IŞİD finansörleri tahliye edildi: Türkiye'den Suriye'ye milyonluk para trafiği iddianameye yansımıştı

Türkiye'den Suriye'ye yapılan para transferlerinin detaylarıyla anlatıldığı iddianameyle açılan davada yargılanan 19 sanıktan 18'i tahliye edildi. Tutuklu tek sanığın da Türkiye vatandaşlığına başvurduğu ve 500 bin dolar teminat yatırdığı ortaya çıktı.

IŞİD finansörleri tahliye edildi: Türkiye'den Suriye'ye milyonluk para trafiği iddianameye yansımıştı

Hale GÖNÜLTAŞ

ANKARA - IŞİD’in Rakka’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de Suriye’de örgütün etkin olduğu bölgelere finansmanını sağladıkları gerekçesiyle tutuklu yargılanan yabancı uyruklu 19 sanıktan 18’si geçen hafta tahliye edildi. Tutuklu sanıklar, 'terör örgütü üyeliği' ve 'terörün finansmanı' suçlaması ile 15 yıldan 42 yıla kadar ağır hapis cezası ile yargılanıyorlardı. Ayrıca, davada IŞİD üyeliği ve örgüte finans sağlama suçlarından tutuklu kalan tek sanık, Suriye uyruklu İmad Machnouk’un da Türkiye vatandaşlığı alabilmek için başvuruda bulunduğu ve 500 bin Amerikan doları teminat yatırdığı ortaya çıktı. İmad Machnouk’un yargılanmasına ilişkin duruşma Şubat 2025’te görülecek.

IŞİD’İN FİNANSI İÇİN KUYUMCULUK VE TURİZM ADI ALTINDA ALTI PARAVAN ŞİRKET KURULDU

Tutuklu yargılanan sanıkların tamamına yakını 2023 yılı içinde düzenlenen polis operasyonları ile göz altına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianame 25 Haziran 2024 tarihinde kabul edildi. Sanıklar, IŞİD üyeliği ve finansmanına ilişkin suçlardan yargılanıyordu. İddianameye göre sanıklar dikkat çekmemek için turizm ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteren altı şirketi paravan olarak kullandı. Suriye’de çatışma bölgeleri ile Suriye ve Türkiye arasında yasa dışı para transferi Afak, Hwj, Al Avail, İkra, Click ve Al Barakat isimli şirketler üzerinden gerçekleştirildi. İddianameye göre 2017 yılından 2023 yılına kadar terörün finansmanı için 1 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştirildi.

PARA TRANSFERİ İÇİN 'HAWALA' SİSTEMİ

İddianameye göre söz konusu şirketler Alamiyah, Sanabil ve Taiba isimli WhatsApp grupları üzerinden iletişim sağladı. Sanıklar yasa dışı para transferlerinde MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) takibine takılmamak amacıyla 'Hawala' sistemini kullandı. Kişi ya da şirketlerin, kayıt altına alınmadan yurtdışına para transfer edilmesini sağlayan 'Hawala' sistemi güven esasına dayanıyor. Buna göre, kişi ya da şirketler, bulundukları ülkedeki paravan şirket, kuyumcu ya da döviz bürolarına nakit ödeme yapıyor. Yatırılan para aracılara iletiliyor. Aracılık yapan kişi de belirtilen miktarı diğer ülkedeki anlaşmalı yere yatırıyor. Transfer açıklamalarında ise zekat, yetim ve sadaka gibi kelimeler yazılıyor. 'Hawala' ile bankacılık sistemine dair resmi bir nakit girişin olmuyor. İşlem, havale yapan ve alan kişiler arasında iletişim yoluyla sağlanıyor ve kayıt altına alınmıyor.

EL HOL KAMPINDAN IŞİD’Lİ KADIN VE ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASI İÇİN KAÇAKÇILARA PARA GÖNDERİLDİ

İddianamede halen Kuzey Suriye’de, IŞİD’li olduğu belirtilen kadın ve çocukların tutulduğu YPG denetimindeki El Hol kampından kaçırılmaları için sanıklar tarafından toplanan paraların Suriye’ye (bölgede faaliyet gösteren insan kaçakçılarına) kimi zaman elden götürülüp teslim edildiği, kimi zaman da hawala yöntemi ile gönderildiği belirtildi.

