İstanbul Valisi Davut Gül, Cumartesi Anneleri ile yapılan görüşmeyi anlattı: Hiçbirisi son 20-35 yılda kaybolmamış
İstanbul Valisi Gül, Ali Yerlikaya'nın Cumartesi Anneleriyle ilgili genel yaklaşımının 'daha insani, daha insancıl' olduğunu söyledi: "Cumartesi annelerinin kayıp olarak iddia ettikleri kişilerin hiçbirisi son 20-35 yılda kaybolmamış."
Artı Gerçek - İstanbul Valisi Davut Gül, 11 Kasım 2023 tarihinden evvel, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen ve her hafta gözaltına alınan Cumartesi Anneleri hakkında konuştu. Gül, Cumartesi Anneleriyle ilgili görüşmeyi anlatarak "Ne yapmak istediklerini anlattılar. Cumartesi annelerinin kayıp olarak iddia ettikleri kişilerin hiçbirisi son 20-35 yılda kaybolmamış. 2000 yılından önce kaybolan kişiler" sözlerini sarf etti.
Gül, Taksim'de 1 Mayıs'a izin verilip verilmeyeceğiyle ilgili soruya ise, "Sadece İstanbul Valiliği'nin vereceği karar değil" yanıtını verdi.
Cumartesi Anneleri yaklaşık 5,5 sene sonra, 11 Kasım 2023'te Galatasaray Meydanı’nda ilk kez müdahale olmadan toplanmış ve açıklama yapabilmişti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Cumartesi Anneleriyle ilgili tutumunun daha insani olduğunu söyleyen Gül, "Gösteri yapmadan, güvenliği olumsuz etkilemeden daha sembolik rakamla açıklama yapabilecekleri ortam oluşmuş oldu. Karşılıklı diyalogla oldu. Onlar da çizilen çerçeveye uydular. Vali yardımcımız, ben ve emniyetteki arkadaşlarımız görüştü. Atmosfer çok iyiydi. Ne yapmak istediklerini anlattılar. Cumartesi annelerinin kayıp olarak iddia ettikleri kişilerin hiçbirisi son 20-35 yılda kaybolmamış. 2000 yılından önce kaybolan kişiler" ifadelerine yer verdi.
'GÖZÖNÜNDE BULUNDURMAMIZ GEREKEN ONLARCA KRİTER VAR'
Gül, Cumartesi Annelerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"İstanbul Valimizin İçişleri Bakanı olmasıyla beraber, Bakanlığın belli konulardaki bazı kararları tekrar gözden geçirildi. Sayın Bakanımızın İstanbul'da Cumartesi anneleriyle ilgili genel yaklaşımı daha insani, daha insancıl. Polislerle vatandaşları karşı karşıya getirmek istemeyen genel çerçevesi vardı. Bununla ilgili hem emniyete hem bizlere talimatları oldu. Biz de taraflarla konuştuk. 'Ne istiyorsunuz' dedik. Onlar da 'İstiklal Caddesi'nde gösteri yapmak istiyoruz' dediler. İstiklal Caddesi çok kalabalık, gözönünde bulundurmamız gereken onlarca kriter var.
'ATMOSFER ÇOK İYİYDİ, NE YAPMAK İSTEDİKLERİNİ ANLATTILAR'
Dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde olamayacağını izah ettik. Kendileri de çok anlayışla karşıladılar. Bir ziyaret yapmak istediklerini söylediler. Biz de uygun gördük. Gösteri yapmadan, güvenliği olumsuz etkilemeden daha sembolik rakamla açıklama yapabilecekleri ortam oluşmuş oldu. Karşılıklı diyalogla oldu. Onlar da çizilen çerçeveye uydular. Vali yardımcımız, ben ve emniyetteki arkadaşlarımız görüştü. Atmosfer çok iyiydi. Ne yapmak istediklerini anlattılar.
