İBB'nin 'İ-Taksi teklifi' 8'inci defa reddedildi
İBB'nin, İ-Taksi aplikasyonundaki standartları tüm taksi çağırma uygulamalarına taşımak üzere 2018 yılında İBB Meclisi'ne sunduğu teklif 2020 yılında iade edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Orhan Demir başkanlığında geçtiğimiz perşembe günü UKOME toplantısı gerçekleşti. İBB tarafından teklif edilen '1000 yeni taksi plakası' toplantıda 8. defa reddedildi. Burada konuşma yapan Demir, İ-Taksi aplikasyonunu da gündemine aldı ve teklifin oy çokluğuyla reddedildiğini hatırlattı.
Karar’dan Buse Çelebi’nin haberine göre, taksi çağırmak isteyenlere telefon ya da mobil uygulamalar ile taksi çağrı merkezi hizmeti sunan İ-Taksi uygulamasının sistemine kayıtlı taksilerde, yolcu ve sürücü güvenliğinin sağlanması için taksinin içini ve dışını görüntüleyen güvenlik kameraları, GPS takip cihazı, panik butonu yer alıyor. Sisteme kayıtlı şoförler ise İBB tarafından denetleniyor.
İBB İ-TAKSİ'DE ISRARCI
Mart 2018'de İBB Meclisi'ne sunulan ve 'Taksi çağırma merkezleri'nin belediye tarafından belli bir standarda bağlanmasını amaçlayan Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansı teklifi, 13 Şubat 2020'de 291 sayılı İBB Meclis kararıyla iade edildi. Teklifin edilseydi, taksi çağrı merkezi hizmetleri 'Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansı' alan kişiler tarafından verilebilecekti.
Bunun ardından İBB, bir yıl sonra yine Şubat ayında 'Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansı Bedeli ve Yaptırım Bedellerinin Belirlenmesi' teklifini yeniden Meclis'e sundu ancak teklif, 6 aydır karar verilmek üzere bekletiliyor.
NEDEN KARAR VERİLMEDİĞİ BİLİNMİYOR
İBB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kararın reddedilme gerekçesinde "Teklif komisyonlarımızca incelenmiş olup, güncelliğini yitiren teklif dosyasının yeniden değerlendirilmek ve teklif eki detaylarıyla birlikte gerekirse yeniden sunulmak üzere Müdürlüğüne iadesi komisyonlarımızca uygun görülmüştür" ifadeleri yer alıyor. 6 aydır neden karar verilmediğine dair ise İBB'ye bir bilgi iletilmiş değil.
TEKLİF MECLİS'TEN GEÇERSE NELER DEĞİŞECEK?
Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansı kapsamında taşımacılık yapacak her taşımacının bilgileri, İBB üzerinden doğrulanacak. Böylece doğrulaması yapılmamış taksi, taşımacı ve şoförler çalıştırılmayacak. Belediye sisteminde kayıtlı olan ve toplu taşıma yönergelerinde belirtilen şartları sağlayan tüm şoförler, mesleki yeterlilik ve gerekli sürücü belgesine sahip olunması halinde sorunsuz şekilde çalışabilecek.
Taşımacıya ait, sağlık raporu, alkol ve psikotrop madde bağımlılığı testi, adli sicil kaydı kontrolü (yaralamalı kavga, taciz, kamu hizmetinden men vb. suçlardan hüküm giymemiş olmak), psikoteknik raporu kontrolü, ehliyet genel bilgi tarama kontrolü, son 5 yıl içerisinde ehliyetine birden fazla kez el konulmamış olması gibi hususlar sürekli şeklide kontrol edilecek. Böylece, yolcu güvenliği ve yolculuk kalitesi artırılacak.
Sisteme üye şoförler, ücret bilgileri, yolculuk güzergahları gibi bilgileri paylaşacak. Herhangi bir kural ihlalinde yaptırım uygulanabilecek.
Müşteri şikayet ve önerileri de İBB çatısı altındaki merkezde toplanarak kısa sürede işleme alınabilecek.