İstanbul'da Karl Marx konferansı

Marx'ın 200. doğum yılı olan 2018 içerisinde pek çok ülkede Marx'ı konu olan etkinlikler düzenlendi.

İstanbul'da Karl Marx konferansı

'Karl Marx 200 Yaşında' uluslararası konferansı bu cumartesi günü İstanbul'da yapılacak.

İnsanlık tarihinin en önemli düşünürlerinden biri olan Karl Marx'ın fikirleri günümüzde de dünyayı etkilemeyi sürdürüyor.

Marx'ın 200. doğum yılı olan 2018 içerisinde pek çok ülkede Marx'ı konu olan etkinlikler düzenlendi.

Karl Marx şimdi de İstanbul'da yerli ve yabancı düşünürlerin, akademisyenlerin katıldığı bir konferansta bütün yönleriyle ele alınacak.

Taksim Point Otel'de yapılacak konferans için kayıt işlemleri sabah saat 9'da başlayacak.

Konferans 09:45'te açılış konuşmalarıyla başlayacak.

İstanbul'da Karl Marx konferansı - Resim : 1

İstanbul'da Karl Marx konferansı - Resim : 2

Konferansta yer alacak moderatör ve konuşmacıların özgeçmişleri şöyle:

Doç. Dr. Muharrem Açıkgöz

Muharrem Açıkgöz lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladıktan sonra Almanya’da Trier Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Doktora tezinin konusu "Eleştirel Kuramın Sürekliliği-Frankfurt Okulu İkinci Kuşağı" idi. 2013 yılından beri Gaziantep Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve 2014 yılından beri de aynı üniversitede Felsefe Bölüm Başkanlığını yürütmekte. 2014 yılında Westfälisches Dampfboot Yayınevi’nden çıkan "Permanenz der Kritischen Theorie: Die zweite Generation als zerstrittene Generationsgemeinschaft" başlıklı bir kitabı ve çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ve çevirileri bulunmakta.

Dr. Fehmiye Ceren Akçabay

Fehmiye Ceren Akçabay, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlandıktan sonra, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi alanında Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Marmara Üniversitesi’nde doktora derecesi aldı. Barış bildirisi imzacısı olduğu için Şubat 2017’de KHK ile ihraç edilinceye kadar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde on yılı aşkın süre çalıştı. "Toplumsal Değişme ve Hukuk İlişkisi Çerçevesinde Zorunlu Eğitim" başlıklı bir kitabı, çok sayıda kitap bölümü ve makalesi bulunuyor. Eleştirel hukuk, feminist hukuk ve toplumsal değişim ve hukuk alanlarında çalışmalarını bağımsız araştırmacı olarak sürdürüyor.

Doç. Dr. Serdal Bahçe

Lisans eğitimini ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde tamamladı. ODTÜ İktisat Bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimin tamamladıktan sonra bir süreliğine doktora sonrası araştırma için İsveç'te kaldı. Halen Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü'nde çalışıyor. Türkiye'de Sınıfsal Dönüşüm ve Gelir Dağılımı, Yoksulluk ve İktisadi Düşünce Tarihi alanlarında yayınlanmış çalışmaları bulunuyor.

Dr. Christian Krell

Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Siegen Üniversitesi’nde tamamlayan Krell 2006-2016 yılları arasında FES’in Sosyal Demokrasi Akademisi’ni yönetti. Christian Krell FES’in Merkezi Stockholm’de bulunan İskandinav Ülkeleri Bürosu Temsilciliğini yürütüyor. Bonn Üniversitesi’nde dersler veriyor ve SPD’nin Temel Değerler Komisyonu üyesi. Avrupa Sosyal Demokrasisi üzerine yayımlanmış kitap ve makaleleri bulunuyor.

Doç. Dr. Yasemin Özgün

1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi’nde yüksek lisansa başladıktan sonra 1995 yılında YÖK bursunu kazandı ve Essex Üniversitesi Siyaset Teorisi alanında "The Paradox of Representation in Politics" başlıklı tezle yüksek lisans derecesi aldı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Siyaset Bilimi) Anabilim dalında "27 Mayıs Dönemi Demokrasi Söylemi" başlıklı tezle 2003 yılında doktora derecesi aldı. 1997 yılında TÜBA Bütünleşik Doktora Bursu ile 6 ay İngiltere Essex Üniversitesi’nde Ideology and Discourse Analysis seminer programına katıldı. Doçentlik derecesini 2012 yılında Siyasal Hayat ve Kurumlar alanından elde etti. 1995 yılında göreve başladığı Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde 7 Şubat 2017 tarihinde 686 sayılı KHK ile ihraç edilene kadar öğretim üyesi olarak görev yaptı ve Siyaset Bilimi, Siyaset Sosyolojisi, Siyasal İletişim, Türk Siyasal Hayatı, Medya ve Siyaset derslerini yürüttü. Hâlihazırda kitap ve makale çevirileri yapıyor. Ankara Dayanışma Akademisi bünyesinde faaliyetini sürdüren "Ada Kitaplığı" komisyonunda çalışıyor.

