İngiltere’de ‘yakıt yoksulluğu’ alarmı
İngiltere'de 'görülmemiş derecede' yükselen enerji fiyatları yüzünden giderek artan sayıda abone, faturalarını ödemekte zorlanıyor.
İngiltere‘nin en büyük enerji şirketlerinden E.On, abonelerinin yüzde 40’ının önümüzdeki ekim ayına kadar kadar "yakıt yoksulluğuyla karşı karşıya kalacağı" uyarısında bulunarak, hükümetten, zor durumdaki ailelere destek olmasını istedi.
BBC‘ye konuşan E.On İngiltere’nin CEO’su Michael Lewis, enerji fiyatlarının "görülmemiş derecede" yükseldiğini, giderek artan sayıda abonenin faturalarını ödemekte zorlandığını söyledi.
Şirketin 3,8 milyon abonesi bulunuyor.
"Enerji sektöründe geçirdiğim 30 yıl içinde bu kadar büyük bir fiyat artışı görmedim" diyen Lewis, hükümetin kış öncesi duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
GELİRİN YÜZDE 10'U FATURAYA GİDİYOR
Bir ailenin gelirlerinin yüzde 10 ya da daha fazlasının elektrik ve gaz faturalarına gitmesi "yakıt yoksulluğu" olarak tanımlanıyor.
İngiltere’de elektrik ve gaz faturalarında tavan fiyat uygulaması bulunuyor. Düzenleyici kurum Ofgem, tedarikçi şirketlerin abonelerden birim başına talep edebileceği azami ücreti yılda iki kez değiştiriyor.
Nisan’da bu tavan yüzde 54 oranında yükseltilmişti. Bu kararla hanelerin yıllık enerji harcaması ortalama 700 sterlin (yaklaşık 880 dolar) artarak 2 bin sterlin (yaklaşık 2 bin 500 dolar) seviyesine gelmişti.
İngiltere’de enflasyon yıllık yüzde 9’la son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Enflasyondaki bu tırmanış, büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali sonrası petrol ve gaz fiyatları küresel çapta artmıştı.
Ülkede muhalefet, enerji fiyatlarının artmasıyla kârlarını katlayan enerji devlerine bir defaya mahsus olmak üzere vergi konulmasını istiyor. Hükümet ise enerji şirketlerinin yatırımlarını baltalayacağı gerekçesiyle şimdiye kadar bu çağrılara olumlu yanıt vermedi.
Shell, bu yılın ilk üç ayında 7 milyar sterlin, BP de 5 milyar sterlin kâr açıklamıştı. Bu, son 10 yıldaki en yüksek kâr oranı.