İstanbul Barosu başkanı adayı Kılıç: Meslektaşlarım için çok çalışmak istiyorum

İstanbul Barosu başkanı adayı Kılıç: Meslektaşlarım için çok çalışmak istiyorum
Artı Gerçek'e konuşan Hasan Kılıç "Ortak yazdığımız öyküyü; projelerimiz, umutlarımız, hayallerimizle tamamlamak istiyoruz. Meslektaşlarım için çok çalışmak istiyoruz. Kimsenin kendisini yalnız hissetmemesini istiyoruz" dedi.

Yağmur Kaya


Artı Gerçek- Dünyanın en büyük barolarından, 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu 22-23 Ekim'de Haliç Kongre Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş adayı Hasan Kılıç seçimler öncesi Artı Gerçek'in sorularını yanıtlayan son konuğumuz oldu. Sorunları ve bu sorunlara dair çözüm önerilerini, projelerini anlatan Kılıç, kapsayıcılığın kendisi için çok önemli olduğunun altını çizerek, her alanı düzenlemek istediğini vurguladı.

Nasıl bir baro istiyorsunuz?

Her alana eğilen, her alanda olan bir baro yapılanmasını hedefleniyoruz. Ülke sorunları açısından da toplumsal anlamda da geçmişten gelen, genlerimizden gelen mücadeleci bir yapı var. Baronun köklerinden gelen bir yapı. Bu mücadeleci köklerini koparmadan, kökleriyle yeniyi birleştirerek kıdem ve genci bütünleştirerek; tecrübe, birikim ve gençliği, dinamikliği birleştirerek bir yapı oluşturma düşüncesindeyiz. Bunu da zaten sandıklarda aldığımız sonuçla bence göstermiş oluyoruz. Bugün her sandıkta birinci veya ikinci durumdayız. Dolaysıyla her kıdemden meslektaşlarımızın tecavvühü söz konusu. Umutlu olsunlar. Meslektaşlarımız için çok çalışacağız. Birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız. Bu anlattığımız modelin çalışması avukatların katılımına bağlı. Her projemiz bir yaşanmışlığı ifade ediyor. Çünkü baronun her biriminde görev aldık. Yapmaya çalıştığımız şeyleri kurumsal hale getirmeye çalışacağız. Böyle bir anlayış geliştireceğiz.

Meslektaşlarınızı nasıl, ne gibi sorunları var? Bu sorunların nasıl bir yol, yöntem kullanarak çözmeyi planlıyorsunuz?

Meslektaşlarımızın tamamının büyük sorunları var. Biz bu sorunları ana başlıklara ayırdık. Aynı zamanda gelişim ve katılımcılık açısından da başlıklara ayırdığımız, çözmeyi planladığımız süreçler söz konusu.

Özellikle sorunlardan başlarsak; ekonomik anlamda ciddi ve büyük problemler yaşıyor. Genç avukatlar açısından baktığımızda özellikle büro edinmede büyük sorunlar var. Bu alana eğileceğiz. "Genç ofis" projemiz söz konusu. Genç ofis projemizi olabildiğince, yaygınlaştırabildiğimiz kadar büyük bir oranda çözmeye çalışacağız. Bu alandaki projemizi mutlaka hayata geçireceğiz.

Yine eğitim, iş alanları sorunları söz konusu. Bugün birçok alan avukatların dışında belki yürütülüyor. Bu alanlara katılımı, ulaşmayı, teşfiği sağlayacağız. Tüketici Hakem Heyetleri'nde genç avukatların yoğun bir şekilde görev alması anlamında çalışmalar yapacağız. Konkordato Komiserliği aktüella süreçleri, kişilik aşamaları ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bu anlamda ücretsiz eğitimler sağlayacağız. Ve bir anlamda önlerindeki perdeleri kaldırmak, görmelerini, yönelmelerini istiyoruz. Belki bundan 10-15 sene sonra değerlendireceğimiz aşamaları şimdi değerlendirilmesi daha doğru ve uygun olacaktır.

Gençlik Meclisi kuracağız. Komisyon ve merkezlere katılım anlamında bir sorun, engel olduğunu görüyoruz. Bir şekilde katılım sağlanamıyor, üretim ve çalışma olanakları azalıyor. Sorunların nereden, niçin kaynaklandığını biliyoruz. Bu anlamda çözümler sağlayacak, komisyon ve merkezlerde meslekte eski ve genç meslektaşlarımızın en yüksek oranda katılımını istiyoruz.

İş alanlarıyla ilgili birçok projemiz var. Bunlarla ilgili ısrarlı ve talepkâr olacağız. Arabulucukta, temsilcide zorunlu avukat bulunması... Bunlar hepsi vatandaşın da lehine olan, vatandaşı koruyan düzenlemeler. Benzer düzenlemeleri başka ülkelerde görüyoruz. Dolasıyla her anlamda sağlıklı bir zemin oturması açısından bu süreçleri de önemsiyoruz. Yine toplu yapılarda avukat bulunması gerekiyor. Çok sayıda sorun ortaya çıkıyor. Buralarda da bu süreçleri mutlaka gerçekleştirmek istiyoruz.

Ticaret Kanunu'nda denetçilik var biliyorsunuz. Bu denetçilik ile ilgili avukatların görev alanına giren birçok nokta var. Burada mutlaka avukatların bulunması gerekiyor. Burada da mutlaka talepte bulunacağız. Özellikle geçen dönem alt limit maaş talebini dile getirmiştik. Böyle bir önerimiz ve projemiz vardı. Bu kısmen hayata geçti. Bunu takibini yürüteceğiz. Stajyer avukatlarla ilgili de genel bir çözüm sağlayarak bu tarz bir çözüme gitmeyi düşünüyoruz. Aynı şekilde eğitim ve diğer aşamalardaki sorunlarına eğilmek istiyoruz.

