İSPARK skandallara doymuyor

Şimdi de online cihazlarla yapılan 819 bin TL'lik yolsuzlukla gündeme gelen İSPARK, olayın basına yansıması üzerine soruşturma açılacağını duyurdu.

İSPARK skandallara doymuyor

HABER MERKEZİ - İstanbul sokaklarını 'değnekçilerden temizleme' iddiasıyla kurulan ancak sürekli bir skandalla gündeme gelen İBB şirketlerinden İSPARK, 'ikiz fiş', 'sahte fiş', 'sahte park yapılmaz tabelaları' gibi skandalların ardından şimdi de online cihazlarla yapılan yolsuzluklarla gündemde.

819 BİN TL'LİK YOLSUZLUK YAPILMIŞ

Otopark görevlileri tarafından, fiş kesmek için kullanılan online cihazlarda yapılan sistem dışı işlemlerle yaklaşık 819 bin TL'lik yolsuzluk yapıldığı belirtiliyor.
'İkinci Akbil yolsuzluğu' olarak nitelendirilen skandalın basına yansıması üzerine yazılı bir açıklama yapan İSPARK, 21 personelin iş akitlerinin fesh edildiğini ve haklarında dava açılacağını duyurdu. İSPARK skandalını meclise taşıyan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı istifaya çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş, "Yolsuzluğa bulaşanların savcılığa sevk işlemleri neden zamanında yapılmamıştır?" diye sordu.

YOLSUZLUK KAMUOYUNDAN SAKLANDI

Mayıs ayında kurum içinde yürütülen gizli soruşturma kapsamında en az 48 ayrı el terminalinde yolsuzluk yapıldığı tespit edilirken; 5-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında 27 otopark görevlisinin iş akdi feshedildi. Mayıs ayındaki fesihlerin ardından bu ay başında da kurumda bazı üst düzey yöneticilerin gsadece örev yerleri değiştirildi.

SON YOLSUZLUK BÖYLE YAPILDI

Skandalı ilk kez gündeme getiren Cumhuriyet gazetesi, yolsuzluğun nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde anlattı:
"Otopark görevlilerinin kullandığı el terminalleri iki türlü çalışıyor: ‘Onlinesistem içi’ ve ‘offline-sistem dışı’... Siz aracınızı park ettiğinizde bu terminallerden fiş kesiliyor ve paranız alınıyor. İşte bu noktada kullanılan iki türlü el terminali devreye giriyor. Bunlardan ilki yeni nesil ödeme kaydedici cihaz. İSPARK bu cihazlara yeni yeni geçiyor. Bu terminaller sadece online çalışıyor. Siz parayı verdikten sonra kesilen fiş sisteme giriliyor ve fiş daha sonradan imha edilemiyor. Maliye bütün işlemler için bu cihazı zorunlu kılıyor. Ancak çok sayıda terminalde ısrarla eski nesil el terminalleri kullanılıyor. Offline terminallerde yurttaşlara mali değeri olmayan bir fiş veriliyor. Yolsuzluk da zaten bu noktada başlıyor. Offline çalışma sırasında kesilen fişler bazı çalışanlar tarafından siliniyor ve bu paralar İSPARK’ın hesapları yerine zimmete geçiriliyor. İSPARK yönetiminin yasaya rağmen yeni nesil el terminallerine geçmemesi de buna bağlanıyor. Çünkü yeni nesil cihazlarda fiş silinemiyor."

ibb Kadir Topbaş İspark