İBB’nin 'Vetbüs'ü: 5 yılda 22 bin 369 sokak hayvanı aşılandı, tedavi edildi
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrası Türkiye’nin birçok noktasından gelen sokak hayvanlarına eziyet ve katliam haberleri tepki çekmeye devam ediyor. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle hayata geçirilen yasa kapsamında birçok belediye sokak hayvanlarını toplamaya başladı bile.
Bu durum sık sık yaşam hakkı savunucuları ile belediye görevlilerini karşı karşıya getiren görüntüler oluştururken, tartışmalar bir yana sokakta yaşayan canların zarar verecek duruma gelmeden korunmaları azımsanamayacak bir çoğunluğun hemfikir olduğu konuların başında geliyor.
Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kentin 39 ilçesini de dolaşarak uyguladığı Vetbüs projesi, sokak hayvanlarının kapsamlı sağlık taramasından geçirilmesini sağlıyor.
Biri Avrupa Yakası, diğeri Anadolu Yakası’nda bulunan Vetbüsler aracılığıyla 2019’dan bu yana 39 ilçede 22 bin 369 sokak hayvanına sağlık taraması ve parazit uygulaması yapıldı.
İBB bünyesindeki Alo 153 üzerinden gelen talepler doğrultusunda ilçe ve mahalle programları oluşturulurken, mobil klinik hizmeti veren Vetbüslere yurttaşlar mahallelerinde yaşayan sokak hayvanlarını götürerek tedavisini yaptırabiliyor. Hayvanlara yapılan tetkik ve tedavi ise mobil klinikte bulunan veteriner ekipler tarafından gerçekleştiriliyor.
‘3 SAATTE 50’NİN ÜZERİNDE SOKAK HAYVANINA MÜDAHALE EDİLDİ’
İBB Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından uygulanan mobil klinik hizmeti, Beyoğlu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün de iş birliği ile 3 gün boyunca ilçenin üç noktasında hizmet verdi. 13,14,15 Ağustos tarihlerinde ilçede bulunan Vetbüs’e bir günlüğüne biz de eşlik ettik, çalışmaları yerinde izledik.
Sabah 11:00’dan 14:00’a kadar Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi Cihangir Caddesi’nde bulunan mobil kliğine mahalledeki yurttaşların ilgisi oldukça yoğundu. Vetbüs’ün mahallede bulunduğu üç saat boyunca 50’nin üzerinde sokak hayvanına aşılama (kuduz aşısı), iç-dış parazit ve mikroçip uygulaması yapıldı.
‘AŞILAMA, İÇ-DIŞ PARAZİT VE MİKROÇİP UYGULAMASI YAPILIYOR’
Mobil klinik hizmeti kapsamında çalışmalara katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Hizmetleri Müdürlüğü veterinerlerinden Hamit Kaya, 153 üzerinden gelen talepler doğrultusunda kentin farklı ilçelerinde yaşam hakları savunucuları ve muhtarlarla organize olarak sokak hayvanlarını sağlık taramasından geçirdiklerini söyledi.
İBB’ye bağlı biri Anadolu Yakası’nda, diğeri ise Avrupa Yakası’nda iki Vetbüs ile hangi bölgede ihtiyaç varsa oraya hizmet verdiklerini ifade eden Kaya, “153 üzerinden gelen talepler doğrultusunda ihtiyaç alanlarını belirliyoruz ve orada yaşayan muhtarlar ve yaşam hakkı savunucuları ile iletişime geçerek sokak hayvanlarının araca getirilmesini sağlıyoruz. Mobil kliniğimizde hayvanlara kuduz aşısı, iç-dış parazit uygulaması ve mikroçip ile kayıt altına alıyoruz. Bugün Cihangir Caddesi’ndeyiz. Çok sayıda hayvana müdahalede bulunarak onların sağlıkla yaşamasına katkıda bulunuyoruz” dedi.
Kaya, sokak hayvanlarının toplanmasına ilişkin yeni çıkan yasanın da çalışmaları üzerinde kısmen de olsa olumsuz etkisi olduğunu belirtti. Mahallelerde insanların toplanmasından tedirgin olarak hayvanları getirmekte tereddüt yaşadıklarını, ancak kurdukları iletişim sayesinde ikna ettiklerini kaydeden Kaya, “Yasa çıktığından bu yana böyle problemler ile karşılaşıyoruz. Ancak kurduğumuz sağlıklı ilişki sayesinde ikna ediyoruz. Getirilen hayvanların da sağlık taramasını yaptıktan sonra teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.
