İHD tutuklu gazetecileri ziyaret etti: Serbest bırakılmasını talep ediyoruz
İHD heyeti, 16 Haziran’dan bu yana tutuklu olan 16 gazeteciyi cezaevinde ziyaret etti. Gazetecilerin morallerinin iyi olduğunu aktaran heyet, gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK-İnsan Hakları Derneği (İHD) heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "örgüt üyeliği" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran’da tutuklanarak Diyarbakır Kampüs Hapishanelerinde tutulan 16 gazeteciyi ziyaret etti. İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Yakup Güven’den oluşan heyetin cezaevi ziyareti bugün gerçekleşti.
İHD HEYETİ: GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI
Heyetin gözlemlerine ilişkin İHD’den yapılan açıklamada, gazetecilerin sağlıklı ve moralli oldukları aktarıldı. Görüşmede hapishane ve tutukluluk koşullarına ilişkin hukuki süreç ile bu bağlamda güncel gelişmelerin değerlendirdiklerinin belirtildiği açıklamada, "İHD olarak, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin yargı kurumunun iştiraki ile suç konusu edilmesini; yasaların ve uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendiriyoruz. Mesleki faaliyetleri sebebi ile hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde tutuklu yargılanan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" denildi.
İDDİANAME HALA HAZIRLANMIŞ DEĞİL
+Gerçek’e konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, gazetecileri iki ayrı hapishanede tutulduğunu söyledi. Gazetecilerin yaşadıkları hukuksuzluklara rağmen morallerinin gayet iyi olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Zeytun, "Tutuklama üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen hala bir iddianame düzenlenmiş değil. Dosyalarına ilişkin genel hukuksuzluklarla ilgili konuştuk. Siyasi bir kararla tutuklu olduklarını ifade ediyorlar" dedi.
KÜRT GAZETECİLER DAHA FAZLA BASKI GÖRÜYOR
Türkiye’de ki temel düşünce ve ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yönelen baskının çok daha fazlasını Kürt gazetecilere yaşatıldığını ifade eden Zeytun, "Hukukun çifte standartla, ayrımcılıkla uygulandığını tanık olduğumuz dosyalardan biri de Kürt gazetecilere yönelik açılan soruşturmalar ve kovuşturmalardır. Gazeteciler birer Kürt gazetecisi olduğu için, mesleki faaliyetleri suça konu edilerek hapse konuldular. Bu anlamda yargı baskısı ile mesleklerinden uzaklaştırılmalarını, engellenmelerini, hapsedilmelerini ebetteki hukuksuz buluyoruz. Bu anlamda basın emekçileri başta olmak üzere adil yargılama hakları ihlal edilerek keyfi bir şekilde alıkonulan tüm herkesin serbest bırakılması gerektiğini ifade ediyoruz. Basın özgürlüğünden yana tutumumuzda ısrar edeceğiz" diye konuştu.