'UZUN SÜREDİR MAĞDURİYET YARATAN BİR SÜREÇ VAR'

CMK ücret tarifesinin mutlaka asgari ücret tarifesiyle eşitlenmesi, artırılması gerekiyor. Burada çok ısrarcı ve talepkâr olacağız. Birden fazla aşama açısından baktığımız da eskiden başka bir prosedür vardı oysa uzun süredir mağduriyete yol açan bir süreç var. Dolayısıyla Sulh Cezada ayrı bir ücret ödenmesi gerekir. Vekalet ücretleri, koşturma ücretleri ödenmiyor. Bu konuların hepsine eğilmemiz gerekiyor. Ciddi bir evrak yoğunluğu var. Bu evrak yoğunluğunu azaltmamız gerekiyor CMK'da görev alan arkadaşlar için. Yine CMK'da adli yardım için Katma Değer Vergisi'nin (KDV) kaldırılması gerekir. Ki bu, bir kamu hizmeti. Avukatlıkta bir kamu hizmeti. Avukatlıkta da aynı şekilde bir kamu hizmeti. Dolayısıyla adaletin KDV'si olmaz diyoruz.

Genel anlamda bütün avukalık hizmetlerinde ağır bir vergi yükü söz konusu. Benzer işleri yapan mesleklerde oysa böyle değil. Aynı şekilde alakasız bazı süreçler var. Örneğin Fransa'da sanırım yüzde bir gibi durumlar söz konusu. Oysa insanların hayatına dokunan, insanların hayatını etkileyen, bir kamu hizmeti olan bir meslekle ilgili bu ağır vergi yükü bu mesleğin yapılmasına engel teşkil eder. Dolasıyla "adaletin KDV'si olmaz" diyoruz. Bu, bizim önemli bir projemiz. Geçmişte de dile getirdik ve kısmen belli mahkemeler açısından bu hayata geçti. Bazı projelerimiz aslında son dönemde baro başkanı olmamama rağmen hayata geçmeye başladı.

'BİRÇOK ÇALIŞMA ALANI YARATTIK'

Geçmişte bizim yaptığımız projeler vardı. Servis projesi; bugün binlerce kişinin ameliyat olduğu sağlık projesi, baro odaları, anlaşmalı kurumlar üniversiteler gibi. Yüksek lisans, doktora gibi bazı süreçlerde lisans açısından anlaşmamız biz yönetimdeyken hayata geçirdiğimiz birçok çalışma alanı yarattık. Bunları tamamlamak istiyoruz. Özellikle dijitalleşme dahil birçok projemiz vardı. Birçoğu da yarım kaldı.

'GENÇLİK MECLİSİ'Nİ KURACAK, ÜSTADLARIMIZIN KATILACAĞI BİRİMLER KURACAĞIZ'

Katılımcılığı çok önemsiyoruz. Bunu da ayırıyoruz. Gençlerin katılımı çok önemli. En önemlisi "Gençlik Meclisi"ni kuracağız. Üstatlarımızın da katılacağı birimler oluşturacağız. Baro Konseyi'ni kurup Etik Kurul oluşturacağız. Bunlar meslek kurallarının yeniden değerlendirilmesi, avukatlar arası ilişkiler, karşılaştıkları sorunların neler olduğunun tespiti, analizi ve raporlaştırılması; bu konuda meslektaşlara uyarıcı bilgiler aktarılması anlamında görevler yürüteceğiz. Her alanı düzenlemek istiyoruz. Sosyal Güvence Birimi oluşturacağız. Adliyelerde kreş adliye çevresine kreş kurmuştuk Bakırköy'de örneğin. Burası kapandı. Bu konuya yeniden eğileceğiz. Adata kılcal damarlar gibi her yere yayılan bir baro ağı sistemi kurmak istiyoruz. Teknolojiden yararlanacak bir baro, avukat sistemi oluşturacağız.

Bütün bir sistemi bir model çerçevesinde düzenliyoruz. Örneğin Avukat Destek Birimi'ni getireceğiz. Ve bölge yapılanmaları ile birlikte de bunu ortaklaştıracağız. Ayrıca seçim sonrasında da seçime giren gruplarında bir araya gelebileceği çalışmalar yapacağız. Baroda kaybolan sevgi, güvensizlik ortamını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Özellikle bunu sözde bırakmıyoruz. Baro Konseyi gibi projelerimiz söz konusu. Baro Meclisi'ni de yapılandıracağız. Meslektaşlarımızın da bunları yapabileceğimizi, ilettiğimiz projeler için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı biliyorlar. Tabii ki her sorunu çözemezsiniz ama en azından elinizden gelen her şeyi yapmak zorundasınız. Ve biz yapacağız. Meslektaşlarımız biliyor. Bunca süredir bizi tanıyorlar. 4 dönem Yönetim Kurulu'ndan görev aldık. Bir anlamda birlikte bir öykü yazmıştık. Projelerimiz vardı. Hepsi bir anlamda yarım kaldı.

'KİMSE KENDİNİ YALNIZ HİSSETMESİN'

Oy kullanacak avukatlara, genç avukatlara ne demek istersiniz?

Otak yazdığımız öyküyü; projelerimiz, umutlarımız, hayallerimizle tamamlamak istiyoruz. Meslektaşlarım için çok çalışmak istiyoruz. Kimsenin kendisini yalnız hissetmemesini istiyoruz. Meslektaşlarımıza kucak açmak, baronun kapısını onlara açmak istiyoruz. Artık yeni, daha yapıcı, daha kapsayıcı şeyler yapmak lazım.

Öne Çıkanlar