İsrail'e tepkiler inandırıcı değil

Sosyal medyada İsrail'e tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'ne kullanıcılar geçmişten hatırlatmalar ile yanıt verdi.

İsrail'e tepkiler inandırıcı değil

GÜNCEL - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında Filistinlilerin katledilmesine tepkiler artıyor. Devlet düzeyinde tepki gösterip İsrail’in saldırılarının durdurulması için girişimde bulunan ülkelerden biri de Türkiye. Ancak 3 gün ulusal yas ilan eden Türkiye’nin gösterdiği tepkiler, sosyal medya kullanıcıları tarafından geçmişte yaşananlar ile kıyaslanarak pek inandırıcı bulunmuyor.

Türkiye’nin tepkilerini inandırıcı bulmayan sosyal medya kullanıcıları hükümet ve devlet sorumlularının paylaşımlarına geçmişi hatırlatarak yanıt veriyor.

Sosyal medyada takipçilerin tepkileriyle karşılaşanlardan biri de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.

Kalın, Filistin halkına dönük saldırıya ilişkin tweetter üzerinden "İşte utanç tablosu. Filistin’de onlarca insan katlediliyor. Onlar şarkı söylüyor." sözleriyle tepki gösterdi.

İsrail'e tepkiler inandırıcı değil - Resim : 1

Kalın’a verilen yanıtların bir bölümünde Afrin’e yönelik müdahale sırasında sanatçıların sınıra götürülüp onlara söyletilen şarkılar hatırlatırken, yanıtların önemli çoğunluğunda da Erdoğan’ın çocuklarının İsrail ile ticareti kesmedikleri ve aileye ait yük gemilerinin İsrail’e mal taşımaya devam ettikleri hatırlatıldı.

Twitter’e yansıyan tepkilerden bir bölümü şöyle:

İsrail'e tepkiler inandırıcı değil - Resim : 2

İsrail'e tepkiler inandırıcı değil - Resim : 3

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a tepki gösterenler, Erdoğan’a daha önce İsrail tarafından verilen ödülleri de hatırlatarak Türkiye’nin İsrail’e tepki göstermekte etkili olamayacağını yazdılar.

İsrail'e tepkiler inandırıcı değil - Resim : 4

GEÇMİŞTEN YAPILAN HATIRLATMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakan iken, 29 Ocak 2009’da Davos’ta katıldığı panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e tepki gösterip, ‘One minute’ demişti. Erdoğan’ın bu sözleri, özellikle Arap halkı tarafından sevinçle karşılanmıştı. Türkiye’de de çok sayıda insan Erdoğan’ın tepkisini desteklemiş, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları nedeniyle bu tepkiyi ‘ders verme’ olarak yorumlamıştı.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gerilmesine yol açan bu tepkiden sonra 2010’da Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 kişinin yaşamını yitirmesi, iki ülke ilişkilerini bitme noktasına getirdi. Erdoğan bu baskından sonra "İsrail ile ticari ilişkilerimizi askıya alıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak İsrail ile yapılan ticaretin resmiyete yansıyan rakamları Erdoğan ile aynı düşüncede değil. Türkiye’nin İsrail ile Filistin’e dönük ticaret hacmi arasında neredeyse 20 kat fark var. Türkiye’nin İsrail ile yıllık ortalama ticaret hacmi 1,5 milyar dolar civarında iken Filistin ile ortalama ticaretin yıllık tutarı 75 milyon civarında.

Sosyal medya üzerinden Türkiye’nin İsrail’e dönük tepkilerinin samimi olmadığını belirtenler, hala yanıtı bulunamayan bir soruyu da ısrarla sormaya devam ediyorlar.

Bilindiği gibi daha önce bir İsrail gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan’a ait Safran1 adlı geminin İsrail’e mal taşımaya devam ettiğini ve bu taşımacılık işinin kriz dönemlerinde bile devam ettiğini yazmıştı. Bu konu, CHP’li milletvekilleri tarafından Meclis gündemine de taşınmıştı. Bu konunun gündeme taşındığı dönemde Erdoğan, ticari ilişkilerin askıya alınması sözlerine açıklık getirmiş, "İsrail ile sadece savunma sanayine ilişkin ticari ilişkiler askıya alınmıştır" diyerek savunma sanayi dışındaki ticaretin devam ettiğini söylemişti. Çocuklarına ait gemilere ilişkin sorulara ise "Gemi değil gemicik" açıklaması yapmakla yetinmişti. (ARTI GERÇEK)

israil filistin gazze İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü