'İstanbul'daki toplantı ABD'ye stratejik darbedir'
Amerikan İslam İlişkeri Konseyi Direktörü İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısını değerlendirdi.
!['İstanbul'daki toplantı ABD'ye stratejik darbedir'](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/26184.jpg)
HABER MERKEZİ- Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Ulusal Direktörü Nihad Awad, İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı'nın Filistin için dönüm noktası olduğunu söyledi.
Awad, "İİT toplantısı ABD'ye stratejik bir darbedir" dedi.
Awad, Bahçeşehir Uluslararası Üniversitesine bağlı Washington merkezli Küresel Politikalar Enstitüsünde (GPI) düzenlenen "Kudüs: Çözüm mü Sorun mu?" başlıklı panelde konuştu.
'18 YIL KAMPTA YAŞADIM'
İsrail'in 1948 yılından sonra Filistinlileri topraklarından sürdüğü bir zaman diliminde ailesinin binlerce Filistinli ile Ürdün'e sığındığını ve kendisinin de bu ülkede bir kampta dünyaya geldiğini belirten Awad, 18 yıl kampta yaşadıktan sonra ABD'ye geldiğini aktardı.
ABD DÜRÜST OLMADI
Awad, Amerikan halkının dış politikaya, özellikle Ortadoğu politikasına oldukça yabancı olduğunu dile getirdi.
Trump yönetiminin bugün Washington'un uzun süredir benimsediği Filistin politikasından ayrıldığını vurgulayan Awad, "Aslında ABD yönetimi hiçbir zaman dürüst bir aracı değildi. ABD, İsrail işgalini destekledi ve İsrail devletini destekledi, milyar dolarlarla fonladı, İsrail devletine Birleşmiş Milletlerde (BM) kalkan oldu ve İsrail için dünyayı karşısına aldı." dedi.
Nihad Awad, askeri, siyasi ve ekonomik olarak ABD gibi güçlü bir devletin İsrail'i bu kadar savunmasının, Evanjelikler gibi bazı Hristiyan grupların, Filistin toprakları işgal edilip bu coğrafyaya Hazreti İsa'nın geleceğine yönelik inançsal beklentilerinden kaynaklandığını iddia etti.
Awad, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de mensubu olduğu Evanjelik Hristiyanların etkisinin yanı sıra Donald Trump'ın Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerini etkilediği iddialarına yönelik soruşturması ve cinsel taciz suçlamaları gibi skandallarla köşeye sıkıştırıldığını dile getirdi.
Awad, Trump'ın içerideki baskılardan kurtulmak için böyle bir yola başvurduğunu söyledi.
İİT'nin İstanbul'daki toplantısının yansımalarına ilişkin bir soru üzerine Awad, bu teşkilatın 1996 yılında İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ateşe vermesi üzerine İslam Konferansı Örgütü olarak kurulduğunu hatırlattı.
STRATEJİK DARBE
Teşkilatın 57 üyesi ile BM'den sonra en büyük uluslararası örgüt olduğunu ve Türkiye gibi güçlü üyeleri bulunduğunu bildiren Awad, "İİT'nin toplanıp ABD'yi Başkan Donald Trump üzerinden kınaması ABD'ye stratejik bir darbedir." yorumunu yaptı.
Ürdün'ün ilk kez ABD'yi doğrudan açık bir şekilde eleştirdiğini de anımsatan Awad, bu durumun ABD için kayıp olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmesine ilişkin bir soruya Awad, "Bu bizatihi Trump'ın politikasının bir sonucudur ve karşı tanıma için uluslararası bir kampanya başlatmıştır." karşılığını verdi.
ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI, RUSYA VE ÇİN
Uluslararası toplumun Erdoğan'ın Kudus'ü başkent ilan etmesini de değerlendiren Awad, "Erdoğan'ın bu çağrısı Rusya ve Çin gibi diğer güçleri de ABD'ye karşı cesaretlendirecektir" dedi.