İstanbul Büyükşehir Belediyesi ücretsiz bina tespiti yapıyor
İBB'den bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemi talep edenler, ‘binatespiti.ibb.istanbul’ sitesine başvurabiliyor. İstanbul'da 100 bini aşkın binanın incelendiği açıklandı: "İşlem bilgilendirme amaçlı. Binanız riskli ilan edilmeyecek."

Artı Gerçek - Maraş depremlerinin ardından İstanbul'daki olası depremin yaratacağı yıkıma ilişkin uyarılar yoğunlaşırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne binaların dayanıklılığına dair başvurularda artış olduğu belirtildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, kentte binalarının incelenmesini isteyen binlerce kişiden başvuru geldiğini söyledi. İBB'den bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemi talep edenler, ‘binatespiti.ibb.istanbul’ sitesine başvurabiliyor.
Bu işlemin ardından belediye ekipleri binayı inceleyerek 10 gün içinde ücretsiz olarak sonuçları bildiriyor. Özlem Tut, bugüne kadar 100 bini aşkın binayı ziyaret ettiklerini, bunların 30 bininin incelenmesine izin verildiğini söyledi. Tut, bu işlemin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu belirterek ”Binanız riskli yapı ilan edilmeyecek. Ancak yüksek riskli yapı çıkması halinde güçlendirme süreçleri için başvuru yapılabilir” dedi.
İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU NEDİR, NASIL YAPILIR?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında başlattığı "Bina Tespiti Projesi" kapsamı altında 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları depreme karşı denetliyor.
Binanın risk durumunu ortaya koyan hızlı tarama yöntemleri sayesinde, bina sakinleri binaya dair bir inceleme raporu talep edebiliyor. Başvuru yapılması için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterli.
Bu projeye başvurmak için internet sitesinde yer alan "Bina İnceleme Başvuru" bölümünde istenen lokasyon bilgilerini girmeniz gerekiyor. Daha sonra gelen ekipler, binadan gerekli örnekleri alarak risk durumu hakkında rapor oluşturuyor.
BEŞ FARKIL RİSK DURUMU
İBB'nin raporuna göre binalar 5 farklı risk durumuna göre ayrılıyor;
A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)
B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)
C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)
D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)
E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk) (HABER MERKEZİ)
Melih Gökçek'in twitter başında deprem mesaisi: 'Atın şunu içeri'
Deprem bölgesinde hava durumu: Eksi 9 ile 14 derece arasında değişiyor
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan deprem bölgesi için acil uyarı
TFF, deprem nedeniyle ligden çekilmek isteyen takımların taleplerini kabul etti
Almanya, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacak
Müzisyen Zilan Tigris depremde vefat etti
Küba deprem için Türkiye'ye 32 kişilik sağlık ekibi gönderdi
Can Atalay, Silivri Cezaevi’nden yazdı: Hiçbir depremin fıtratında böylesi bir yıkım yoktur