TURİZM VE KUYUMCULUK ŞİRKETİ ÜZERİNDEN TERÖRE FİNANS SAĞLANDI

İddianameye göre örgüte para toplama ve transfer faaliyetinde bulunan şirketlerden biri Suriyeli Imad Machonouk’un sahibi olduğu Piko Turizm Şirketi. Piko isimli şirketin banka hesaplarına Türkiye’de IŞİD üyesi olduğu belirlenen ve mal varlığı dondurulan şüphelilerden para transferi gerçekleştirildi. Bu yöntemle Machnouk’un örgütü finanse ettiğinin belirlendiği anlatıldı. Bu iddialara ilişkin MASAK raporundaki tespitlere yer verildi.

SANIKLARIN HESAPLARI 212 MİLYON LİRALIK İŞLEM HACMİNE SAHİP

MASAK raporuna göre sanık Machnouk’un şirketinin banka hesapları, 2017’den bu yana en az 1 milyar liralık işlem hacmine sahip olmasına karşın alım-satım kaydı bulunmuyor. Piko Gold Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin de sahibi olduğu belirtilen Imad Machnouk’un bu şirketi farklı zamanlarda başka kişilere devretti. Fakat 2022'de şirketin tüm hisselerini yeniden devraldı. MASAK raporuna göre yaklaşık 13 milyon liralık işlem hacmine sahip şirketin tüm hesapları incelendi, fakat kuyumculuk işlerine ilişkin faaliyetlere ulaşılamadı. MASAK raporuna göre İman Mackhnouk’ın kişisel hesapları ise en az 212 milyon liralık işlem hacmine sahip.

İSPANYA, ALMANYA, HOLLANDA, İTALYA’YA HAWALA VE PARA TRANSFERLERİ

MASAK raporuna göre sanıkların tamamının bir mal alış-satış kaydıyla veya ticari faaliyetleriyle bağdaştırılamayan, mali profilleriyle uyumlu olmayan veya hayatın olağan akışına uygun mahiyette görünmeyen finansal işlemleri mevcut. MASAK raporunda ayrıca sanıkların, aralarında yabancı uyrukluların da olduğu üçüncü kişilerden para girişleri ve farklı alıcılara transfer işlemi gibi yasa dışı fon transferine aracılık ettikleri belirlendi.

Para transferi yapılan ülkeler arasında Suriye ve Irak dışında İspanya, Cezayir, Kanada, İtalya, Almanya, Fas, Ukrayna, Suudi Arabistan, Kıbrıs, Norveç, İsveç, Hollanda, Tunus ve Libya da bulunuyor. Bu ülkeler arasında hem hawala hem de banka iban numaraları ile transferlerin karşılıkla yaptığı bilgisi yer alıyor.

RAKKA’DAN İSTANBUL’A UZANAN PARA TRAFİĞİ

İddianameye göre IŞİD üyesi Abd-al-Hamid Hadid kod adlı Suriye uyruklu Abu Alaa, Ocak ve Şubat 2023 arası, yani 30 günlük süre içinde örgüt adına Türkiye’ye 20 kez hawala yöntemi ile toplam 600 bin Amerikan doları gönderdi. Amerikan İstihbarat birimi FBI tarafından Türkiyeli yetkililere bildirilen istihbarata göre IŞİD üyesi Abu Alaa, Türkiye’den Suriye’nin Rakka ile El-Badiye bölgesine belirsiz sıklıkla gitti ve döndü. İddianamede ayrıca Abu Alaa’nın Türkiye’de faaliyette bulunan Pico Exchange isimli şirketten fon elde ettiği de MASAK raporları ile anlatıldı.

