İHD: Yılın ilk 9 ayında 1485 işçi öldü
2017 Eylül ayı hak ihlali raporu yayınlandı. Eylül ayında en az 147, bu yılın ilk 9 ayında ise en az bin 485 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtildi.
GÜNCEL - İHD İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, açıkladığı 2017 Eylül ayı hak ihlali raporunda en az 147, bu yılın ilk 9 ayında ise en az bin 485 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, 2017 Eylül ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. İHD İstanbul Şubesi'nde açıklanan raporu, İHD Çalışma Hayatı Komisyonu Dönem Sözcüsü Osman Özkan okudu. Özkan konuşmasına akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın "İşimizi istiyoruz" talebiyle başlattıkları açlık grevinin 217'nci günü olduğunu hatırlatarak başladı. Özkan, "Nuriye Gülmen, 25 Eylül akşamı cezaevi hastanesinden zorla kaçırılarak Numune Hastanesi'ne getirildi. Bu yapılan, insanın özgür iradesine yönelik bir saldırı ve insan haklarına aykırı bir uygulamadır. Zorla müdahale bir cinayettir. Nuriye ve Semih ölmesin çalışma hakları geri verilsin" dedi.
'KAZANILMIŞ HAKLARA SALDIRILAR DEVAM EDİYOR'
Çalışma yaşamında patronların, emekçi ve işçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların devam ettiğini ifade eden Özkan, "Bunlar, uzun çalışma saatlerinin dayatılması, kayıt dışı, sendikasız, sigortasız, düşük ücretle kölelik koşullarında güvencesiz kadrosuz çalıştırma, baskı, mobbing, kadın emekçilere cinsel taciz, işten atma, KHK’lerle ihraç ve iş cinayetleri şeklinde özetlenebilecek insan hakları ihlalleridir" ifadelerini kullandı.
'KAYYUMLAR KADIN KURUMLARINI KAPATTI'
Hükümet tarafından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine atanan kayyumların belediyelerde yaşattığı sorunlara dikkat çeken Özkan, "Halkların iradeleriyle seçtikleri DBP'li belediyelere kayyum atanmasından sonra, kadın çalışmalarına ve kadınlara yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Kadın kurumları kapatılırken, belediyelerde kadın emekçilerine yönelik cinsel tacizlerin olduğu iddia edildi" diye konuştu.
'ÜLKEYİ PATRONLAR MI YÖNETİYOR?'
Türkiye’nin dört bir yanından işten atılmalara devam edildiğini belirten Özkan, raporun devamında şunları belirtti: "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron firmada kıyı şeridinde çalıştırılmak üzere, üç ay önce işe alınan 100 işçinin sözleşmeleri bittiği için işlerine son verilmiştir. İşçiler 'Bize üç ay çalışacağımız söylenmemişti' diyerek tepki gösterdiler. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) toplantısında Başbakan Binali Yıldırım konuşmasının bir bölümünde 'Sendikalaşmaktan örgütlenmekten korkmayınız' demesine rağmen sendikaya üye olan işçiler işten atılmaktadır. Zonguldak'ta bir grup işçi, DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye oldukları, Kod A işçileri de, İstanbul Bağcılar/ Güneşli de DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldılar. Olup bitenlere baktığımızda 'Ülkeyi patronlar mı yönetiyor?' sorusunu akıllara getirmektedir."
EYLÜL'DE 147 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Ayrıca Arçelik'te 300, Paşabahçe şişe camda 20 işçi işten atıldı. İşçi Sağlığı ve İş güvenliği (İSİG ) Meclisi'nin raporuna göre hükümet tarafından 13 Mayıs–12Eylül arasındaki dört aylık bir süre için hedeflenen 'hedef sıfır (0) kaza' kampanyası döneminde en az 753 işçi iş cinayetinde can verdi. Bunların 167'si kampanya ekseninde yer alan inşaatlarda gerçekleşti. AKP döneminde iş kazaları azalıyor söyleminin doğru olmadığı belirtilen raporda işçi ölümlerinin artarak sürdüğü belirtildi. Ümraniye'de bir inşaatta, vincin bakım ve onarımını yapmak üzere 51 metre yükseklikteki vincin üzerine çıkan teknisyen Şakir Toğaçar’ın kolu, bakım yaptığı sırada halata takılarak koptu. Yere düşen kol, konteynerdeki buzdolabına konuldu. Gelen itfaiyenin yardımı ile vinçten indirilen ağır yaralı, kopan kolu ile birlikte ambulansla hastaneye kaldırıldı.
İSİG Meclisi'nin verilerine göre, geçtiğimiz Eylül ayında en az 147, bu yılın ilk 9 ayında en az bin 485 işçi iş cinayetinde can verdi. Eylül ayında yaşamını yitiren 147 işçinin 112'si işçi memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 21'i çiftçilerden, küçük toprak sahiplerinden, 14'ü esnaflardan olmak üzere 35'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşmaktadır. 147 işçinin 137'si erkek, 10'u kadındır. Bu sayıya 8 çocuk, 9 göçmen işçi dahildir.
2017 iş cinayetleri iş kollarına göre incelendiğinde, daha çok tarım, orman, inşaat, yol ve taşımacılık iş kollarında öne çıkmıştır. Ölüm nedenleri ezilme, göçük, trafik servis kazaları, şiddet, yüksekten düşme, elektrik çarpması, kalp krizi şeklinde gerçekleşmiştir."
'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Özkan, son olarak şunları söyledi: "OHAL'in kaldırılması, gerekli önlemlerin alınarak denetlemelerin yapılarak iş cinayetlerinin önlenmesi, atılan işçilerin geri alınması, KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi, çalışma yaşamında çalışma koşullarının ILO standartlarına göre iyileştirilmesi için, yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyor, sorunların takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz." (MA)