İnsan Hakları Komisyonu’na 4 ayda bin 102 başvuru

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na son 4 ayda bin 102 hak ihlali başvurusu yapıldı. En fazla başvuru cezaevlerinden.

İnsan Hakları Komisyonu’na 4 ayda bin 102 başvuru

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin toplandı. Toplantıda komisyona gelen insan hak ihlalleri ile ilgili güncel bilgiler paylaşıldı. Komisyona 16 Temmuz 2018 tarihinden itibaren hak ihlalleri konusunda toplamda bin 102 başvuru geldiği belirtildi.

EN FAZLA BAŞVURU CEZAEVLERİNDEN

Komisyon tutanaklarına göre, cezaevlerinden gelen başvurular; keyfi tutum ve işlemler, fiziki koşullar, nakil talepleri, kötü muamele, işkence ve sağlık sorunları konusunda 663 hak ihlali başvurusu yapıldığı belirtildi. Yargıya ilişkin şikayetler ve sorunlar konusunda gelen başvuru sayısı ise 124. Gelen başvurular arasında memuriyete ilişkin sorunlar arasında göreve iade talebi, mobbing, sınavlar konusunda 25 başvuru yapıldı. Kolluk uygulamalarına dönük gelen şikayetlerde; kötü muamele ve işkence konusunda 25, askerlikle ilgili sorunlar konusunda 5, özürlü sorunları konusunda 17, yasal düzenleme talepleri konusunda 33, komisyonun girişimde bulunması ve yerinde inceleme yapması yönünde gelen başvuru sayısı 42, işçi sorunları konusunda 20, sağlık sorunları, maddi yardım talebi, iş talebi ve sosyal güvenlik işlemleri konusunda gelen başvuru sayısı ise 148.

TUTUKLU SAYISI 260 BİN

Komisyonda sunum yapan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, 2018 yılı içerisinde 17 infaz kurumu yapıldığını belirterek, 31 Ekim 20181 itibarıyla cezaevlerinde 258 bin 660 kişinin kaldığını ancak bugün itibariyle bu sayının 260 bine ulaştığını açıkladı. Bu sayının 199 bini hükümlü iken, 58 bini ise tutuklu. Kadın tutuklu sayısı 10 bin iken, cezaevlerinde bulunan 18 yaşından küçük çocuk sayısı ise 3 bin olduğu bilgisini paylaştı.

6 AYLIKTAN KÜÇÜK 37 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Cezaevlerinde 0-6 yaş arası kalan çocuk sayısı 743 iken, bu sayının 37'si 6 aydan küçük. Cezaevlerinde kalan toplam hamile kadın sayısı ise açıklanan verilere göre 35.

Cezaevlerinde kalan yabancı uyruklu kişi sayısı ise 7 bin 897 olarak açıklandı. Bu rakam içerisinde 3 bin 102 kişi Suriye uyruklu. Yılmaz verileri açıklarken, Suriye uyrukluların adli, çıkar amaçlı suç örgütü, sol ve sağ 'terör örgütü' olarak sınıflandırılıp cezaevine konduğunu belirtti. Bunlardan 336'sının 'sol terör örgütü' iddiasıyla, 335'inin ise 'sağ terör örgütü' iddiasıyla tutuklu olduğunu belirtti.

YAKLAŞIK 50 BİN KİŞİ UYUŞTURUCUDAN CEZAEVİNDE

Yılmaz'ın açıkladığı verilere göre, cezaevinde suç oranı en fazla uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti. Uyuşturucudan dolayı cezaevlerinde 50 bin civarında kişi var. Bu sayının da 47 bini uyuşturucu ticaretinden, yaklaşık işte 3-4 bin arası ise uyuşturucu kullandığı için cezaevinde. Uyuşturucu kullanıp da ilk tedavisi devam eden yaklaşık 60 bin kişi ise denetimli serbestlik ile kontrol ediliyor.

44 BİN KİŞİ 'TERÖR' SUÇLAMASIYLA CEZAEVİNDE

Uyuşturucudan sonra ise, 'terör' suçundan cezaevinde bulunanlar geliyor. Bu suçlamayla cezaevlerinde bulunan kişi sayısı 44 bin. Hırsızlık suçu üçüncü sırada yer alırken, öldürme suçundan cezaevinde bulunan kişi sayısı ise 28 bin. (Mezopotamya Ajansı)

hak ihlalleri TBMM cezaevleri insan hakları komisyonu