İstanbul’da Kürt Dil Bayramı kutlaması: Bila zimanê kurdî bibe zimanê resmî û perwerdê
İstanbul'da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, anadilde eğitim ve resmi dil talebiyle yürüyüş düzenledi.
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Kürt Araştırmaları Derneği, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı İstanbul'un Esenyurt ilçesinde yaptığı yürüyüşle kutladı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün yanı sıra yüzlerce kişi yürüyüşe katıldı.
HDP binasında bir araya gelen kitle, erbaneler çalarak bir süre halaya durdu. Birçok yürüyüşün yöresel kıyafet giydiği etkinliğe katılanlar, sık sık "Bê serok jiyan nabe", "Bê ziman jiyan nabe", "Bijî berxedana zindanan" sloganları attı. Kitle, bir süre sonra, "Bila zimanê kurdî bibe zimanê resmî û perwerdê (Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun)" pankartıyla Esenyurt Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Anneler, yöresel kıyafetleri ve beyaz tülbentleriyle yürüyüşe renk kattı.
KÜRTLERİN ANADİL MÜCADELESİ
Yürüyüş sonrası konuşan Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, 15 Mayıs’ın bayram olmasının yanı sıra hak arama günü olduğunu belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) anadil hakkına dair kararlarını hatırlatan Alparslan, kararlara rağmen milyonlarca Kürdün anadilinin egemen güçler tarafından ayaklar altına alındığını söyledi. Kürtlerin yaklaşık yüz yıldır anadilleri için mücadele verdiğine dikkati çeken Alparslan, "Kürt halkı kendi dilini ve kültürünü yıllardır canlı tutup korumaya çalışıyor. Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının 15 Mayıs 1932’de öncülük ettiği dil ve kimlik mücadelesi bugünde sürüyor" dedi. İktidara "Kürtçeye yönelik baskıları sonlandır" çağrısında bulunan Alparslan, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini kaydetti.
'KÜRTÇEYİ YAYGINLAŞTIRALIM'
Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, Kürtlerin dilleri için verdiği mücadeleyi "devrim" olarak nitelendirerek, "Bu devrim bütün dünyadaki devrimlerden çok çok daha önemlidir. Bu devrim, dil ve kültür devrimidir. Kürtçenin statüsü kabul edilinceye kadar, eğitim dili olana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu kadim dili yaşatacağız. Bunun için yaşamımızın her alanda Kürtçeyi yaygınlaştırmamız lazım. Dilimizi kaybedersek geleceğimizi kaybederiz. Bunun için başta halkımız olmak üzere tüm kurumlarımız Kürtçeyi yaşamında yaygınlaştırmalı" çağrısı yaptı.
'DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR'
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü ise, asimilasyon politikalarına işaret ederek, "Bu halk tüm yasak ve engellemelere rağmen dilini savunmayı bırakmadı. Bugün iktidar 30 milyon Kürdün dilini yasaklarken, İngilizce gibi birçok dili serbest kılıyor. Bunu Kürt düşmanlığı üzerinden yapıyor. Bir halk diliyle tanınır. Buradan halkımıza sesleniyorum; Dilimize sahip çıkalım. Dilimiz varlığımızdır, kimliğimizdir" diye kaydetti. (MA)