İnovasyon'un yerini İslam Ekonomisi aldı

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü panosu son dönemin resmini çizdi. İnovasyon ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yerini İslam Ekonomisi ve Finans aldı.

İnovasyon'un yerini İslam Ekonomisi aldı

Fatma YÖRÜR

ARTI GERÇEK - Göztepe'de bulunan Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü panosundaki değişim son dönemde Türkiye akademisindeki dönüşümün sembolü olmaya aday.

Sosyal Bilimler çatısı altında yeni açılan bölüm henüz çalışmalarına yeni başlıyor. Bölümde daha önceden yer alan İnovasyon ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTTO), Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi İbrahim Üzümcü Binası'na taşındı.

İnovasyon'un yerini İslam Ekonomisi aldı - Resim : 1

Dünya Üniversiteleri Sıralama Merkezi (The Center for World University Ranking - CWUR) Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 1.000 üniversite arasında Türkiye'den sadece 13 üniversite yer alıyor. Marmara Üniversitesi bu üniversiteler arasında yer almıyor.

2018 yılı itibariyle ilk 500 üniversite arasında hiçbir Türkiye üniversitesi bulunmuyor.

İNOVASYON VE TEKNOLOJİDEKİ GERİLEME RAKAMLARA YANSIYOR

Son dönemde özellikle büyük şehirlerde yedi İslam Ekonomisi Enstitü ve Merkezi açılırken, pek çok fakülteki teknoloji ve inovasyon merkezi düşük bütçelerle çalışıyor.

Bu durum da farklı alanlarda karşımıza rakamlarla çıkıyor. Avrupa Patent Ofisi EPO'nun rakamlarına göre Türkiye patent başvuru sayısı 2017 yılında 911 iken, bu sayı 2018'de 572'ye düştü. Türkiye patent liginde 50 ülke arasında 37. sırada.

The Economist dergisinin 2018'de yayınladığı raporda Türkiye teknolojik gelişmişlik sıralamasında 82 ülke arasından 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin dijital altyapısının Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin gerisinde kaldığı görüldü. Dijital alt yapı bakımından son sıralarda yer alan Türkiye’nin; Ar-Ge, inovasyon ve patent gibi konularda ise sıralamaya bile giremediği saptandı.

marmara üniversitesi