İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması: Bizim tavrımız siyasi değil hayatidir
Kanal İstanbul Çalıştayı'ında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidara, 'Hiç kimse 'ben bilirim, ben yaparım' demesin. Hiç kimse halka sesini yükseltmesin' uyarısında bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı başladı. Çalıştay'ın İtanbul'a saplanacak hançerin risklerini, Kanal İstanbul'un risklerini konuşmak için yapıldığını vurgulayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bizim tavrımız siyasi değil hayatidir" dedi.
'KANAL İSTANBUL'LA İLGİLİ FİKRİMİZ SİYASİ DEĞİL HAYATİDİR'
"Hiç kimse 'ben bilirim, ben yaparım' demesin. Hiç kimse halka sesini yükseltmesin" diyen İmamoğlu konuşmasınaçalışan gazeteciler gününü kutlayarak başladı:
"İstanbul'un geleceğini kökten etkileyecek bir projeyi konuşmak için bir araya geldik. Bu çalıştay İstanbul'a saplanacak hançerin risklerini, Kanal İstanbul'un risklerini konuşmak için yapılıyor. Bu çalıştayda her şeyi konuşacağız, bütün riskleri değerlendireceğiz ve bu risklere rağmen bunu yapmaya mecbur muyuz diye soracağız. Bizim Kanal İstanbul'la ilgili fikrimiz siyasi değil hayatidir. Bu proje bu şehrin tüm tarihi boyunca karşılaşacağı en büyük risklerden biridir. Kanal İstanbul projesini gündeme getirenlerin bunu anlatmak zorunluluğu vardır. Kanal İstanbul tamamıyla yanlış bir ameliyat. İstanbul'un bazı bölgeleri felç olacak, bazı bölümleri sakat kalacak. İstanbul'a bu denli ölümcül bir ameliyat yapmak isteyenler bunu anlatmak zorundalar.
'KİMSE BİZİ ÇOCUK YERİNE KOYMASIN'
'Siz ne derseniz deyin, biz bu ameliyatı yapacağız' diyenlerin iki temel argümanı var: İstanbul Boğazındaki gemi geçişleri dolayısıyla yaşanması muhtemel riskler. Ve bu projenin Türkiye'ye sözümona gelir getirecek olması. Gemilerin, özellikle de tehlikeli yük taşıyanların, boğazdan güvenli bir biçimde geçmelerini sağlamak çok önemli bir konudur. Bu konuda elbette hepimiz çok hassas olmalıyız. Boğaz güvenliğini sağlamak adına hükümetimiz uluslararası planda hangi adımı atacaksa hepimiz onun arkasında oluruz ve tam destek sağlarız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ama büyük ve tehlikeli gemilerin geçiş güzergahını İstanbul'un bir yerinden alıp başka bir yerine taşıdığınızda güvenlik sorununu çözmüş olmazsınız. Üstelik Kanal İstanbul'un, eni ve derinliği itibariyle zaten büyük gemiler açısından bir alternatif olamayacağını, gemileri boğaz yerine kanaldan geçmeye zorlayamayacağımızı Gayet iyi biliyoruz. Kimse bizi çocuk yerine koymasın!
'YAPILMASI GEREKEN, SAMSUN-CEYHAN PETROL BORU HATTI GİBİ ALTERNATİFLER'
Güzergahı boğazdan alıp kanala çevirmekle bunu sağlayamazsınız. Yapılması gereken, Samsun-Ceyhan Petrol Boru hattı gibi farklı alternatifler geliştirmek ve hayata geçirmektir. 'Boğaz güvenliği için Kanal İstanbul şarttır' sonucuna ulaşmak doğru değildir, rasyonel değildir. Aksine, bir 'oldu bittiye' zemin hazırlamadır, bahane üretmedir.
Projenin ekonomiye çok katkı sağlayacağını söylüyorlar. Nasıl bi katkısı olacak? Açıklayamıyorlar. Daha projenin nasıl bir finansmanla yapılacağı bile belli değil. Sadece rantı döndüren bir proje. İstihdam yaratamazsınız. Raporlar ortada. Geleceğimiz nokta ortada. İşsizlik ve yoksulluğun düzeyini birlikte hissediyoruz. Kanal İstanbul projesini zaman zaman gündeme getirenler projeyi bir oldu bittiye getiriyorlar.
'İSTANBUL, KANAL İSTANBUL'A MECBUR DEĞİL'
O kadar önemli ve hayati sorunlarımız var ki. İstanbul, Kanal İstanbul'a mecbur değildir. İstanbul küçük çocuklarına eğitim sunmaya, yemek sunmaya, gençlerine iş bulmaya mecburdur. İşsizlerin, dar gelirlilerin hayatlarını kolaylaştırmaya mecburdur. Biz bunlar için çalışıyoruz. Bizim yolumuz bu.
Lütfen bugün çocuklarınızın torunlarınızın karşısına geçin gözlerine bakın. Sizce onların bu kanala ihtiyacı var mı? Onların geleceği için yapılacak önemli şey bu mu? Biz yabancıyız, onlara emanet edeğiz bu şehri. Bu hayati bir meseledir. Kanal İstanbul'u anlamaya çalışmanın hiçbir yeri siyasi değildir." (HABER MERKEZİ)