İade beklerken polis tarafından öldürülen Afgan Tacik’in davası: Zanlı polis Dersim'de görevlendirildi

Van Geri Gönderme Merkezi'nde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Lütfullah Tacik'in davasında savcılık mütalaa sundu.

İade beklerken polis tarafından öldürülen Afgan Tacik’in davası: Zanlı polis Dersim'de görevlendirildi

Van Geri Gönderme Merkezi'nde 17 yaşındaki Lütfullah Tacik'in, 27 Mayıs 2014'te polis S.O. tarafından dövülerek öldürülmesine ilişkin açılan davanın 24'üncü duruşması görüldü. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Tacik’in aile avukatı Mahmut Kaçan katılırken, sanık polis S.O. ise duruşmaya katılmadı.

‘SOMUT İNANDIRICI DELİL YOK’ İDDİASI

Mahkemede heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşma tutanakları ve dosyadaki mevcut belgeler okunarak başlanan duruşmada savcılık mütalaa sundu. Sunulan mütalaada, "S.O. hakkında ‘Ölüme Sebebiyet Verecek Şekilde Kasten Yaralama’ suçundan yargılanması amacıyla kamu davası açılmış ise de, Tacik’in ölümü ile sanığın tokat atma eylemi arasında illiyet bağının varlığına dair dosya kapsamında somut, inandırıcı, cezalandırmaya yeterli delilin bulunmamıştır" denilerek sanık polis S.O. hakkında "kasten yaralama ve görevi kötüye kullanma" suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada yine Tacik’in hastaneye ulaştırılması sırasında H.Ö.Ö. adlı polis memurunun ise, "Görevi kötüye kullanmak" gerekçesi ile cezalandırılması talep edildi.

Mütalaaya karşı hem sanık polislerin avukatları hem de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Tacik’in aile avukatı Kaçan’ın ek süre talepleri kabul edilerek bir sonraki duruşma 15 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Iğdır'dan Türkiye'ye giriş yaparken 16 Mayıs 2014 tarihinde yakalanarak Iğdır Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne götürüldükten sonra Van Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen 20 Afgan mülteciden 17 yaşındaki Lütfullah Tacik'in, 27 Mayıs 2014'te Van'da görevli polis S.O. tarafından dövülerek öldürülmesine ilişkin açılan davada hala bir karar çıkmadı. Şuana kadar 12 celsenin görüldüğü dava ile ilgili birçok ihmal ve skandallar da yaşandı. Tacik'in ölümünün hemen ardından ifadeleri alınan tanıklar, polis S. O.'nun Tacik'e tokat attığını anlatırken, polis memurları ise üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmemişti.

İddianamede, polis S.O. hakkında "Ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama" suçundan 16 yıl, polis H.Ö.Ö'ye ise, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti. Tacik'e şiddet uygulayarak ölümüne yol açan ve 16 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan ve açığa alınan polis memuru S.O ile H.Ö.Ö. 12 duruşmanın sadece birine SEGBİS'le katıldı.

GÖREVE İADE EDİLDİ

Polislerden S.O.'nun Van Valiliği hakkında; "Açığa alınma kararının kaldırılması ve iptali" için Van 1. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada mahkeme, polis S.O.'nun başvurusunu reddetti. Mahkeme gerekçesinde, "Davacı hakkında yabancı şahsın ölümü ile sonuçlanan olayda, şahsa tokat atması ve şahsın en yakın sağlık kuruluşuna sevki gerekirken burada da ihmali davranışlar sergilemesi sonucunda şahsın öldüğü, olayda ihmali ve sorumlu bulunan davacı hakkında adli ve idari soruşturmanın açıldığı, bu durumda davacının işlemiş olduğu fiil açısından değerlendirme yapmak gerektiği ve işlenen fiilin niteliği gereği görevi başında kalmasında sakınca bulunduğu açık olduğundan görevden uzaklaştırılmasına ilişkin tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Bunun üzerine polis S.O. bu kez karara itiraz ederek davayı Van Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bölge İdare Mahkemesi de aynı gerekçe ile başvuruyu reddetti. Ancak bu karara rağmen İçişleri Bakanlığı S.O.'yu görevine iade ederek, Dersim'de görevlendirdi.

GÖRÜNTÜYE ULAŞILAMADI

Davada son olarak Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi TÜBİTAK, Jandarma Kriminal İnceleme Laboratuvarı ve Geri Gönderme Merkezi'nin kameralarının teknik altyapısını kontrol eden şirketten kamera kayıtları ile ilgili rapor talep etti. Yaklaşık bir yıl sonra istenen belgeler mahkemeye sunuldu. TÜBİTAK, Jandarma ve Kamera Şirketi'nin gönderdiği üç raporda da çelişkili ifadeler yer aldı. Kamera Şirketi, Geri Gönderme Merkezi'nde sadece bir kameranın kayıt yapmadığını söylerken, jandarma raporunda ise olay günü hiçbir kameranın kayıt yapmadığı ifade edildi.

Son olarak rapor gönderen TÜBİTAK ise, "Hard disklerde o güne ait kayıtların kurtarılması için çalışma yapılmış ancak sabit disklerde DVR cihazına ait kullanıcı hareketlerini gösterir LOG (Meydana gelen hata, olay ya da geçmişin bir seyir defterine kaydedilmesi olayı) kayıtları bulunmamaktadır. LOG kayıtlarının DVR kayıt cihazı lokal hafızasında bulunabileceği değerlendirilmiştir. LOG kayıtlarına ulaşılamadığından dolayı kullanıcı müdahalesi olup olmadığı konusunda bir tespit veya değerlendirme yapılmamıştır" dedi. Böylelikle onlarca kameranın bulunduğu merkezde hiçbir görüntüye erişilememiş oldu. (MA)

göreve iade polis şiddeti