani sorumluluklarını hatırlattı. Başaran, tutukluların sağlıklarına kavuşması için her türlü olağan sağlanmasını istedi.
ART NİYETLİ UYGULAMALAR VAR
HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz ise açlık grevinin bir protesto yöntemi olduğunu hatırlatarak, "Bunu yapanlar sağlığı öncelikli olarak değil, eyleme girdikleri gerekçeleri önkoşul olarak dile getirirler. Ama bitiminden sonra tıbbi süreç başlar" dedi. Sağlık görevlilerinin açlık grevcilerine müdahale edemeyeceğini, ancak bittikten sonra tıbbi sürecin başladığını söyleyen İpekyüz, "3 bin kişiden söz ediliyor. Kimi yerde art niyetli kimi yerde araştırmadan, yanlış uygulamalar yapılıyor" dedi. İpekyüz, bazı cezaevlerinde yağlı, salçalı yemekler verildiğini belirterek, bilimsel etik koşullara uyulması çağrısı yaptı.
Sorumluluğunu yerine getirmeyen cezaevi idareleri, sağlık çalışanları ve kolluk görevlileri hakkında yasal başvuruları yapacaklarını bildiren İpekyüz, belirli aralıklarla tetkiklerin yapılması, uzun bayram tatilinde sağlık hizmetinin aksamaması, kanama, bayılma gibi problemlerde derhal tutukluların hastaneye sevk edilmesi gerektiğini dile getirdi.