İmamoğlu, 'Deprem Kurulu' çağrısını yineledi: İnsanlarımızın canından bahsediyoruz
'İnsanlarımızın canından bahsediyoruz' diyen İBB Başkanı İmamoğlu, şehirdeki deprem tehlikesine vurgu yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Deprem Kurulu' oluşturulması çağrısını yineledi.
İBB Başkanı İmamoğlu, "Kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açıyoruz" diyerek, "İstanbul Yenileniyor" online platformunun tanıtımına katıldı.
Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların İBB garantörlüğünde istanbulyeniliyor.com sitesinden başvuru yapabileceğini duyuran İmamoğlu, İstanbul'un deprem tehlikesi altında olduğunu hatırlattı.
'İNSANLARIMIZIN CANINDAN BAHSEDİYORUZ'
"Deprem konusunda seferberlik olmalı. Bu konuda samimi bir talebimiz olmuştu. Deprem Kurulu için talepte bulunduk. Burada insanlarımızın canından bahsediyoruz" diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Akşamdan sabaha yıkılma tehdidiyle binlerce binanın varlığından bahsediyoruz. Daha geçen sene Sarıyer Belediye Başkanımızla beraber binayı ziyaret ettik, titiz bir takip yaptılar, vatandaşın yerleşmesine katkı sunuldu. Bina geçenlerde akşamdan sabaha çöktü.
Hızlı hareket etmeliyiz. Bütün kurumlarımızın iş birliğiyle, böylesine büyük bir çatı altında Deprem Kurulu’nun oluşması içinde bilimin, finansmanın, tekniğin, yerel yönetimlerin, bakanlığa varıncaya kadar bütün kurumların içinde olduğu, her gün sabah kalktığında işinin bu olduğu bir mekanizmayı İstanbul’da kurmalıyız, altına imza atmalıyız. Bu iş siyaset mecrasının işi olmamalı, yarış tutulmamalı.
Binlerce çürük bina var. İstanbul’un bu kurula ihtiyacı var. İçinde mahalle kurullarının olduğu STK’ların olduğu bir kurul olmalı. Eğer birisinin derdi 'bir daireye 3 daire isterim' kavgası olursa, yüzleşme yeri burası olacak.
Kentlerde imar artışı kentsel dönüşümün çözüm modeli olamaz, İstanbul bina yığınına döner. Hiçbir kişi imar artışıyla bir kentsel dönüşüm modelinin tarafı olamaz.
KANAL İSTANBUL TEPKİSİ
Hâlâ, '2 milyon daha nüfus ekleyeceğiz, bir proje yapacağız' diyen aklı da şaşırarak, isyan ederek izliyorum.
Şeffaf ve katılımcı süreç işleyecek. Evlerini yenileme konusunda da hızlı bir yol alacağız. Bu işin taraflarından biri de yüklenici firmalar, müteahhitler. Amacımız aslında iki grup arasında proje kabiliyetiyle teminat olmak. Vatandaşımız hiçbir kaygı duymayacak. Projelerde 3’te 2 çoğunluğu sağlandığı takdirde hızlı yol alacağız. Sahaya, sokağa, mahalleye bu aksiyonu, bu seferberliği indirdiğimiz takdirde çok hızlı yol alırız.
İyi yapılan şeyleri de alkışlıyoruz, sorun yok. 20 yıla yakın süreçte ortaya konan bu hız İstanbul’un güçlenme yolculuğuna yeterli hız tanımıyor. Çünkü bu hızla devam edersek bize en az 80 yıl lazım. 80 yılda İstanbul’u yenileyebiliriz. Bu bizim için geçerli sistem değildir."