Hozat'ta ağaç kıyımı: ‘Şırnak'takinin bir benzeri bugün burada yaşanıyor’
Hozat ilçesine bağlı Samoşi ve Zogar köy kırsalında ağaç kıyımının yaşanıyor. İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı, ‘Şırnak'takinin bir benzeri bugün burada yaşanıyor’ dedi.
Dersim'in Hozat ilçesine bağlı 1994 yılında boşaltılan Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki Şamoşi ve Zogar köyleri kırsalında bulunan ağaçlar, bir buçuk aydır kesiliyor. Ağaç kesimi ihalesinin Malatyalı bir şirkete verildiği belirtilirken, ihalenin ayrıntılarına ilişkin bilgi edinilemedi. Ağaç kesim işinde Malatya’dan getirildiği öğrenilen 60 aile çalıştırıldığı belirtildi.
Bölgedeki ağaç kıyımına ilişkin konuşan İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aslan Sultan, "Geçen sene orman yangınlarının enkazlarının temizlenmesi adına bölge Malatya'dan birine ihaleyle verilmiş. Dışardan Elazığ, Palu, farklı illerden 60 aile gelerek; Uzunyazı denilen bölgeye çadır açarak yerleşmiş" dedi.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Sultan, kendisinin de ağaç kesimi devam eden Hozat'ın Samoşi köyünden olduğunu ve köylerinin 1994 yılındaki köy yakmaları sürecinde boşaltılarak "yasak bölge" ilan edildiğini söyledi. Sultan, Yılan Dağları ve Ali Boğazı'nın bitişiğinde olan köylerinin ormanlarının yaklaşık 1,5 aydır kesildiğini söyledi.
‘BÖLGE MALATYA'DAN BİRİNE İHALEYLE VERİLMİŞ’
Sultan, köyleri ile yine köylerinin karşısında bulunan Zogar ile mezralarının bulunduğu bölgelerin geçtiğimiz yıl iki defa yakıldığını söyledi. Sultan, "Geçen sene orman yangınlarının enkazlarının temizlenmesi adına bölge Malatya'dan birine ihaleyle verilmiş. Dışardan Elazığ, Palu, farklı illerden 60 aile gelerek; Uzunyazı denilen bölgeye çadır açarak yerleşmiş. Bunlar 30 traktör ile buralardaki ağaçları kesiyor" şeklinde bilgiler verdi.
‘MESELE YER ALTI MADENLERİ’
Dersim'e dönük devlet oyunlarının farkında olduklarını söyleyen Sultan, Dersim ve doğasına dönük saldırıların günümüzde daha da katmerleştiğini aktardı. Sultan, Buradaki asıl mesele oradaki yeraltı madenleri. Asıl amaçları bölgenin üstünü orman alanından kurtarıp yeraltı madenine ulaşmaktır" dedi. İki yıl önce Ovacık-Hozat üçgeninden Çemişgezek'e yol yapılacağını hatırlatan Sultan, kendi köylerine geldiklerinde yolun Aliboğazı Bölgesi’ne çevrildiğini söyledi. Buradaki amacın hem orman kesiminden orada çıkacak maden hem de Yılan Dağı'ndaki maden olduğunu ifade eden Sultan, "Şu anda köylüler dava açmış. Geçici olarak ihale iptal edilmiş denilse de kesim devam ediyor. Yeni baştan tüm bölgeyi kesecekler. Bizim doğamıza, coğrafya ve ormanlarımıza dokunmasınlar. Bizim ormanlarımız bizim tarihimiz, çocukluğumuzdur" dedi.
‘ŞIRNAK'TAKİ KESİME CİDDİ TEPKİ GÖSTERMİŞ OLSAYDIK; BUGÜN BURADA BU OLMAZDI’
Sultan, bölgede ciddi anlamda bir orman katliamı olduğunu belirterek, "Şırnak'takinin bir benzeri bugün burada yaşanıyor. Dün Şırnak'taki kesime ciddi tepki göstermiş olsaydık; bugün burada bu olmazdı. Bugün buna tepki göstermezsek bizim coğrafyanda bir dal bırakmazlar. Bahsettiğimiz alan milyon hektarlarca bir alan. Oradaki akrabalarımla konuştuğumda ağlayarak böyle devam ederse bir ağaç dahi kalmayacağını söyledi. Böyle bir ciddi katliam ve saldırı var. Buradaki ve metrepollerdeki halkımız yüzünü Kürdistan'a dönsün" diye konuştu.