'İşçilerin esir kampında tutulduğunu düşünüyoruz'
Patronların görüşebildiği gözaltındaki işçilerle görüştürülmeyen avukatlar açıklama yaptı.
Hukuk örgütleri, 3’üncü Havalimanı’nda başlattıkları eylemden dolayı gözaltına alınan işçilerin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tamamen insani taleplerle başlayan eylemden örgüt aranmaya çalışıldığını ifade eden ÖHP üyesi Ahmet Baran Çelik, "Emin değiliz ama dosya ile örgütlü suçlar savcıları ilgileniyor" dedi.
İstanbul 3’üncü Havalimanı'nda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için başlatılan eylemde gözaltına alınanların durumuna ilişkin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Demokrasi İçin Hukukçular, İstanbul Barosu’nda basın toplantısı düzenledi. Açıklamada ilk olarak Demokrasi İçin Hukukçular Derneği üyesi Avukat Yıldız İmrek söz aldı. Yüzlerce işçinin hukuksuz bir şekilde gözaltına aldığını, ancak gözaltı sayısını kesin olarak bilmediklerini belirtti. Avukatlara en ufak bir bilginin verilmediğinin altını çizen İmrek, "Avukatın savunma hakkı engellenmiştir. Bu bir suçtur, bu durumu protesto ediyoruz. Saatler boyunca işçilerle görüşmek istedik ancak muhatap bulamadık. Örneğin Arnavutköy Karakolu’ndaki çavuşlar ‘kesinlikle bilgi’ veremeyeceklerini belirtti. İşçiler avukatlarla görüştürülmeden çıkartıldılar. İşçilerin sağlık raporları dahi alınmadı ve işçileri avukatlardan kaçırıldı" dedi.
‘DEVLET VE ŞİRKETLER SUÇ ORTAKLIĞI YAPTI’
İmrek, "Çalışma hukukunun bütün yönleri ile ihlalin kamuoyu tarafından bilinmesini istemediler. Oradaki suçların sümenaltı edilmesini istediler yaşanan suç ortaklığıdır. Devlet ve şirketler suç ortaklığı yaptı. İşçilerin bu şekilde gözaltında tutulması tazminat hakkı anlamına geliyor. Yetkililer bu hukuksuzluğu derhal sonlandırmalı, geri adım atmalıdır" ifadelerini kullandı.
‘İNSANİ TALEPLERDEN ÖRGÜT ARANIYOR’
İmrek’in ardından ÖHP üyesi Avukat Ahmet Baran Çelik konuştu. Olayın adli bir olay gibi gözüktüğünü ancak adli olmadığını ifade eden Çelik, dosyadan savcıların dahi haberinin olmadığını, işçilerin gözaltına alınması kararının direk olarak İstanbul Valiliği’nden verildiğini belirtti. Hukukla ilgisi olmayan bir gözaltı sürecinin işletildiğini söyleyen Çelik, "İşçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için yaptıkları bir eylem suç olarak lanse edilmek isteniyor. İnsani taleplerle başlayan bir süreç bugün bir suçmuş gibi kriminalize edilmek isteniyor. Tam net bilgilere sahip değiliz ancak dosya ile örgütlü suçlar savcıları ilgileniyor. Haliyle bir komplo durumu gündeme geleceğini düşünüyoruz. TEM Şube’nin de işlem yapabileceği söylendi. Ancak tam olarak net bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
‘AVUKATLAR GİREMİYOR PATRONLAR GİREBİLİYOR’
Karakollara avukatların giremediğini ancak patronların ellerini kollarını sallayarak girdiğini aktaran Çelik, "20’yi aşkın avukat karakollara giremedi ancak işçilerin patronları içeri çok rahat bir şekilde girdi. Süreç patronlar üzerinden gidiyor. Ne işlem yapıldı? Orada patronların geçirdiği sürede bazı işçileri hedef gösterdiğini düşünüyoruz" dedi.
Çelik son olarak işçilerin sağlık durumu hakkında endişeli olduklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
‘İŞÇİLERDEN HABERDAR DEĞİLİZ, ESİR KAMPINDA TUTULDUKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ’
ÇHD üyesi Sevinç Sarıyaka ise, iktidarın ve sermayenin işçilere saldırdığını belirtti. Sarıkaya, "Türkiye tarihinde belki de bu bir ilk. İşçilerin esir kampında tutulduğunu düşünüyoruz. İşçiler sorgusuz gözaltına alındı. Hiçbirinden haberdar değiliz ama biliyoruz ki yasal anlamda gözaltı işlemi yapılmıyor. 600’e yakın işçiyi herkesin gözü önünde gözaltına aldılarsa işçilere yönelik bu saldırıların artacağı görüşündeyiz. Bu kadar açık bir şekilde yapılan saldırının devamı gelecektir diye düşünüyorum. Karakollara patronlar rahat bir şekilde gidebiliyor. Çünkü işçilere yapılan bu muamele patronların isteği üzerine yapıldı. Devlet patron el ele işçilere bu şekilde sorgusuz sualsiz bir gece yarısı gözaltına aldılar. Tüm bu süreçte inşaat işçilerinin yanındayız" diye belirtti.
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Son olarak yeniden söz alan İmrek, işçilerin gözaltına alınması sürecine ilişkin yapılan tüm hak ihlallerine ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "İşçilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili en önemli sorumlu devlettir. Havuz medyasının yürüttüğü karalama yüz kızartıcıdır" dedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)