İmamoğlu protestoları: Gazeteciler de gözaltında

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından çok sayıda yurttaşı yanı sıra gazeteciler de gözaltına alındı.

İmamoğlu protestoları: Gazeteciler de gözaltında

Artı Gerçek - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen 'terör' ve 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında 19 Mart'ta gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanlığı ön seçim adayı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "yolsuzluk" soruşturmasında, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklandı; "kent uzlaşısı" soruşturmasında da adli kontrol kararı olmaksızın serbest bırakıldı.

İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Türkiye'nin dört bir yanında protestolar düzenlendi.

CHP, Saraçhane'de 4. gün de miting düzenlerken, diğer illerde de protestolar sürdü. Kimi illerde polis yurttaşlara biber ve plastik mermilerle saldırdı.

Eylemler sırasında polisim uyguladığı şiddet görüntüleri kamuoyuna yansıdı.

Eylem sırasında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, bazı siyasi isimler ile gazetecilere de sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alındı.

Gazeteciler Zeynep Kuray, Bülent Kılıç ve Hayri Tunç ile AFP muhabiri Yasin Akgül, NOW muhabiri Ali Onur Tosun, BirGün yazarı Barış İnce, Sendika.org muhabiri Zişan Gür ve İBB Fotomuhabir Kurtuluş Arı ev baskınlarında gözaltına alındı.

Gözaltına alınan gazetecilerin İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü belirtildi.

İzmir'de yapılan ev baskınlarında ise foto muhabiri Murat Kocabaş'ın gözaltına alındığı öğrenildi.

İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protesto gösterileriyle ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Davut Gül, "Kamu düzenini bozan hiçbir girişime müsamaha gösterilmeyecektir" demişti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla gözaltılara tepki gösterdi.

DFG: DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR

DFG yaptığı açıklamada, “İstanbul'da görevini yapan gazeteciler günlerdir mesleklerini icra ederken saldırıya uğramıştır. RTÜK, demokratik eylemleri gösteren kanalları tehdit ederken, BTK ise çok sayıda X hesabını erişime kapatmıştır. Bu sabah saatlerinde ise meslektaşımızın evlerine yapılan baskınla 10 gazeteci gözaltına alındı. Meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kabul etmiyor, derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

MKG: YAZMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

MKG’de gözaltılara tepki göstererek, “Basını susturmaya, gerçekleri görünmez kılmaya yönelik bu saldırılar kabul edilemez! Gazeteciler haber takip etmekte, kamuoyunu bilgilendirmektedir. Gözaltına alınan meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Biz gazeteciler olarak buradayız ve sesimizi yükseltiyoruz. Gerçekleri yazmaktan, söylemekten ve halka ulaştırmaktan vazgeçmeyeceğiz! Tüm meslektaşlarımızı ve kamuoyunu, bu hukuksuzluklara karşı dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇGD: HABER ALMA HAKKINA SALDIRI

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden (ÇGD) sabah saatlerinde gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Gazetecilere yönelik bu operasyonlar mesleğimizi hedef almaktadır ve halkın haber alma hakkına yeni bir saldırıdır. Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yüzbinlerce yurttaşın protesto eylemlerini dünyaya duyuran birçok meslektaşımız sabah gerçekleşen operasyon ile gözaltına alınmıştır. Gazetecilere yönelik bu operasyonlar mesleğimizi hedef almaktadır ve halkın haber alma hakkına yeni bir saldırıdır. Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır!" (HABER MERKEZİ)