İBB Meclisi'nde 'FETÖ' gerginliği: Kolonya ve su bardakları havada uçuştu
Ayasofya’nın imar planlarının 'Ayasofya Camisi ve Külliyesi' olarak değiştirilmesini teklifinin görüşülmesi sırada CHP’li meclis üyesi Fahrettin Kayhan'ın sözleri ortalığı karıştırdı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin dünkü son toplantısında önemli kararlar alındı. UNESCO dünya miras listesinde olan ve Danıştay kararıyla müze statüsü kaldırılan Ayasofya’nın müze fonksiyonu iptal edildi.
Hacıosman Korusu’nun isminin "Atatürk Kent Ormanı" yapılması teklifi reddedildi. CHP tepki gösterdi. Mecliste çoğunluğa sahip AKP ve MHP grupları geçen pazartesi günü Ayasofya’nın imar planlarının "Ayasofya Camisi ve Külliyesi" olarak değiştirilmesini teklif etmişti. İlgili komisyona havale edilen teklif, Yenikapı’daki Avrasya Gösteri Merkezi’nde dün gerçekleşen toplantıda gündeme geldi. Teklifin komisyon görüşünde "Ayasofya Cami-Müze fonksiyonunun iptal edilerek ‘Ayasofya Kebir Camii Şerifi ve Külliyesi’ fonksiyonuna alınması" uygun görüldü.
CHP’li meclis üyesi Sedat Özkan teknik olarak daha önceden Ayasofya’nın planlara camii olarak işlendiğini anlattı. Teklif, konuşmaların ardından oybirliğiyle kabul edildi.
KOLONYA ŞİŞESİ ATILDI
Hazal Ocak'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, teklifin görüşmeleri sırasında "FETÖ" gerginliği çıktı. CHP’li meclis üyesi Fahrettin Kayhan, "Yüreğiniz varsa gelin bir araştırma komisyonu kuralım. 2004’ten 2020’ye kadar hangi cemaate, hangi vakfa İstanbul’un arsalarını parsel parsel vermişler araştıralım. AKP ne oy kullanmış, CHP ne oy kullanmış bakalım" dedi.
Bu sözler üzerine meclis üyeleri birbirlerinin üzerine yürüyüp kolonya şişesi ve su bardağı attı. Oturuma ara verildi. Meclis gündemine Hacıosman Korusu’nun isminin "Atatürk Kent Ormanı" olarak değiştirilmesine ilişkin teklif de geldi.
AKP ve MHP Grubu’nun çoğunlukta olduğu komisyon, teklife ilişkin verdiği görüşte "yöre dışındaki insanlar tarafından da bilinen bölge isminin yok olmaması ve Atatürk isminin tek başına kullanılması durumunda neresi olduğunun bilinmesinin mümkün olmadığı" gerekçesiyle korunun "Hacıosman Atatürk Kent Ormanı" olarak isimlendirilmesini uygun gördü.