İkinci evi olan depremzedelere yönetmelik darbesi: Konut ve kredi hakkından yararlanamıyorlar
Maraş depreminde evleri yıkılan depremzedeler, aynı ilçede başka evleri varsa 'afet konutları'ndan hak sahibi olamıyor, konut kredisinden yararlanamıyorlar. Depremzedeler, soruna çözüm bulunmasını istiyor.
ADANA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde evlerini kaybeden depremzedelere bir darbe de yönetmelikten geldi. 'Afet Sebebi ile Hak Sahibi Olanların Tespiti Yönetmeliği’nin 9 maddesine göre, afetten doğrudan doğruya veya dolaylı zarar gören ya da zarar görme ihtimalleri bulunanlar, aynı ilçede kendisine veya eşine ait başka bir konuta sahipse yapılacak konutlardan hak sahibi olamıyor ve konut kredisi kullanamıyor.
Merkez Çukurova ilçesinde 6 Şubat depremlerinde bir bölümü yıkılan ve bir bölümü de ağır hasar gören 42 dairelik Ekin Apartmanı'nda 70 kişi vefat etti. Depremde Ekin Apartmanı'ndaki evini ve tüm eşyasını kaybedenlerden Ali Kemrik, afet yönetmeliğinin 9. maddesi nedeniyle kalıcı konut hakkından da konut kredisinden yararlanamadı.
'YERSİZ YURTSUZ KALDIK'
Emekli olduğunu ve çocuğunun üniversitede okuduğunu belirten Kemrik, şunları anlattı:
"Çukurova ilçesinde eşimin üzerine kayıtlı ikinci bir evim vardı. Çocuğum üniversitede okuduğu için bir evi kiraya veriyor ve o parayla okutuyordum. Depremde Ekin Apartmanı'nın bir bölümü yıkıldı. Biz yıkılmayan taraftaydık. Canımızı zor kurtardık. Bizim oturduğumuz kısmı da ağır hasarlı olduğu için içerisinde eşyalarımızla birlikte yıktılar. Bir tek cep telefonlarımızı alarak evden çıkabilmiştik. Diğer evimi çocuk okuttuğum için kiraya vermiştim. Yersiz yurtsuz kaldığımızdan Tarsus’ta bulunan akrabalarımızın yanına gittik. Şimdi orada kalıyoruz.
Farklı ilçelerde evleri olanlar bu haktan yararlanabiliyor ama biz aynı ilçede olduğumuz için yararlanamıyoruz. Bunun için her yere gittim ama bir sonuç alamadım. Mağdur durumdayız. Bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz."
'EMEKLİLER ZATEN KIT KANAAT GEÇİNEN İNSANLAR'
Artı Gerçek'e açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Derneği Başkanı Rafet Kaya da aynı sıkıntıya dikkat çekti.
Depremde evi yıkılan, hasar gören emeklilerin çok zor durumda olduğunu vurgulayan Kaya "Emekliler perişan durumda. Çocuklarının yanında kalıyorlar. Başka şehirlere gidenler oldu. Eşinin üzerine de bir ev var diye kalıcı konut vermiyorlar. Emekliler zaten kıt kanaat yaşayan insanlar. Bir evini kiraya verip üniversitede çocuk okutuyorlar. Diğer evlerinde kendileri oturuyorlar. Bu kararın düzeltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. (Artı Gerçek)