İstanbul Barosu'nda İsrail'in hastane katliamına dair açıklama: Soykırım suçudur

İstanbul Barosu, Gazze'deki hastane katliamının ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Sivillerin bölgeden tahliyesinin sağlanması insani bir zorunluluktur" denildi.

İstanbul Barosu'nda İsrail'in hastane katliamına dair açıklama: Soykırım suçudur

Artı Gerçek - İstanbul Barosu, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalarda sivillere yönelik ölümcül müdahalelerin durdurulmasının, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere hasta ve yaralıların bölgeden tahliyelerin sağlanmasının insani bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

Barodan yapılan yazılı açıklamada, Filistin ve İsrail topraklarında başlayan silahlı çatışmalarda uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak çocuk ve kadın ayrımı gözetilmeden zalimce sivil insanların katledildiği belirtildi.

Dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bunun son örneği 17 Ekim 2023 tarihinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalanmasıdır. Bu saldırıda yüzlerce sivil insan katledilmiştir. Dünyanın gözü önünde sivillerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerleri, hastaneler hedef alınmakta, insanlar ikametlerinden çıkarılmakta veya çıkmak zorunda bırakılmaktadırlar. Bu koşullar altında yaşayan sivillerin sayısının giderek arttığına, yerleşim yerlerinin zarar gördüğüne tanık olunmakta, ambargo ve ablukalar ile temel insani ihtiyaçların dahi karşılanmadığı bir aşamaya gidilmektedir."

'TAHLİYELER İNSANİ BİR ZORUNLULUKTUR'

Açıklamada, bölgedeki sivillerin barınacak yer, beslenme, temiz su, ilaç ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlara erişim haklarına yönelik insancıl hukuka aykırı ciddi tehdidin olduğu belirtildi.

Gelinen noktada çatışmalarda sivillerin ve hastanelerin hedef alınmasının, sivillerin ağır yaşam koşullarına maruz bırakılmasının soykırım suçunu oluşturduğuna değinilen açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:

'İNSANLIK BU GİBİ HALLERİ SIRADANLAŞTIRAMAZ'

"Bu konuya karşı devletlerin politikalarının duyarsız kalabildiği ve uluslararası hukukun işletilmediği açıktır. Oysa insanlık, bu gibi halleri sıradanlaştıramaz. Sivillere yönelik ölümcül müdahalelerin durdurularak, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere hasta ve yaralılar ile birlikte bölgeden tahliyelerinin sağlanması insani bir zorunluluktur."

'HUKUKUN UYGULANMASI BARIŞIN İLK ADIMI OLACAKTIR'

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, insanlığa karşı işlenen suçun durması ve barışın sağlanması için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet edildiği bildirilen açıklamada, şunlar yer aldı:

"Hukukun uygulanması barışın ilk adımı olacaktır. Bu kapsamda hatırlatmak gerekir ki; Filistin sorununun çözümü, şu an için geçerli hukuk olan BM kararlarının uygulanmasından ve bunun sonucu olarak sivil halk üzerinde uygulanan kuşatmanın kaldırılmasını kapsayan yeni bir barış sürecinin kalıcı hukuk haline getirilmesi ile mümkün olacaktır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' sözünü kendisine ilke edinen İstanbul Barosu barışın, hukukun ve sesini duyuramayanların sesi olmaya devam edecektir." (AA)