İhraç edilen teğmenlerden kararın iptali için ilk dava
TSK’dan ihraç edilen teğmenlerden ihraç kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.
![İhraç edilen teğmenlerden kararın iptali için ilk dava](https://image.artigercek.com/rcman/Cw1280h720q95gc/storage/files/images/2025/02/15/ihrac-edilen-tegmenlerden-kararin-iptali-icin-ilk-dava-9b9z.jpg)
Artı Gerçek- Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında, yürürlükten kaldırılan öğrenci andını okudukları, kılıç çatarak, ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' sloganı attıkları için ihraç edilen beş teğmenden Serhat Gündar, Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.
Dilekçede, “teğmenlerin faaliyetinin her yıl benzerleri yapılan kutlama seremonisinden ibaret olduğu, resmi tören sonrası yapıldığı, mevzuattan kaldırılan andın resmi tören sonrasında okunmayacağına dair bir emir bulunmadığı” vurgulandı.
Serhat Gündar’ın avukatları, Yüksek Disiplin Kurulu’nun, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma'' kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dilekçeyi, İdare Mahkemesine sundu.
Dilekçede, Yüksek Disiplin Kurulu’nda karşı oy kullanan üyelerden birinin Kurulun en kıdemli (korgeneral) ve dolayısıyla en uzun süre askerlik tecrübesine sahip olması, birinin şube müdürü, birinin tuğgeneral ve birinin de hakim albay rütbesinde Hukuk Hizmetleri Başkanı olmasının önemli olduğu belirtilerek, “Dava konusu işlemin, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi emir komuta zinciri içinde karar alan ve hareket eden bir kurumda, üstelik Devletin ve Milli Savunma Bakanlığı’nın en üst yöneticilerinin ‘teğmenlerin atılması gerektiği’ yönündeki basına da yansıyan beyanlarına ve bu yöndeki iradelerine rağmen sadece bir oy fazlası ile tesis edilmiş olması dikkat çekicidir” denildi.
'GELENEKSELDİR, BUNUN İÇİN İZİN İSTENMEZ'
Disiplin soruşturma raporunda, teğmenlerin tören dışında sahada izinsiz toplandıkları ve faaliyet icra ettiklerinin iddia edildiği, bu iddianın hayatın olağan akışıyla bağdaşmadığı gibi mezuniyet törenlerinin icrasıyla da örtüşmediği aktarılan dilekçede, "Her mezuniyet töreninden sonra teğmenler sahada toplanır, kılıç çatar, bazen marş söyler, aileleriyle kucaklaşır, sevinçlerini paylaşırlar. Bunun için izin istenmez ve bunu yapabilirsiniz diye izin verilmez. Bu gelenekseldir. Zira törenden sonra kılıç çatma, on yıllardır devam edegelen bir gelenektir. Bu esnada tabiidir ki yine gelenekselleşmiş olarak özlü sözler söylenmekte, marşlar okunmaktadır" denildi.
DİĞER TEĞMENLERİN DE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURMASI BEKLENİYOR
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla meslekten ayırma cezası verilen diğer dört teğmenin de kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine başvurmaları bekleniyor.
30 Ağustos 2024'teki Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında teğmenlerin kılıç çatarak, yürürlükten kaldırılan öğrenci andını okumaları ve ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' sloganı atmasının ardından başlatılan disiplin soruşturmasında beş teğmen, sevk edildikleri Yüksek Disiplin Kurulu’nca ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma'' cezası almıştı. (ANKA)