Doç. Dr. Barış Parkan

Felsefe alanında doktora derecesini ABD’de University of Texas at Austin’dan aldı. University of Wisconsin-Milwaukee ve University of Texas at Austin’da öğretim asistanı, Trinity University’de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevine devam ediyor. Marx üzerine bir kitabı ve iş etiği, süreç ontolojisi ve sosyal ve politik felsefe alanlarında ulusal ve uluslararası makaleleri bulunuyor.

Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans derecesini tamamladıktan sonra, 2009 yılında Kanada’daki University of Western Ontario’dan sosyoloji doktorasını aldı. Halen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi öğretim olarak çalışıyor. Praksis dergisi yayın kurulu üyesi. Milliyetçilik, ırkçılık, kent sosyolojisi, göç, toplumsal hareketler ve Türkiye'nin siyasal ve toplumsal yapısı gibi alanlarda çalışmaları bulunuyor.

Prof. Dr. Hans-Ernst Schiller

Hans-Ernst-Schiller lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Erlangen ve Frankfurt Üniversiteleri’nde tamamladıktan sonra Almanya’nın çeşitli üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. En son Düsseldorf Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi iken Mart 2018’de emekliye ayrıldı. Eleştirel kuram ve özellikle de Ernst Bloch üzerine kitapları ve çok sayıda yayımlanmış makalesi bulunuyor.

Prof. Dr. Ayşen Uysal

1973 yılında İzmir’de doğdu. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, aynı üniversitede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi anabilim dalında yüksek lisans derecesini aldı. 1999 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Paris’e gitti. Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde ikinci yüksek lisansını tamamlamasının ardından, 2005 yılında aynı üniversitede Siyaset Bilimi doktoru unvanını aldı. 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 2010 yılında doçent, 2015 yılında da profesör oldu. Tarihsel Sosyoloji. Stratejiler, Sorunsallar ve Paradigmalar (Ferdan Ergut ile birlikte, Dipnot Yayınları, 2012 (2007)), Siyasal İslam ve Liberalizm (Yakın, 2009) ile İsyan, Şiddet, Yas: 90’lar Türkiye’sine Bakmak (Dipnot Yayınları, 2016) başlıklı kitapları derledi. İletişim Yayınları'ndan 2010 yılında Particiler: Türkiye'de Partiler ve Sosyal Ağların İnşası (Oğuz Topak ile birlikte) ve 2017 yılında Sokakta Siyaset: Türkiye’de Protesto Eylemleri, Protestocular ve Polis kitaplarını yayınladı. Sokakta Siyaset kitabının Fransızca baskısı Editions du Croquant’dan yayına hazırlanıyor. Toplumsal hareketler, protesto eylemleri, siyasal aktivizm, polis ve siyasal partiler alanlarında, uluslararası ve ulusal dergi ve kitaplarda farklı dillerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunan Uysal, Fransa ve İsviçre’de dersler verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde görevini sürdürürken, Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne imza attığı gerekçesiyle, 8 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 701 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarıldı.

Nabi Yağcı

İstanbul Hukuk Fakültesinde öğrenim gördü. 1960 sonrası gençlik eylemlerinde aktivist olarak yer aldı. 1964'de Türkiye İşçi Partisi’ne girdi ve bu partide üyelik ve yöneticilik yaptı. O tarihlerde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı sendikalarda çalıştı. 1974'de Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldu ve bu partide Genel Sekreterlik yaptı. 1987 yılında TİP Başkanı Dr. Nihat Sargın ile birlikte Türkiye'ye döndü ve tutuklandı. 2,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olup Nihat Sargın ile birlikte ilk yasal komünist partisi, Türkiye Birleşik Komünist Partisini (TBKP) kurdular. Bu parti, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Daha sonra değişik gazete ve dergilerde yazarlık yaptı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın da kurucularından.

Doç. Dr. Melda Yaman

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu. Marmara Üniversitesi'nde kalkınma iktisadı üzerine doktora yaptı. Kasım 2016'da KHK ile görevine son verilinceye kadar Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyordu. Krizler, kadın emeği, Türkiye'de tütünün tarihi üzerine makaleleri ve kitapları var. 2017 yılında yayımlanan Grundrisse'den Kapital'e Patikalar başlıklı kitabın da yazarlarından biri. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

İstanbul konferans Karl Marx