IŞİD'in yeni adresi Pankisi Vadisi: Ankara'dan cihatçı götürülüyor
Hale GÖNÜLTAŞ
Artı Gerçek - IŞİD’in yeniden yapılanma, eleman sağlama, silahlı ve askeri eğitim çalışmalarını Gürcistan’ın kuzey doğusunda bulunan Pankisi Vadisi’nde yoğunlaştırdığı öğrenildi. Gürcistan’ın kuzey doğusundaki Çeçen mültecilerin yaşadığı Pankisi Vadisi uzun yıllardır 'cihadist' yapıların varlığı ile biliniyor. Türkiye’den de askeri/silahlı eğitimde deneyimli, IŞİD’de çatışma bölgelerinde bulunan eski cihatçılar çeşitli desteklerle, belirlenen güzergahlar üzerinden Gürcistan’a götürülüyor.
IŞİD’in “Mekteb-i Furkan” adı altında sürdürdüğü yeniden yapılanma sürecinde etkin faaliyet gösterdiği savcılık belgelerinde de yer alan Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan Temsilciliği’ni Pankisi Vadisi yakınındaki Kakheti isimli yerleşim yerinde açtığı öğrenildi.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı Basın Birimi'ne Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan’da faaliyet alanı ve izin başvuru belgelerinde geçen isimlere ilişkin sorularımızı yönelttik. Bakanlık basın sorumlusu, ülkelerinde 'Ahlak ve Sünnet Dergisi' adı altında bir kuruluşun faaliyet göstermesine ilişkin bir başvuru, dolayısıyla izinlerinin olmadığını bildirdi.
IŞİD ÇÖLDE GÜÇ TOPLUYOR
IŞİD’in son toprak parçası Baghuz’un kaybı sonrası Suriye’de alan hakimiyeti sona erdi. Bu durum da IŞİD’in yenilgiye uğradığı, sonunun geldiğine dair yorumları beraberinde getirdi ancak örgütün güçlü olduğu dönemlerde de çöl bölgelerini olası bir çöküş senaryosu için analiz ederek kendisine geniş bir sığınak hâline getirdiği sık sık dile getiriliyordu. Nitekim bölgedeki son toprak kaybının ardından da Suriye’de çöl ve tepelerden oluşan Meyadin-Resafa-Ithriya-Tedmür bölgesine çekildi. Bu süreçten sonra da IŞİD’i takip ederek çölde konuşlanan Suriye devleti unsurlarıyla çatışmaya girdi. Örgüt, hem ekonomik hem de militan gücünü kaybetse de coğrafyanın saklanmaya uygun yapısı sayesinde az kayıp vererek yeni saldırılar için güç topladı.
YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ VE EĞİTİMLER
IŞİD’in dağılma sürecinde Türkiye'nin örgüt militanları için sığınak ülke haline geldiği tespit edildi.
Örgüt hem Türkiyeli hem de yabancı uyruklu militanları aracılığıyla Türkiye’de yeniden yapılanma sürecine girdiği, Artı Gerçek’te 25 Ağustos tarihinde yayınlanan haberde yer aldı.
Haberde belirtildiği üzere, IŞİD Suriye’de çölde finans/askeri/militan konularında güçlenmek için çaba gösterirken Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Çeçenistan, Mali, Uganda ve Sudan ülkelerinde de benzer güç bulma arayışına girmişti.
AHLAK VE SÜNNET DERGİSİ ÖRGÜTÜN YENİ YAPILANMASI
Türkiye’de Ahlak ve Sünnet Dergisi adı altında IŞİD’in yeniden yapılanmasına öncülük eden cihadist grup, Türkiye istihbaratı ve emniyet güçlerinin takibi altında. 5 Mayıs tarihinde 23 ilde düzenlenen operasyona dair İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin “DEAŞ’in Türkiye’deki yapılanması olduğu” ifade edildi.
ÖRGÜTE ELEMAN SAĞLAYAN EYÜP GÖZLEMECİOĞLU DA AHLAK VE SÜNNET DERGİSİ’NDE
Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Ankara’daki faaliyetlerinde yer alan, derginin etkinliklerinin videolarında da sık sık görülen IŞİD’in eski Rakka Komutanı Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun babası Eyüp Gözlemecioğlu da tutuklananlar arasında yer aldı.
Eyüp Gözlemecioğlu, 2011 yılından bu yana örgüte eleman sağlama, çatışma bölgesine eleman götürme suçlamaları nedeniyle üç kez tutuklandı ve altı aylık hapis cezalarının ardından serbest bırakıldı. Eyüp Gözlemecioğlu son dönemde Ankara’da Ahlak ve Sünnet Dergisi çatısı altında faaliyet göstermeye başladı.
ALTINDAĞ'DAKİ EVİNDE DURUŞMASINI BEKLİYOR
Gözlemecioğlu, ağustos ayında örgüte yönelik düzenlenen operasyonda göz altına alındı. “Terör örgütü üyeliği ve örgüte eleman sağlamak” suçlamalarından tutuklanan Eyüp Gözlemecioğlu, avukatının “sağlık sorunlarını” gerekçe göstererek tutukluluk haline itiraz etmesi üzerine ev hapsine alındı. Halen yargılaması süren Eyüp Gözlemecioğlu Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Dışkapı Mahallesi’ndeki evinde aralık ayında yapılacak duruşmasını bekliyor.
