İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe: Bütün bütçeyi harcasak bile İstanbul'daki yapıları yenileme şansı yok

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe: Bütün bütçeyi harcasak bile İstanbul'daki yapıları yenileme şansı yok
İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, olası İstanbul depremiyle ilgili alınması gereken tedbirler hakkında konuştu. Gökçe, "Bütün bütçeyi harcasak bile İstanbul'daki yapı stoğunu yenileme şansı yok" dedi.

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerde cay kaybı 38 bini geçerken, gözler bir yandan da beklenen büyük İstanbul depreminde. İstanbul'da son yıllarda uygulanan kentsel dönüşüm uygulamalarının deprem hazırlığı açısından ne kadar faydalı olduğu ve kaç binada hâlâ risk bulunduğu tartışılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bu çerçevede, İstanbul depremi konulu çalışma yapacak Bilim Kurulu ile bir araya geldi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe ise söz konusu toplantının ardından yaptığı açıklamada karanlık bir tablo çizdi.

Toplantının ardından tv100 canlı yayınına katılan Gökçe, belediyenin tüm bütçesi harcansa bile kentteki yapı stokunun tamamen yenilenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gökçe, "Biz belediyenin bütçesinin tamamını ayırsak İstanbul’daki yapı stoğunu ayağa kaldırıp yenileme şansına sahip değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının önemli bir bölümünü ayırsanız da İstanbul’un sorununu 3-4 yılda çözebileceğiniz bir durum oluşmaz" dedi.

İSTANBUL'DA 90 BİN RİSKLİ BİNA VAR

İstanbulluların Maraş depremlerinin ardından nasıl güvende oturacağına dair planlamalar yapmaya başladığına dikkat çeken Gökçe, kentteki riskli binalar hakkında şöyle konuştu:

"6356 sayılı yasamız, yani riskli yapıyı belirleyen yasada; eğer o yapı boşaltılacaksa yanın malikine kira yardımı yapılır maddesi var. Bunun da skalası var. İstanbul özelinde 1150’den 1550 liraya çıktı. Bu paralara evini boşaltmak isteyen ev sahibi de olmaz. Yasa ev sahibine kira yardımı yapınız diyor. Şimdi İstanbul’da bu yapıların yüzde 60’ında kiracılar oturuyor. Yasa kiracıya bir seferlik yardım yapılmasını öngörüyor. En riskli olduğunu bildiğimiz; 30 bin riskli bina var. İstanbul’da toplamda 90 bin riskli bina var." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar