İstanbul’da taksimetre dolandırıcılığı üç yıl sürmüş

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, taksimetreleri fabrikada yüzde 10 fazla yazacak şekilde ayarlatmış, üç yıl boyunca turist, yerli vatandaş herkesi dolandırmış.

İstanbul’da taksimetre dolandırıcılığı üç yıl sürmüş

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın sekiz yıl boyunca başkanlığını yürüten, şimdi de Türkiye Esnaf Vakfı Başkanı olan Yahya Uğur, İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi’nin taksimetreleri yüzde 10 fazla yazacak şekilde fabrikada ayarlama yaptırdığını ve üç yıl boyunca 16 milyon kişinin dolandırıldığını açıkladı.

Kamuoyuna ‘taksimetre güncellemesi’ şeklinde servis edilen haberlerin arka planında ‘organize dolandırıcılık’ olduğu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dünkü ‘taksi projesi’ tartışmaları sırasında adeta belgelendi. Diken’e konuşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın sekiz yıl boyunca başkanlığını yürüten, şimdi de Türkiye Esnaf Vakfı başkanlığına devam eden Yahya Uğur, "İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, taksimetreleri yüzde 10 fazla yazacak şekilde fabrikadan ayarlatmış. Üç yıl boyunca 16 milyon insan kurumsal bir ahlaksızlıkla dolandırıldı. Oda başkanın (Eyüp Aksu) arabası da bunların içinde" dedi.

İSTANBUL’DA TAKSİCİ ŞİKAYETİ BÜYÜYOR

İBB’nin şehirdeki sarı taksi krizini çözmek için geliştirdiği proje sekizinci kez getirildiği Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde (UKOME) bakanlık temsilcileri ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla reddedildi.

İstanbul’da kısa mesafe gitmek istemeyen ve yerli müşteriyi kabul etmeyen taksilerden ötürü son dönemde şikayetler giderek artarken, İBB yönetiminin sorunu çözmek için getirdiği 5 bin yeni taksi teklifi daha önce yedi kez UKOME toplantısında AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

ODA BAŞKANI AKSU İFŞA OLDU

Sekizinci oylama sırasında Meclis’teki bir diyalog dikkat çekti. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, İBB’ye ithafen "Teklif sürekli önümüze getiriliyor. Ya bir çıkarınız var ya da heyetin aklıyla dalga geçiliyor" dedi. İBB yöneticisi Orhan Demir’de bu ifadelere "Havalimanında farklı ücretler yazıldığı için ceza kesilen araçlar içinde sizin taksiniz var Eyüp Bey" şeklinde yanıt verdi.


‘YÜZDE 10 FAZLA PARA YAZILMIŞ’

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın eski Başkanı Yahya Uğur, İBB Meclisi’nde gündeme gelen skandalın detaylarını şöyle anlattı: "Kurumsal bir üç kağıtçılık yapılmış. Hani biz diyoruz ya aramızda çürük elmalar var. Çürük elmadan da öte resmen bir kurum, İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, taksimetreleri kendisi satmış, zorla taktırmış. Ve taksimetreler yüzde 10 fazla yazacak şekilde fabrikadan ayarlanmış."

‘3 YIL BOYUNCA YERLİ YABANCI HERKES DOLANDIRILDI’

İBB, 23 Temmuz’da kilometre başına fazla aldıkları gerekçesiyle havalimanında kooperatife üye 400’den fazla taksinin izin belgesini askıya almıştı. Bunun üzerine taksiciler belgelerini geri alabilmek için taksimetrelerini güncellemişti.

Uğur şöyle devam etti: "Değiştirildi ama üç yıl boyunca herkes dolandırılmış. Turisti, yerli vatandaşı hiç ayırt etmemişler. 16 milyonu dolandırmışlar."

‘16 MİLYON İNSAN KURUMSAL BİR AHLAKSIZLIKLA DOLANDIRILDI, ODA BAŞKANININ ARABASI DA İÇİNDE’

İstanbul’daki sarı taksi sorununa karşı mücadele veren herkesin bu olayın üzerine gitmesi gerektiğini belirten Uğur, devamında şöyle konuştu: "Siz bir taksici 5 lira fazla aldı diye 15 gün arabasını bağlıyorsunuz ama bakanlık raporlarıyla 450 tane taksimetrenin firma tarafından kalibre ayarlarıyla oynanarak üç yıl boyunca 16 milyonu dolandıranlara hiçbir ceza yazmıyorsunuz. Bu dolandırıcılığı çok ahlaksız bile olsa bir taksici tek başına yapamaz. Burada organize bir iş var. Yüzde 10 fazla yazdırmışlar. Üç yıl boyunca 16 milyon insan kurumsal bir ahlaksızlıkla dolandırıldı. Oda başkanın arabası da bunların içinde. Ama hiçbirinin aracı da bağlanmadı. "

‘İHMAL VAR’

Bunun yanı sıra İstanbul’da sarı taksiler ‘keyfi’ uygulamalarla vatandaşa gereken hizmeti vermiyor. Kimi yakın mesafe diyerek yolcu almıyor, kimi turist alabilmek için yerli müşteriyi pas geçiyor. Yolu uzatarak fazla para alanlar da var, taksimetreyi açmadan turistleri fahiş fiyatlarla dolandıranlar da…

İstanbul’daki taksi krizini değerlendiren Uğur "Her sektörde olduğu gibi taksicilikte de ahlaksız insanlar var. Tabii ki bu insanlardan temizlenip yerine beyefendi insanların istihdam edilmesini sağlamak, devletin ve temsilcilerinin görevi. Maalesef bu konuda ihmal var diye düşünüyorum" dedi.

‘TÜM TAKSİLERE iTAKSİ TAKILMALI’

Uğur, çözüm için İBB’nin iTaksi uygulamasına dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:

"Taksiciler içerisinden bir grup özellikle iTaksi’yi üstü kapalı eleştirip, ‘Eksikler var’ diyerek iTaksi’yi takmak istemiyorlar. Bunun çaresi İBB’nin şu anda işletmede olan tüm taksilere iTaksi sistemini tam randımanlı çalışacak şekilde takmasıdır. Çünkü 24 saat kamera altında olacaktır. Kamera iyi bir denetimdir, herkesin başına polis dikemezsiniz ama kamera her zaman o kontrolü sağlar. Tabiri caizse ahlaksız şoförlerin üzerinde ne kadar ahlaklı insan olduğunu da gösterecektir. iTaksi sitemi tam olarak çalıştırılarak taksilerde yaşanan sorunun giderileceğini düşünüyorum."

İstanbul ibb dolandırıcılık Eyüp Aksu taksimetre