İmar affından elde edilen 38 milyar lira kayıp!
İmar affından elde edilen milyarlarca liradan sadece 2 milyarı kentsel dönüşüme harcandı. Bu para da batık projelerin kurtarılmasına gitti. Kalan paranın nereye harcandığı ise bilinmiyor.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar affından elde edilen gelirden kentsel dönüşüme 2 milyar TL harcandığını açıkladı.
AKP hükümetinin imara aykırı ya da ruhsatsız yapılar için "İmar barışı" adı altında çıkardığı yasa, doğa ve kent suçlarını affetmesi nedeniyle eleştirilirken, uygulamadan elde edilen gelirin nereye harcandığı da tartışma konusu.
40 MİLYAR GELİR ELDE EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR
8 Haziran-31 Aralık 2018 tarihleri arasında başvuruları alınan imar affından Kasım 2019 itibariyle 23,5 milyar lira gelir elde edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Kasım ayında verdiği yanıtta, 23 milyar 523 milyon 609 bin 133 lira ödeme alındığını belirtmişti.
Ancak HDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, ödemeler 24 aylık taksitlendirildiği için toplam gelirin 40 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyor. Zira, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de uygulama başlamadan önce 40 milyar TL gelir beklediklerini ifade etmişti.
KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILACAKTI!
İmar affı yasası hazırlandığı dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Özhaseki, imar affından elde edilecek gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağını açıklamıştı.
Özhaseki, farklı tarihlerde yaptığı açıklamalarda, "Bu kaynak, Türkiye'nin depreme hazırlığında kullanılacak", "Ben buradan çıkan parayı kentsel dönüşümde kullanmak istiyorum", "O toplanan bütçeyi belediyelerimize yüzde sıfır faizli kredi olarak verip kullandıracağız. Türkiye'de büyük bir dönüşüm başlayacak. Bu dönüşümden ekonomi istifade edecek, istihdam aratacak, yepyeni güzel şehirlere kavuşmuş olacağız" demişti.
BAKAN KURUM: KENTSEL DÖNÜŞÜME 2 MİLYAR TL AKTARILDI
HDP Milletvekili Garo Paylan, 2020 bütçe görüşmeleri sırasında bu paranın nereye harcandığını sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, soruya yazılı olarak yanıt verdi:
"Bugüne kadar imar barışından kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kullanılmak üzere dönüşüm projeleri özel hesabına 2 milyar TL kaynak gelmiş olup, bu kaynak Kentsel Dönüşüm Eylem Planında yer alan 65 bin konutun yapımında kullanılmaktadır. Bu projelerden bazıları İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kartal, Kağıthane, Ankara Mamak, Altındağ, Burdur ve Erzurum'da başlattığımız kentsel dönüşüm projeleridir."
ŞEHİR PLANCILARI: BATIK PROJELERİ KURTARMAK İÇİN Mİ KULLANILDI?
Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, Bakan Kurum’un açıkladığı kentsel dönüşüm projelerinden bir kısmının daha önce başlamış olan projeler olduğunu belirterek, bu 2 milyar TL’nin batık projeleri kurtarmak için kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Artı Gerçek’e açıklama yapan Sarıaltun, hükümeti süreci şeffaf yürütmediği için eleştirdi. Sarıaltun, "Diğer konularda olduğu gibi bu konuda da bizimle bilgi paylaşımı olmadı. Kendilerinin en son açıklamalarından 23,5 milyar lira para toplandığını biliyoruz. Bu kadar büyük meblağ varken, kentsel dönüşüme sadece 2 milyar lirası harcanmış. Demek ki başka birçok konuda olduğu gibi paralar başka yerlere aktarılmış" dedi.
DEPREM VERGİSİ DE DUBLE YOLLARA GİTMİŞTİ
‘99 Marmara depreminden sonra toplanan vergilerin de duble yollara harcandığını hatırlatan Sarıaltun, "Yani yine amacının dışında kullanılmıştı. Şimdi de benzer bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
Sarıaltun, Bakan Kurum’un açıkladığı kentsel dönüşüm projelerine dair ise şunları söyledi: "Saydığınız yerlerin bir kısmını biliyoruz. Bir kısmı zaten problemli projeler. Mesela Erzurum’daki yarım kalmış bir proje. Bayrampaşa’da hukuki süreç nedeniyle durdurulmuş, iptal edilmiş konular var. Ankara Mamak’ta aksaklıklar var. Hangi projeye ne kadar harcandı, o projeler ne durumda, bunların açıklanması gerekiyor. Bu projeler çok daha öncesinden başlamış ve uzun yıllardır sonuçlandırılamamış projeler. Yani bunların bütçesinin zaten var olması gerekiyordu. İmar affından elde edilen gelirin bu projelere aktarılması doğru değil. Bunlar arasında müteahhitlerin yürüttüğü projeler de var. Bu durumda, imar affından gelen paranın batık projeleri kurtarmak için mi kullanıldığı sorusu akıllara geliyor. Bu paranın yeni projelere aktarılması gerekirdi."
PAYLAN: SARAYLARA VE YANDAŞ 5 MÜTEAHHİTE AKTARILDI
HDP Milletvekili Garo Paylan’a göre de bu paralar saraylara ve yandaş müteahhitlere aktarıldı.
Paylan, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, yasa tasarısına zaten ilkesel olarak karşı çıktıklarını hatırlattı: "Bu yasa çıkarken biz ilkesel olarak karşıydık. Binaların depreme dayanıklı olmadığını, bunları affetmenin bir deprem durumunda cinayetlere yol açacağını söyledik. Ayrıca rantı da affeden bir yasa idi. Ama ‘gelir kentsel dönüşüm için harcanacak’ denilerek kamuoyu ikna edildi."
Uygulama için 10 milyondan fazla başvuru olduğunu, yüz milyarlarca liralık rantın affedildiğini ve bu rantın belli ellere geçtiğini ifade eden Paylan, imar affından kendi hesaplamasına göre toplam 40 milyar lira civarında gelir elde edildiğini kaydetti.
Bunun 2 milyar lirasının kentsel dönüşüme harcandığını, kalan 38 milyarın nereye harcandığının bilinmediğini vurgulayan Paylan, şöyle devam etti:
"Biz yasa çıkarılırken madem bunu çıkaracaksınız o zaman bir fona aktarılsın, özellikle yoksul vatandaşlarımızın evlerinin dönüştürülmesinde kullanılsın, dedik. Ama bütçe genel gelirlerine aktarıldı. Bir havuza bir bardak su koyarsanız o suyun nereye gittiğini ölçemezsiniz. Ama iktidarın genel tercihlerini biliyoruz. 40 milyardan kalan 38 milyar yazlık saraya, yüzen saraya, Ahlat’taki saraya veya yandaş 5 müteahhide aktarıldı. Bu da iktidarın bir kez daha halka yalan söylendiğini gösteriyor."