GÜRCİSTAN'DA TEMSİLCİLİK AÇILIŞI VİDEOSU!
Türkiye, IŞİD’in dağılma sürecinde 'güvenli sığınak ülke' konumunda görülürken, örgütün yeniden yapılanma sürecinde Gürcistan'da askeri ve silahlı eğitimin verildiği ülke olarak öne çıktı. Ahlak ve Sünnet Dergisi geçen şubat ayında Gürcistan’da temsilcilik açtı. Buna dair video de yayınlandı.
TAŞERON ŞİRKETLERİN İŞÇİLERİ OLARAK GİDİYORLAR
Türkiye’deki IŞİD’lilerden de “kaçak yollarla” Gürcistan’a geçişler başladı. Örgüte yeni kazandırılan sempatizan gençlerin bir bölümü Türkiye’deki büyük inşaat şirketlerine iş yapan taşeron şirketlerin işçileri olarak Gürcistan’a geçiriliyor. IŞİD’in askeri ve silahlı eğitim almış, Suriye’de çatışmalara katılmış eski militanlarından bazıları hukuki durumlarına göre yasal ya da yasa dışı yollarla Gürcistan’a geçiyor.
İLK DURAKLARI ACARA ÖZERK CUMHURİYETİ
Sınırı geçen IŞİD’liler ve sempatizanların ilk durağı Acara Özerk Cumhuriyeti. Şu ana kadar en çok Ankara, Konya, Kırşehir, Batman ve Diyarbakır illerinden Gürcistan’a geçiş yapıldı. Sadece Ankara’da Altındağ, Pursaklar, Çubuk bölgelerinde sahada araştırma yapınca eski IŞİD’lilerin yanı sıra sempatizanların da Gürcistan’a gittiklerini öğrenmek mümkün.
Türkiye’den Acara Özerk Cumhuriyeti’ne geçen cihatçılar, örgütün Gürcistan’daki destekçileri tarafından ülkenin kuzey doğusunda yer alan Kakheti isimli bölgeye götürülüyor. Sempatizanlar, cihadist yapıların örgütlenme ve dünyaya dağılma yerlerinden olarak bilinen Pankisi Vadisi’nde silahlı ve askeri eğitime tabii tutuluyor. Pankisi Vadisi ağırlıklı olarak Çeçen grupların yaşadığı bir bölge.
GÜRCİSTAN, AHLAK VE SÜNNET DERGİSİ’NE NASIL İZİN VERDİ
Gürcistan güvenlik güçlerinin cihadist grupların barındığı Pankisi Vadisi’ne operasyonlar düzenlediği ve aralarında IŞİD’in üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu şahısların göz altına alındığı sık sık uluslararası basına yansıyor.
Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan’da temsilcilik açması ve aralarında IŞİD’in Çeçen komutanlarının da bulunduğu 41 dakikalık bir videoyu kamuoyuna açık olarak yayımlaması pekçok soruyu beraberinde getirdi.
Türkiye’de IŞİD’in yeni yapılanması olarak istihbarat ve güvenlik güçlerince tespit edilen ve yöneticileri tutuklu bulunan Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin Gürcistan’da kurumsal bir temsilciliği nasıl açabildiği sorusunun yanıtını aradık. Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin whatsapp iletişim hattı üzerinden yaptığımız aramalara yanıt verilmedi. Bunun üzerine sorularımızı yazılı olarak yönelttik ancak buna da yanıt alamadık.
Önceki gün sabah saatlerinde Gürcistan’ın Uluslararası Basından Sorumlu Enformasyon Dairesi’nin yönlendirmesi ile Gürcistan İç İşleri Bakanlığı’nın (derneklerden sorumlu) Basın Birimi ile irtibata geçtik. Yetkililere “Gürcistan’da şubat ayında etkinlikle açılan Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin ülkede hangi statüyle faaliyet gösterdiğini ve izin vermeye yönelik prosedürlere” ilişkin sorular yönelttik.
GÜRCİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: İZİN BELGESİ VERİLMEDİ
Temas kurduğumuz resmi görevli, akşam saatlerinde dönüş yaparak, sorularımızı yanıtladı. Yetkili, Ahlak ve Sünnet Dergisi adı altında bir kuruluş için bakanlığa, yerel polise başvuruda bulunulmadığını bildirdi. Bu durumda Ahlak ve Sünnet Dergisi'nin Gürcistan’da hangi statü ile temsilcilik açtığı, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde merkezlerinde hangi faaliyetleri sürdürdüğü yanıtı aranan sorular arasında.
Emekli savcı anlattı: Türkiye'deki IŞİD'liler nasıl serbest kalıyor?
Kırmızı Bülten'le aranan IŞİD'li tahliye edildi, Ankara’da yaşıyor
CHP'den Artı Gerçek haberi üzerine IŞİD önergesi: 'Meclis araştırması komisyonu kurulsun'
Gazeteci Gönültaş tehdit dosyası kapatılmıştı: 'Karar saldırılara yol vermektir'