İşçi aileleri 61. kez Taksim'de
'Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor! Her 15 saniyede 160 işçi 'iş kazası' geçiriyor!'

HABER MERKEZİ - Kendilerini "Adalet Arayan İşçi Aileleri" olarak tanımlayan aileler, 61. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne devam ettiler.
Adalet Arayan İşçi Aileleri Galatasaray Meydanı'nda saat 13.00'da bir araya geldi. Ellerinde "Sorumlular belli adalet istiyoruz" yazılı dövizler olan aileler hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarını yere serdi.
"İş Kazası Değil Cinayet" yazılı pankartı duvara asan aileler ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. İş cinayetine kurban giden Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu, "Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre her yıl yaklaşık 2,5 milyon kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Çalışanlar her yıl yaklaşık 337 milyon kez iş cinayetine kurban gidiyorlar. Her yıl yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar. İş yerlerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor. Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor" dedi.
İnşaatta yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekti, 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü ilan edilmesi için imza kampanyası başlatıldığını hatırlattı. "Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor! Her 15 saniyede 160 işçi 'iş kazası' geçiriyor! Bu çalışma hayatı bize her gün savaş sunuyor" diye vurguladı.
SOMA HALA KANIYOR
"Tarihimize kara bir leke olarak geçen Soma katliamının, ülkemizde meydana gelen en büyük iş cinayetinin 3. yıl dönümü yaklaşırken hukuki süreci ve anma etkinliklerini konuşacağız" diye konuştu. Eroğlu, görülen son duruşmada savcının hazır olduğunu söylediği mütalaanın açıklamadığını aktardı.
Ailelerin gönüllü hukukçularından olan Av. Gökhan Küçük, iş cinayetleri arasında inşaat sektörünün payını, kayıt dışılığı, piyasayı anlattı. Bir yılda meydana gelen 'iş kazalarının' yüzde 10’unun inşaat sektöründe olduğunu söyleyen Küçük, "Ölümlü iş kazalarının yüzde 34'ü inşaat sektöründe. Bir yılda iş kazalarında sakat kalanlarının yüzde 25'i inşaat sektöründe. Böyle baktığımızda kayıt dışılığın en fazla olduğu sektörün inşaat olduğunu görüyoruz dolayısıyla resmi istatistiklere yansıyan rakamların da doğru olmadığını anlıyoruz" dedi. İş kazalarında sürekli bir artış yaşandığına dikkat çeken Küçük, "İnşaat sektöründe büyüme, kayıt dışılık, örgütlenme özgürlüğünün önüne geçilmesi söz konusu. Bunlardan dolayı ne yazık ki iş cinayetlerinde azalma olmayacak" diye konuştu.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, Galatasaray Meydanı’nda her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbetinin 61’incisi gerçekleştirmiş oldu.