Hemşireler Günü raporu: Kızgın ve kırgınlar
‘Bu süreçte yaşanan sorunların hemşireler tarafından açıklanma fırsatı verilmemesi, sorunların hekimlik üzerinden konuşulması, hemşireler arasında kırgınlığa ve kızgınlığa neden olmuştur.’
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde "Salgın sürecinde genel sağlık hizmetinde hemşirelik mesleğinin sorunları" başlıklı bir rapor açıkladı.
Hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunların pandemi sürecinde artarak devam ettiği vurgulanan raporda, "Hemşireliğin bu süreçte yaşadığı sorunlara idari olarak aktarma fırsatı verilmediği gibi, toplumda da hemşireliğin bu süreçte yaşadığı sorunların hemşireler tarafından açıklanma fırsatı verilmemesi, sorunların hekimlik üzerinden konuşulması, hemşireler arasında bu süreçte kırgınlığa ve kızgınlığa neden olmuştur" denildi.
YAŞANAN SORUNLAR
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre raporda, SES’in hastanelere yaptığı ziyaret sırasında hemşirelerin aktardığı sorunlara yer verildi. Hemşirelerin, pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar şöyle sıralandı:
-Çalışma alanlarında hemşirelerin sağlığına ve güvenliğine yönelik önlemlerin tam olarak alınmadığı, tüm görevlendirmelerde nitelikli yeterli sayıda koruyucu ekipman sağlanmadığı, düzenli tanı testlerinin yapılmadığı,
-Kronik hastalığı olan hemşirelerin idari izin verilmediği, görevlendirmelerde; adalet, şeffaflık ve rotasyona uyularak, tüm görevlendirmelerin mevzuatlara uygun şekilde yapılmadığı,
-İki ebeveyninde sağlıkçı olması durumunda, birisine izin verilmesi uygulaması yöneticilerin inisiyatifine bırakıldığı, bakıma muhtaç aile bireylerin olduğu hemşirelerin idari izinli sayılmasına yönelik düzenleme yapılmadığı, çocuklarını yalnız büyüten hemşirelerin durumuna ilişkin düzenleme yapılmadığı,
-Özellikli birimlere görevlendirmelerde eğitim ve sertifikasyon gibi şartların göz önünde alınmadığı, oryantasyon eğitimlerin nitelikli bir şekilde verilmediği, yapılan görevlendirmelerde sendikalar, siyasal partiler gibi etkenlerin rol aldığı,
-Pandemi süresince ulaşım, konaklama olanaklarının sağlanmasında sorunlar yaşandığı, çözüme yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmadığı, hemşirelerin bu süreçte mesai süresi kısaltılmamış, uzun çalışma saatleri görev yapmıştır. Görev tanımı dışında iş ve işlemlerin yaptırıldığı, mobbingin artarak devam ettiği, ekip içi baskıların olduğu ifade edilmiştir.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Hemşirelerin pandemi süresince yaşadıkları sorunların çözülmediğine dikkat çekilen raporda, "Bu sorunların en büyüğü mevzuat kaynaklı olmakla birlikte, sağlık yönetim kültürü kaynaklı sorunlarda sorunu çözülmez kılabilmektedir. Hemşireliğin tüm sorunlarının çözümü için öncelikle ülkemizde yöneticiler, sağlık ekibi ve toplum açısından hemşireliğin bağımsız bir meslek olarak görülmesi gerekmektedir. Hemşirelerin sorunlarını görmezden gelmek ve ertelemek hem bu meslek grubunun meslek onuruna hem de sağlık hizmetlerine zarar vermektedir" denildi.
Raporda hemşirelerin yaşadığı sorunlara dair çözüm önerileri de şöyle sıralandı:
-Uzman hemşirelere yönelik kadrolar açılmalı, mali ve özlük haklar kapsamında düzenlemeler yapılmalı. Hemşire yardımcısı unvanı, mesleki kriterlere uygun olmaması nedeniyle kaldırılmalı, sadece lisans mezunu hemşire yetiştirilmeli.
‘TÜM YÖNETİM KADEMELERİNDE HEMŞİRE TEMSİLCİLERİ OLMALI’
-Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve servis sorumlu hemşireleri siyasi kararlarla değil, liyakatle belirlenmeli. Tüm yönetim kademelerinde hemşirelik mesleğinin temsilcilerine yer verilmeli.
-Sağlık sektöründeki erkek egemen yönetici eğiliminden vazgeçilmeli. Hemşireler yönelik hem ekip içi hem de yönetimden kaynaklı mobbing ciddi olarak araştırılmalı ve cezalandırılmalı.
-Hemşirelik mesleğinin temel ücret düzeyinde iyileştirme yapılmalı. Performans uygulamaları hemşirelerin iş yükünü artırmış olup, performans uygulaması kaldırılmalı.
Foto: AFP