İMO binası böyle inşa edilmiş: 'Bölgeye ve projesine uygun yapıldı'

Çevresindeki binalar yıkılmasına rağmen, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) temsilciliğinin camlarının dahi kırılmaması gündem oldu. İMO temsilcisi "Ekstrem beton, demir, proje uygulamadık. Bölgeye ve projesine uygun yapıldı" dedi.

İMO binası böyle inşa edilmiş: 'Bölgeye ve projesine uygun yapıldı'

Artı Gerçek - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Maraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, iki büyük depremde sağlam kalan binalarının nasıl inşa edildiğini anlattı. Dalkıran, binanın yapım sürecine ilişkin "Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina ve projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” dedi.

'İMAR PLANLARINDAN, DENETİME KADAR EKSİKLİKLER VAR'

Dalkıran, çevredeki yıkılan binalara ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: "O bölgede yer altı suyu problemi var. Bölgenin özellikle, Kahramanmaraş’ın çevresinde bir alüvyal zemin sıkıntımız var. Dolayısıyla orada bizim katsayımızın etken olması çok önemli. İmar planlarından başlamış ve sonrasında da yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz."

BİNA DENETİMİ NASIL YAPILMALI?

Dalkıran, hasar tespitlerinde taşıyıcı kolonların, zarar görmüş kirişlerin etkili olduğunu vurgulayarak, hasar tespiti sırasında uygulamada eksiklikler olabileceğini söyledi. Dalkıran, hasarlı bina sayısı yüksek olduğundan ön tespitlerin ardından nihai tespitlerin de yapılacağını ifade etti ve ekledi:

“Bir binanın 10-15 dakikada denetlenmesi mümkün değil. Ama bu bir afet anı olduğu için buradaki süreci ön denetleme olduğunu düşünmek istiyorum. Biraz daha kalifiye ve detaylı inceleme yapılması gerektiğine hem fikirim. İnşallah bundan sonraki süreçlerde, inşaat mühendisliği yapım süreçlerinde daha merkezinde yer alır. En önemli sıkıntı sahada uygulayıcıların yeterli zaman ayıramıyor olması. Odamızın pandeminden önce başlattığı bir kampanya. Dolayısıyla şantiyelerdeki denetlemenin birinci elden inşaat mühendisleri tarafından yapılmış olması bana göre bu tarz hataların, yıkımların önüne geçeceğini düşünüyorum." (ANKA)