Hrant Dink davası nasıl ilerledi, Ogün Samast ve diğer sanıklara ne cezalar verildi?

Hrant Dink davası nasıl ilerledi, Ogün Samast ve diğer sanıklara ne cezalar verildi?
Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ın tahliyesi, bir türlü tam olarak gerçeklerin ortaya çıkarılmadığı yargılama sürecini yeniden gündeme getirdi. Samast aslında daha önce tahliye edilmek istendi... İşte Dink cinayetinin dava süreci...

Artı Gerçek - Gazeteci Hrant Dink,19 Ocak’ta Agos Gazetesi’nin Şişli’deki binası önünde uğradığı suikastta öldürüldü.

Cinayeti işleyen kişi güvenlik kameralarından tespit edildi. Kameralarda, Dink'e üç el ateş ettiği görülen kişinin 17 yaşındaki Ogün Samast olduğu anlaşılacaktı.

Ogün Samast suikasttan 36 saat sonra, Trabzon’a giderken Samsun Otogarı’nda yakalandı. Cinayette kullanılan silah da ele geçirildi.

POLİSE ÇALIŞAN SANIK: ERHAN TUNCEL

Samast ilk sorgusunda cinayeti, 2004 yılında Mc Donalds'ı bombalayan Yasin Hayal’in talimatı üzerine işlediğini söyledi. Bunun üzerine Hayal de gözaltına alındı. Hayal de Erhan Tuncel'in ismini verecekti. Hayal'in "Cinayeti birlikte planladık" dediği Tuncel, polis muhbiriydi. Trabzon Emniyeti'ne muhbirlik yapan Erhan Tuncel ile birlikte 12 kişi gözaltına alındı.

Ogün Samast ile Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007’de tutuklandı.

Suikastın devlet içinde uzantıları olduğu anlaşılırken, Ogün Samast'ın yakalanmasından birkaç gün sonra, Samsun Yeşilkent Karakolu’nda polislerle Türk bayrağıyla çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. Suikast öncesi de devlet görevlileri tarafından hedef gösterilerek tehdit edilen Hrant Dink'in öldürülmesinde kamu görevlilerinin rolüne dair işaretler arttı.

İKİ DAVA AÇILDI: TRABZON JANDARMA ALAY KOMUTANI DA VARDI

Yargı süreci Nisan 2007’de başladı. İlk duruşma 2 Temmuz 2007 tarihinde görüldü. 12'si tutuklu 18 kişi yargılanmaya başlamıştı.

Nisan 2008’de Trabzon’daki jandarma görevlileri hakkında da dava açıldı. Dava açılanlar arasında Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz de vardı.

Hrant Dink cinayeti davası beş yıl sürdükten sonra, Ocak 2012'de karara bağlanırken, 'planlayıcılar' olduğu belirtilen Yasin Hayal suikasttan beraat edecekti. Muhbir Erhan Tuncel'e de tutukluluk süresi gözetilerek tahliye çıktı. İlk kararda cezalar şöyleydi:

Yasin Hayal: Tasarlayarak insan öldürmeye azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet

Salih Hacisalihoğlu: Ruhsatsız mermi bulundurmaktan 2 ay 15 gün hapis

Erhan Tuncel: Mc Donald’s olayından dolayı 10 yıl 6 ay hapis

Ersin Yolcu ve Ahmet İskender: Tasarlayarak insan öldürmeye yardım etmekten dolayı 12 yıl 6’şar ay hapis ve ayrıca İskender’e ruhsatsız silahtan dolayı 1 yıl hapis.

SAMAST'A 'SİLAHLI ÖRGÜT' SUÇUNDAN BERAAT

Yaşı 18'den küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanan Samast, Temmuz 2011'de çıkan kararda, "tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 22 yıl 10 hapis cezası aldı. Ancak ana davada sanıkların tamamı "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraat etti.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay'a taşındı.

ERDOĞAN: CEZA BUNDAN BAŞKASI OLAMAZ

Suikastın arka planı aydınlatılamazken, çıkan karar tepkileri daha da büyüttü. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Kamuoyu vicdanı bu noktada rahat değil ama faille ilgili verilmiş ceza bundan başkası da olmaz. Ağırlaştırılmış müebbet hapis, idam olmadığına göre bundan daha başka bir ceza verilmez. Bu konuyla ilgili olarak devlet, yargıyla gerekli çalışmalarını yaptı. Yargı da devletin bir unsuru" dedi.

YARGITAY ÖRGÜT SUÇUNDAN CEZA İSTEYEREK BOZDU

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Tuncay Uzundal’ın “terör örgütü yöneticiliğinden” verilen beraat kararını, “suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan” ceza verilmesi istemiyle bozdu.

Ayrıca Yargıtay, Erhan Tuncel’in Dink’i öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi nedeniyle mahkumiyeti gerektiğini bildirerek, “kasten öldürmeye azmettirme” suçundan kurulan beraat hükmünü bozdu.

AĞUSTOS 2019'DA YENİDEN KARAR ÇIKTI

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Eylül 2013’te yeniden görülmeye başlandı.