'DİYALOGLA VE BAKANIMIZIN KOYDUĞU KRİTERLERLE MESELE ÇÖZÜLDÜ'
Cumartesi annelerinin kayıp olarak iddia ettikleri kişilerin hiçbirisi son 20-35 yılda kaybolmamış. 2000 yılından önce kaybolan kişiler. Bunlar bugünün sorunu değil. Eski Türkiye döneminden kalan problemler. 3-5 sene önce ya da 'geçen hafta çocuğum kayıp' diyen kişiler değil. 90'lı yıllarda kaybolan kişiler. Şu anda 10 kişiyi geçmeyecek şekilde gelip basın açıklamasını yapıp, dağılıyorlar. Diyalogla ve bakanımızın koyduğu kriterlerle mesele çözüldü.
TAKSİM'DE 1 MAYIS'A İZİN VERİLECEK Mİ?
90 günden fazla zaman var. Karar verirken 5-10 gün önceden o günkü şartlara bakmak lazım. Yaklaşık 10 yıldan fazla oldu, normal şartlarda Taksim'de etkinliklere izin verilmiyor. Gündeme geldiğinde güvenlik ve diğer boyutlarıyla oturup değerlendirmek lazım. Sadece İstanbul Valiliği'nin vereceği karar değil. Benim bütün olaylarda bakış açım, insanı yaşat ki devlet yaşasın. Vatandaşın lehine, insan odaklı. Vatandaşı mümkün olabildiğince yormayacak kararlar veriyoruz.
Başka bir ajandamız, herhangi bagajımız yok. Şu grubu sıkıntıya sokalım, bu grubu zor durumda bırakalım diye bir düşüncemiz de yok. DİSK ve bileşenleri bunu çok istiyor. Geldiğimde iadei ziyaret için DİSK'e gittik. Sağolsunlar sıcak karşıladtılar. İstanbul'da herşeyi siyah ve beyaz diye sınıflandıramayız. Arada tonlar var. Peşinen 'veririz' ya da 'vermeyiz' demek için çok erken. Normal şartlarda Taksim'de hiçbir etkinliğe izin verilmiyor. Bununla ilgili genel karar var. Normal şartlarda verilmemesi gerekiyor. Bununla ilgili AYM'nin kararı var. Oturup konuşmak lazım, şu an çok erken. Oturup bütün taraflarla konuşmak gerekiyor."
NE OLMUŞTU?
Türkiye'nin en uzun süredir devam eden sivil itaatsizlik eylemi olarak kabul edilen ve 27 Mayıs 1995'ten beri Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen Cumartesi Anneleri eylemi, 1999 yılında aylar süren polis müdahaleleri sonucu 10 yıllığına kesintiye uğramış, 2009'da yeniden düzenlenmeye başlanmıştı.
25 Ağustos 2018'deki 700'üncü eylemden beri ise Galatasaray Meydanı'nda eylem yapılmasına izin verilmiyordu. 25 Ağustos 2018'deki 700. eylemde bir araya gelenlere Beyoğlu Kaymakamlığı'nın toplanmalarını yasakladığı bildirilmişti.
Bu yasak kararı sonrası ilk Cumartesi Anneleri eylemine polis plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etmişti. 47 kişi de şiddet görerek gözaltına alınmıştı.
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri'nin kaybedilen yakınlarının "yasa dışı örgüt üyesi" olduklarını iddia etmiş ve "Yapılmak istenen çok açık. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup, hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar, hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar. İzin vermedik, doğrudur, çünkü artık bu istismarın, bu kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?” demişti.
Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanı olmasının ardından 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz" demişti.
Cumartesi Anneleri yaklaşık 5,5 sene sonra Galatasaray Meydanı’nda ilk kez müdahale olmadan toplandı ve açıklama yapabildi.
Cumartesi Anneleri, 11 Kasım'dan beri yeniden Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakarak basın açıklaması okuyor. (HABER MERKEZİ)
Tahir Elçi İnsan Hakları ve Özgürlük Ödülü, Cumartesi Anneleri'ne verildi
Cumartesi Anneleri 981’inci haftada: Biz Eymür’ü hiç iyi bilmezdik
Cumartesi Anneleri, Güçlükonak'ta katledilen 11 kişi için adalet istedi