İSİG: Şubat ayında 23 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi’nin Şubat ayı raporuna göre; en az 123 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Rapora göre, Şubat’ta kadın işçi ölüm oranı genelde tespit edilebilenin üzerinde geçekleşti.

İSİG: Şubat ayında 23 işçi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Şubat ayı "İş Cinayetleri" raporunu açıkladı. Raporda, Şubat ayında en az 123 işçinin, iş kazalarında yaşamını yitirdiği belirtildi.

İSİG Meclisi yayınladığı raporda, "Şubat ayındaki tespit edebildiğimiz meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre bir 'iş kazası sonucu ölüm' karşılığında yaklaşık altı 'meslek hastalığı sonucu ölüm' olmaktadır. Bu durumda Türkiye’de Şubat ayında 700’ün üzerinde işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği görülmektedir" denildi.

'ORANSAL ARTIŞ SÜRÜYOR'

Yaşamını yitiren 123 işçinin 102’sinin ücretli (işçi ve memur), 21’inin ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) olduğunun belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi: "Yaşamını yitirenlerin 11’i kadın işçi, 112’si erkek işçi olarak belirlenirken, görülmeyen kadın emeği ve gizlenen kadın işçi ölümleri değerlendirildiğinde, bu ay kadın işçi ölüm oranı genelde tespit edilebilenin üzerinde geçekleşti. 15-16 ve 17 yaşında olan üç çocuk çalışırken can verdi ve ölen çocukların üçü de tarım emekçisiydi. Yılın ilk iki ayı değerlendirildiğinde çocuk işçi ölümlerinde geçen seneye göre artış gözlemlendi. Savaş nedeniyle ülkelerinden gelen 3 göçmen işçi yaşamını yitirdi. Göçmen işçilerin ikisi Suriyeli ve biri Iraklı’ydı. Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret, büro işkollarında gerçekleşti. Diğer yandan OHAL sonrası için yaptığımız sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artış sürüyor."

EN ÇOK İŞ CİNAYETİ YAŞANAN İLLER

Raporda en çok iş kazaları yaşana iller de şöyle sıralandı: Kocaeli, İstanbul, Hatay, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ

Şubat 2018'de iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 123 işçinin isimleri ise şöyle: "Mehmet Yatğın, Ayşe Saylan, Leyla Saylan, Nimet Saylan, Abdullah Sertkaya, Kemal Özdamar, Khaled Mustafa, Rıza Katrancı, Zeynel Çelik, Ali Rıza Çelik, Eyüp Sapmaz, Hüseyin Anşen, Osman Anşen, Emin İdem, Selvi Balakan, Mürüvet Özgen, Mustafa Ali Kelebek, Mehmet Türkmenoğlu, Abdurrahman Aydın, Durmuş Akalın, Osman Sarı, Hüseyin Candan, İdris Demirci, Sabri Ören, Hakan Keskin, Battal Gül, Hayrettin Akdemiroğlu, Hasan Okumuş, Abdulaziz Kokur, Murat Durmaz, Oktay Karaoğlu, Ali Hurşut, Mukadder Satılmış, Selçuk Kubur, Özlem Gültekin, Zekeriya Özel, Ayfer Altuner, Melek Korkut, Fırat Güneş, Ufuk Selvi, Orhan Akın, Mustafa Özkulluk, Kazım Fındık, Nihat Ural, Metin Kuloğlu, Elif Özdemir, Yalçın Öztaş, R.A., Ferda Kaçan, Kemal Alıç, Hasan Songur, İsmet Küçükzoroğlu, Okan Güler, A.E., Coşkun Eker, Farıs İbrahim Mohammed Hussein, Mustafa Kalkanlı, Bayram Öztürk, Sinan Sağlam, Mehir Murşag, Mithat Çavuş, İsmet Erdem, Göksel Özçelik, Fatih Arslan, Orhan İmdat, Yüksel Kaynadır, Mehmet Baran, Bestami Çiftçi, Yakup Kara, Gökhan Türkben, Cebrail Ardıç, Yusuf Korkmaz, Ali Çalışkan, Mehmet Şirin Kıskın, Hakan Çaka, Gökhan Küççük, Fikret Gayır, Kadri Baykara, Öcal Demir, Mehmet Döner, Sezer Şimşek, Mustafa Küçükpala, Nurettin Oruç, Reşat Özdemir, Muhlis Polat, Zakir Çelebi, Şener Akdağ, İsmet Poslu, Mahmut Pakyürek, Aydın Yılmaz, Mustafa Gölet, Hüseyin Yılmaz, Bilal Özer, Dur Hasan Güngör, Yusuf Sadık, Sedat Aydın, Ekrem Çetinkaya, İsmet Özgür, Mehmet D., Ünal Atalayın, Üstünel Köknel, Şeref Urcan, Ahmet Orhan, Kazım Sucu, Mehmet Çevik, Mahmut Ekrem Kantarlı, Büşra Boyacı, Feray Günay, Halit Dağdeviren, Bahattin K., Suat Yılmaz, İsmail Şevik, Hamdi Çevik, Adil Tüz, Recai Kaya, Ali Ergün, İbrahim Özcan, Mucettin Paşa Küçük, Ali Aykutlu, Halil Taşdemir, Ahmet Ö., Mehmet T. ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi."

rapor isig iş cinayetleri iş kazaları şubat ayı