İlhan Cihaner: Rejimin değişmesinde, dokunulmazlıklara evet denilmesinin de payı var
CHP eski Milletvekili İlhan Cihaner, Demirtaş'ın iddiasına yanıt vererek 'O süreçteki tutuma yönelik parti yönetiminde hala bir özeleştiri yapılmadı' diye konuştu.
Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "CHP'li vekilin Genelkurmay'ı ziyaretinden sonra dokunulmazlığın kaldırılmasına evet dediler" iddiasına, eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek yanıt verdi.
Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre, o dönem partisine karşı çıkan isimlerden biri olan eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ise, "Referandumla rejimin değişmesinde, dokunulmazlıklara evet denilmesinin de payı var" dedi.
ÇİÇEK: HAYIR OYU VERDİM
2009 yılında Genelkurmay Karargahı'nda çalışırken Ergenekon Davası kapsamında tutuklanan Dursun Çiçek, hapisten çıktıktan sonra siyasete girmiş ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili seçilmişti. 1 Kasım 2015'teki seçimlerde de TBMM'ye giren Çiçek, 2016 yılının mayıs ayındaki dokunulmazlıkların kaldırılmasını düzenleyen geçici Anayasa değişikliği sürecinde Genelkurmay Karargahı'na gittiğini, ancak ziyaretinin Suriye'deki gelişmelerle ilgili olduğunu ifade etti.
TBMM'deki oylamada, geçici Anayasa değişikliği teklifine 'hayır' oyu verdiğini söyleyen Çiçek, asker kökenli olduğu için Demirtaş'ın iddiasının kendisine yakıştırıldığını söyledi. Çiçek şu ifadeleri de kullandı:
Anayasa değişikliği için yapılan oylamada, ortaya çıkan tablo, Cumhurbaşkanı'na konuyu referanduma götürme yetkisi veriyordu. Parti yönetimimiz değişikliğin geçmesini istiyordu ama içeride muhalefet vardı. Bazı arkadaşlarımız, değişiklik teklifi referanduma giderse 'CHP ile HDP'yi bir gösterecekler' kaygısına kapılarak, teklife evet oyu verince, referanduma gitmesine gerek kalmadan Meclis'ten geçti. Ben bütün turlarda hayır oyu kullandım.
CİHANER: DOKUNULMAZLIĞA EVET DENİLMESİNİN REJİM DEĞİŞİKLİĞİNDE PAYI VAR
Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin yapıldığı dönem CHP içinde yönetimin evet oyu verilmesine yönelik kararına muhalif olan isimlerden biri de eski CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'di.
Cihaner, şu değerlendirmeyi yaptı:
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik teklifle ilgili Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz' dedi. Bunun artçı sonuçları hale sürüyor. 17 Nisan 2017'deki referandumla Türkiye'de rejim değişti. Bunda dokunulmazlığa evet denilmesinin payı olduğunu düşünüyorum. HDP'li kadroların önemli bir kısmı tutuklandı ve referandum sürecinde sahada çalışma yapamadı. O süreçteki tutuma yönelik parti yönetiminde hala bir özeleştiri yapılmadı.