‘SOKAK HAYVANLARINI YERİNDE TEDAVİ EDEREK, YERİNDE YAŞATIYORUZ’
Cihangir Caddesi’ndeki çalışmalara katılan bir diğer isim ise Beyoğlu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Özlem Demirel.
Yurttaşların sokak hayvanlarını kendi imkanları ile getirdikleri mobil klinik aracının hemen yanında bulunarak vatandaşlara merak ettikleri konular hakkında bilgi veren Demirel, yakında Beyoğlu Belediyesi’ne ait iki mobil kliniğin de hayata geçirileceğini söyledi.
Sokak hayvanlarını çok önemsediklerini belirten Demirel, sokak hayvanlarını yerinde tedavi ederek, yerinde yaşatmanın önemine dikkat çekti.
Sokakta yaşayan canların sağlıkla özgür yaşamalarını sağlamak için çalıştıklarını da sözlerine ekleyerek “Yurttaşlarla bu anlamda kurduğumuz ilişki çok iyi. Onların da bu konudaki ilgisi muhteşem. Biz de belediye olarak önümüzdeki aydan itibaren kendi araçlarımız ile sokak hayvanlarına hizmet vereceğiz” dedi.
‘KEDİLERİ İLE ÜNLÜ CİHANGİR: ‘SEFERBER OLDUK’
İBB’nin Vetbüs çalışmasının ‘organizasyon’ ayağına muhtarlar da destek veriyor.
Beyoğlu’nda bulunan Kılıçali Paşa muhtarı Halil Kalafat da sokak hayvanlarının Vetbüs’e taşınması için gönüllülere yardım eden isimler arasındaydı.
Bu çalışmanın sokak hayvanları için önemli olduğuna dikkat çeken Kalafat, Cihangir’de yaşayan yurttaşların semtlerinde yaşayan hayvanların sağlığına çok duyarlı olduklarını şu sözlerle anlattı:
"Çok fazla sokak hayvanına ev sahipliği yapan, hatta kedileri ile ünlü olan bir semttir Cihangir. Buradaki yurttaşlarımız hayvanların sağlığı konusunda çok duyarlı ve devamlı bu yönde çalışmalar da yapıyoruz. Yeni çıkan yasadan sonra belediyelerin yükleri daha da arttı. Bizlerde bu konuda belediyeler ile organize olup, onlara destek vererek daha güzel çalışmalar yapmak istiyoruz."
‘SOKAK HAYVANLARINA SAĞLIK TARAMASI YAYGINLAŞTIRILMALI’
Cihangir’de yaşayan Begüm Uysal Efe ise kendi mahallelerinde yaşayan ve sürekli takip ettikleri Pamuk adlı köpeği Vetbüs’e getirdi. Pamuk’un sağlık taraması yapılırken konuştuğumuz Efe, mahalle olarak sokak hayvanlarının sağlıklı yaşamasına ve tabi ki yerinde yaşamasına önem verdiklerini söyledi. Vetbüs’e olan ilginin yoğun olmasıyla ilgili de “Buradaki insanlar çok duyarlı bu konuda” diyen Efe, yeni yasa ile hayvanların toplamasına karşı olduklarının da altını çizdi. İBB’nin hayata geçirdiği Vetbüs uygulamasının tüm belediyelerce yapılması ve yaygınlaştırılması durumunda hayvanların ve insanların sağlıkla yaşayabileceklerini söyleyen Efe, “Bunun bir seferberlik haline gelmesi gerekiyor. Bakın İBB toplama değil, sağlık taraması yapıyor. Olması gereken de bu” dedi.
Edirne'de köpeklerin katledilmesine dört gözaltı
Yine Altındağ, yine katliam: Yavruyken ezilmekten kurtarılan beş köpek ölü bulundu
Çuval içinde ölü bulunan köpekler hakkında Uzunköprü Belediyesi'nden açıklama
Altındağ'da köpek katliamı: 'Köpekler, çuval içindeki koyun cesetleriyle kamufle edilmiş'