İliç'in köylerinde ağaçlar kurudu: 'Çeşmeden su içmeye korkuyoruz'
Erzincan'ın İliç ilçesinde siyanürlü altın madeni sahasında kayan toprak altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları sürerken, çevre köylerde yaşayan halk içme suyu sorunu yaşamaya başladı.
Artı Gerçek - Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çalık Çöpler Altın Madeni'nde, 13 Şubat günü saat 14.30 sıralarında meydana gelen liç yığını alanındaki kaymayla beraber 9 işçi göçük altında kaldı. MunzurPress Genel Yayın Yönetmeni Ferit Demir, İliç’e bağlı Bahçecik Mezrası’nda içme suyu sorunu yaşayan köylülerle konuştu.
Köy sakinleri şu ifadeleri kullandı,
“İçmeye korkuyoruz. Günlerdir hazır su alıyoruz. İlk günden beri çeşmeden su içmiyoruz. Bize suyu kullanmayın dediler, biz de kullanmıyoruz”
Bir başka köy sakini ise “Suyumuz Çöpler bölgesinden geliyor. Maden ocağı bölgesi olduğu için suya bir şey katılmış olabilir diye içmiyoruz. Şimdilik taşıma suyla idare edeceğiz. İnşallah bir çözüm bulurlar” dedi.
KÖYLÜLER TEDİRGİN
MunzurPress Genel Yayın Yönetmeni Ferit Demir, İliç’te yaşanan maden faciasının ardından halkın yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için köyleri gezdi. Ferit Demir, İliç’e bağlı Bahçecik Mezrası’nda içme suyu sorunu yaşandığına dikkat çekerek, köylülerin tedirgin olduğunu ifade etti.
8 GÜNDÜR KÖYDEKİ SUYU İÇEMİYORLAR
Bahçecik Mezrası’nın içme suyunun Çöpler Köyü’nden geldiğini ifade eden Ferit Demir, “Köyün içme suyu maden ocağının olduğu yakın bir bölgeden geliyor. Su elektrik yöntemiyle pompalanarak bu mezraya taşınıyor. Burada yaşayanlar yaklaşık 8 gündür bu suyu içemiyorlar ve kullanamıyorlar. Köyün içindeki çeşmeden hayvanlarına su verebiliyorlar ancak bir tedirginlik var. Köylüler inanılmaz bir gerginlik ve tedirginlik içinde. Sudan numune alınmış fakat, rapor köylülere gösterilmemiş” dedi.
KÖYLERDEKİ AĞAÇLAR KURUMUŞ DURUMDA
Köyün asıl geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten Ferit Demir, “Köyün etrafında bulunan yaylalar bu köyde yaşayanlara ait. Bu bölgede altın madeni çıkarılıyor. Doğal olarak köylüler hayvancılık da yapamaz duruma gelmişler. Köydeki çok sayıda meyve ağacı kurumuş durumda, köylüler bostan bile ekemiyor" dedi.
KADINLAR TEDİRGİNLİK İÇERİSİNDE
Köylerde en çok kadınlar tedirgin olduğunun altını çizen Demir, “Hem İliç Merkez, hem de merkeze yakın köylerde ciddi bir tedirginlik var. Köylerde gelecek kaygısı var. İnsanlar geçimlerini düşünüyorlar. Köylüler bir an önce maden ocağının kapatılmasını istiyor” diye konuştu. (KAYNAK)
İliç faciası sonrası dört bürokrat görevden alındı: 'Yargılamadan kaçıyorlar'