Yargılama sonucunda Yasin Hayal, “Silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 7.5 yıl, Ogün Samast, “Silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 2.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Tetikçi Ogün Samast'ın, “Tasarlayarak öldürmek” suçundan daha önce 22 yıl hapis cezasına, Yasin Hayal ise azmettirme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması kararları ise Yargıtayca onanmıştı.

“Silahlı suç örgütü üyesi olmak” ve “Hrant Dink’in Yasin Hayal’in azmettirmesi sonucu Ogün Samast tarafından öldürülmesine yardım” ile suçlanan diğer sanıklar Ersin Yolcu 1 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender 1 yıl 10 ay 15 gün, Zeynel Abidin Yavuz 14 yıl 22 gün ve Tuncay Uzundal 16 yıl 10 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Uzundal karardan 10 gün sonra tutuklandı.

Salih Hacısalihoğlu ile Osman Hayal hakkında ise suçları sabit olmadığından beraat kararı verildi. 79 yıl hapse mahkum olan “Büyük abi” Erhan Tuncel de yeniden tutuklandı.

KAMU GÖREVLİLERİ DAVASI: CERRAH, UZUN, ALTAY, DİNÇ...

Dink suikastına dair kamu görevlileriyle ilgili açılan davada ise dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, EGM İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun, Trabzon il Emniyeti eski Müdürü Reşat Altay ve Emniyet istihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç’in de aralarında bulunduğu 26 kamu görevlisi hakkında iddianame düzenlendi.

CEMAAT OPERASYONLARIYLA BİRLEŞTİ

Dava sürecinde Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma ve operasyonlar da başlamıştı. Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek ve Ercan Demir’in de bulunduğu bazı kamu görevlileri bu kapsamda tutuklandı.

Bu noktadan sonra yeni deliller ortaya çıktı. Suikasta dair raporların bulunduğu, Trabzon Emniyeti istihbarat Şubesi’nde bulunan bir bilgisayarın kaybedildiği anlaşıldı.

KAMU GÖREVLİLERİ SUİKAST SIRASINDA ORADAYDI

Cinayetten önce Dink’in evinin çevresinde bazı jandarma görevlilerinin olduğu ve ayrıca tetikçi Samast’ı izleyen altı kamu görevlisi olduğu tespit edildi.

2016 yılı boyunca Dink cinayetiyle ilgisi olduğu iddiasıyla 30’u aşkın jandarma görevlisi gözaltına alındı ve 15’i tutuklandı.

Kamu görevlileri davası ile diğer dava birleştirildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerinin ihmali davasında, 26 Mart 2021'de kararını açıkladı.

78 sanıklı davada, Fethullah Gülen'in arasında bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrıldı. Oybirliğiyle alınan kararda, cinayetin "FETÖ amaçları doğrultusunda işlendiği" belirtilerek, 26 sanığa, ikisi ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere çeşitli suçlardan mahkumiyet kararları verildi. 37 kamu görevlisi beraat etti.

Eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Muharrem Demirkale'nin ve Yavuz Karakaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

CERRAH VE UZUN'A ZAMAN AŞIMI

Eski emniyet müdürleri Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun hakkındaki "görevi kötüye kullanma" suçundan açılan davanın dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşmesine hükmeden heyet, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında "görevi ihmal" suçundan dosyanın zaman aşımından düşürülmesine, "ihmali davranışla kasten öldürme" ile "resmi belgeyi yok etme" suçlarından beraatine karar verdi.

Dink Ailesi avukatları zaman aşımı ve beraat kararlarını göz önünde bulundurarak istinaf talebinde bulundular. Ancak istinaf talepleri reddedildi.

14 Haziran 2023’te 11 sanığın “Anayasayı ihlal", "FETÖ adına suç işleme" ve "İhmali davranışla kasten öldürme" suçlarından açılan davanın ilk duruşmasında ise mahkeme Faruk Sarı ve Yahya Öztürk hakkındaki yakalama kararlarının devamına, sanık Adem Sağlam'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere duruşma 20 Eylül'e ertelendi.

SAMAST DAHA ÖNCE TAHLİYE EDİLECEKTİ

Tetikçi Ogün Samast, Dink’in örgütlü bir cinayete kurban gittiği tespit edilince, Temmuz 2019’da ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla da 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı ancak Yargıtay, suç tarih ile inceleme tarihi arasındaki 12 yıllık zamanaşımı süresinin geçtiği gerekçesiyle bu suçlamayı düşürdü.

İnfaz yasasına göre 6 Ağustos 2020’de kalan 18 aylık cezasını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmek üzere serbest bırakılacağı belirtilen Samast, başka bir suç nedeniyle tahliye edilmemişti.

Samast, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde gardiyanları tehdit ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 3 Ağustos’ta 2 yıl yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmış ve bu nedenle tahliye edilmemişti.

Samast'un bu cezasının 1 yıl önce iyi halden dolayı koşullu salıverme kapsamında dolduğu, cezaevi yönetimince deneme sürecine alındığı ve iyi hali gözlenenince de koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliye edildiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar