İşten çıkarılan çalışanlar alacaklarını istedi
'Bu direnişler dün de vardı, yarın da devam edecek.'
İşten çıkarılan Tanzim Market işçileri, şirketin Kağıthane’de bulunan Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle ödenmeyen alacakları ve haklarını istedi.
Mağaza Market İşçileri Sendikası’na (Mağaza Market-Sen) bağlı Tanzim Market İşçileri Koordinasyonu, bünyesinde çalıştıkları Tanzim Marketleri tarafından hakları ödenmeyen 23 işçi şirketin Kağıthane’de bulunan Genel Müdürlük binası önünde eylem yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun da destek verdiği işçiler "Çalıştık, emek verdik maaşlarımız ödenmedi. Tanzim Market’ten hakkımızı alacağız" pankartı açıp, "Market işçisi köle değildir" ve " Market işçisi hakkını istiyor" sloganları attı.
YETKİLİLERE SESLENDİLER
Burada konuşan Mağaza Market-Sen üyesi Doğan Can Aras, İstanbul’da onlarca şubesi olduğunu belirttiği Tanzim Market’in kurulmasının üzerinden bir yıl geçmeden 23 işçinin ciroların düştüğü için alacakları gasp edilerek işten çıkarıldığını kaydetti.
İflasa sürüklendiği yönünde duyumlar aldıkları belirttiği şirkete dair devlet yetkililerine "Bu işletme iflasa sürüklendiğinde işçilerin alacakları ödenmezse ne olacak?" diye seslenen Aras, sendika olarak işçilerin alacakları için hukuki ve siyasi olarak mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.
'2 AYDIR MAAŞ ALAMIYORUZ'
İşten çıkarılan Tanzim Market işçisi Gizem Gül de haklarını aradıkları için işverenlerin kendilerini "cahil" olarak nitelendirdiğini dile getirdi. Gül, "5 aydır çalışıyorum. İlk aylarda maaşlarda sorun yaşamıyorduk ama iki aydır maaş alamıyoruz. Bizler ev sahibine ya da bankalara maaşların biraz geç yatacağını anlatamıyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Alın terimizi burada bırakmayacağız" dedi.
‘HAKTAN, HUKUKTAN BAHSEDECEKSEN ÇALIŞANLARIN PARASINI VERECEKSİN’
Tanzim işçisin Yakup Milder ise, işten çıkarılan arkadaşlarının 500 bin TL’ye yakın alacağı bulunduğunu ifade etti.
"Haktan, hukuktan bahsediliyor. Hak, hukuk bu kadar insanı buraya toplayıp, yukarıda rahat koltuklarda oturmak değildir" diyen Milder, devamında şunları söyledi: "1 lira da alacağımız olsa hakkımızı alacağız. Ben öğrenciyim. Okul parası çıkarmak için çalışıyorum. Öğrencinin okul parasını vermiyorsun ama altındaki arabanın deposunu her gün doldurmayı biliyorsun. Öyle olmaz. Haktan, hukuktan bahsedeceksen çalışanların parasını vereceksin."
PİSOĞLU: İŞÇİLERİN SESİNE SES VERİN
Yaptığı konuşmada Tanzim Market’te yaşananların hiç kimse için yeni bir durum olmadığını söyleyen HDP’li Musa Piroğlu da, ülkenin her yerinde işçilerin benzer taleplerle direnişte olduğunu ifade etti.
Piroğlu, "Bu direnişler dün de vardı, yarın da devam edecek. Çünkü patronlar ülkenin her yerinde işçilerin kanını emmeye ve bu işçilerin alın teri üzerinden servetlerini büyütmeye devam ediyorlar" dedi.
Yaşanan sorunun temel sebebi olarak işçiyi koruması gereken çalışma yasalarının patrondan yana olmasını gösteren Piroğlu, "Patron bu kadar rahat hareket edebiliyorsa bunun birinci sebebi devleti ve polisi arkasına almasıdır. İkinci sebebi ise işçilerin örgütsüz olmasıdır. Biz dağınık oldukça patronlar kanımızı emmeye devam edecek. Bu yüzden buradaki işçilerin sorunu sadece onların sorunu değildir. Bu sorun yüzde 6 zam alan kamu işçisinin, köle gibi çalıştırılan işçilerin sorunudur. Ya örgütleneceğiz ya da sömürülmeye devam edeceğiz. Bütün işçiler Tanzim işçilerine ses verin. Direnen işçilerin sesine ses verin, bu yoz gidişi durduralım" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)