IŞİD'İN SÖZDE HALEP EMİRİ ÖMER UYARMIŞ

İddianamede, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Kilis’te militanlara yönelik düzenlenen operasyonda ele geçirilen dökümanlara da yer verildi. Belgelere göre 'Şam Vilayeti' ibaresiyle örgütün Suriye’de 2019-2021 yılları arasındaki faaliyetlerinin anlatıldığı ve risale adını verdikleri çok sayıda doküman bulundu. Bulunan belgelerden biri 'İslam Devleti Şam Vilayeti-Emniyeti'ne 16 Mart 2021 tarihinde, sözde Halep Emiri Ömer tarafından gönderilen bir risale. Risalede IŞİD’in Şam Vali Yardımcısı’na, Hawala’nın olumsuz yanları ve risklerini anlatıyor ve uyarılarda bulunuyor. IŞİD emirinin uyarı ve önerilerinin iddianamede yer alan Türkçe çevirisi şöyle:

“Değerli kardeşim, bugün tağutların yürüttüğü çetin operasyonlara kim göz atarsa bilecek ki aralarında birçok muadili olan havale şirketleri ve transfer programları da dahil olmak üzere her şeyi kontrol altına almışlardır. Gönderilen yerin ismi ve bilgileri belli olur. Kardeş de kendi ismini ya da sahte isim kullanmak zorunda kalır. Bu durum da kardeşin ifşa olmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda havale mekanının civarda bilinen bir yer olması takip edilerek yakalanmasına sebep olabilmekte ve ofiste bulunan kameralar onları kaydedip yüzlerinin de ifşa olmasını sağlamaktadır. Birçok kardeşin tutuklanmasının sebebi de budur. Bizler de çok iyi biliyoruz ki havale şirketlerinin birçoğu kamera kayıtlarını, resimleri, isimleri ve havale hareketlerinin raporlarını tağutlara gönderiyorlar. Bölge sınırlandırıldı. Bölgede kimin ticaretle ilgilendiği biliniyor. Büyük miktarlar üzerinde havale yapmamız mümkün değil. Alternatif bir çözüm, şirketler arası kredi (depozito) yöntemini kullanmaktır. Bu yöntem için bazı şirketlerle ilişkilerin kurulması gerekiyor. Hali hazırda ilişkilerimizin olduğu şirketler de var. Bizler, ailesi İslam Devleti'nde faaliyet yürütürken öldürülen şirket sahipleriyle ilişkiler kuruyoruz.”

18 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince Haziran 2023’te kabul edilen iddianamede Sanıklar Imad Machnouk ve Ahmadramı Abdulkafı'nın 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma' suçlarından 22'şer yıl 6'şar aydan 42'şer yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Diğer 17 sanığın da 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' suçlarından ayrı ayrı 15'er yıldan 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Geçen hafta görülen duruşmada ise tutuklu sanıklardan Imad Machnouk dışındaki tüm tutuklular delil yetersizliğinden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ÖRGÜTÜN FİNANSÖRÜ İMAD MACHNOUK TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI BEKLİYOR

Sanık İmad Machnouk’ın avukatının geçtiğimiz günlerde yargılandığı mahkemeye sunduğu tahliye talebi dilekçesi ile sanığın Türkiye vatandaşlığı için başvuruda bulunduğu da ortaya çıktı. İmad Maçhnouk’un avukatının mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde müvekkilinin cezaevinde psikolojisinin bozulduğu, altı çocuğu ve eşinin ekonomik olarak zor durumda kaldığını ifade ederken Türkiye vatandaşlığını almak için 500 bin Amerikan Doları teminat olarak ödediği bilgisine yer verdi. Avukat itiraz dilekçesinde “Müvekkilin sabit ikametgahının olması (İstanbul Başakşehir) çocuklarının küçük olması ve hali hazırda Türk vatandaşlığına ilişkin 500.000 USD yatırdığı teminat ile başvurusunun devam etmesi gözetildiğinde müvekkilimin kaçma şüphesi olmadığı ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKARTILMIŞTI

Türkiye, terörün finansmanı ve kara para ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle Ekim 2021'de Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten Mali Eylem Görev Gücü (FATF) önerisi ile gri listeye alınmıştı. Söz konusu dönemde Türkiye'de kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda gri alanların oluşmasında birbirini ardına yapılan varlık barışı düzenlemeleri, emlak sektöründe yabancıya satışların etkili olduğu yorumları yapılmıştı. Türkiye, IŞİD finansörlerine dava açmasından tam iki ay sonra 28 Haziran 2024 tarihinde gri listeden çıkartılmıştı.

ışid dava Rakka Sanık