Jandarma istedi birçok siteye erişim engellendi: Bianet, ETHA, Gazete Fersude...

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği aralarında bianet, ETHA ve Gazete Fersude'nin de bulunduğu 136 adrese erişimi engelledi.

Jandarma istedi birçok siteye erişim engellendi: Bianet, ETHA, Gazete Fersude...

ARTI GERÇEK - Ankara Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile aynı gün 136 adresin erişiminin engellenmesine karar verdi.

Erişimin engellenmesi kararı verilen URL adresleri arasında Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest adreslerinin yanı sıra haber portalları da yer alıyor.

Erişim engeli getirilen adresler arasında, bianet, Gazete Fersude, ETHA, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un Twitter hesabı, Gezi davası için açılan kampanya hesabı 'Geziyi Savunuyoruz' Twitter hesabının yanı sıra çok sayıda Facebook İnstagram hesapları da var.

Mahkeme erişim engeli kararında İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nın talebi üzerine 'Yayınlanan içeriklerde 5651 sayılı kanunun 8-a maddesinin 1. fırkasında yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması' gerekçesiyle çok sayıda adrese erişim engeli getirildiği belirtildi.

Jandarma istedi birçok siteye erişim engellendi: Bianet, ETHA, Gazete Fersude... - Resim : 1

OYA ERSOY: HESABIMIN KAPATILMASI ANAYASAL SUÇ

Artı Gerçek'e konuşan HDP Milletvekili Oya Ersoy Twitter hesabının kapatılmasının suç olduğunu söyledi.

Ersoy, "Mahkemeler otomatiğe bağladılar. Önlerine ne gelse kabul ediyorlar. Attığım tweetlerin hiç birinin suç olduğunu düşünmüyorum. Milletvekilinin görevi zaten muhalefet etmek. Avukatlarımız itiraz edecek. Konuyu Meclis gündemine getireceğiz" dedi.

BİANET'İN 200 BİNDEN FAZLA YAZI VE HABERİNE ERİŞİM ENGELLENDİ

bianet, mahkeme kararıyla Kasım 2000'den bu yana yayın yapan bianet'teki en az 200 bin habere erişimin engellenmiş olduğunu duyurdu.

Karara itiraz eden bianet'in avukatı Meriç Eyüboğlu "Daha önce farklı hâkimlik kararları ile bianet'te yayımlanan haberlere yönelik erişimin engellenmesi kararları verilmişti. Bu kararların tamamına itiraz ettik, sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne taşıdık. İki başvurumuzda da Anayasa Mahkemesi verilen sansür kararlarının basın özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna vardı. Diğer başvurularımız halen mahkemenin önünde. Ancak önceki engelleme kararlarında, başvuru konusu yapılan habere erişim engellenmişti. Oysa şimdi ilgili hâkim, habere değil tüm siteye erişimi engelleme kararı vermiş, üstelik bu denli büyük bir sansür kararını hiçbir gerekçeye dayandırma gereği duymamış. Mahkemeye yaptığımız başvuruda da somut bir bilgiye ulaşamadık. Ancak kararın 16 Temmuz yani Gezi duruşmasından iki gün öncesine ait olması, erişimi engellenen adresler arasında gezi duruşması sırasında düzenli paylaşımlarda bulunan adreslerin bulunması (ki bu adreslerin bir kısmı Gezi duruşması dışında herhangi bir paylaşımda bulunmayan URL adresleri) Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan ihbarın (!) Gezi davasıyla ilgili olduğunu düşünmemizi sağladı. Oysa bu denli büyük bir sansür kararını, kararın muhatapları olarak tahmin ve varsayımlarla öğrenmeye, anlamaya, açıklamaya çalışmamız ne denli hukuki bir işlemle karşı karşıya olduğumuzun da açık göstergesi. Binlerce haberin yer aldığı bir haber portalının, Jandarma Genel Komutanlığı’nın başvurusu üzerine başkaca hiçbir araştırmaya gerek kalmadan kapatılıyor. Bu kararı verenler gerekçe dahi belirtmiyor. Bu durum en hafif ifadesiyle hukuk skandalı... Keza bu karar ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırı, büyük bir müdahale... Hukuk garabeti" şeklinde konuştu.

içişleri bakanlığı sansür bianet erişim engeli ETHA