Jeffrey: Mınbiç Yol Haritası'nda ilerleme kaydettik
James Jeffrey, yol haritasının 'Türkiye'nin PKK ile irtibatlı olduğunu' söylediği kimi YPG liderlerinin geri çekilmesini kapsadığını aktardı.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Mınbiç Yol Haritası'nın uygulanması konusunda ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması görüşmelerinde ide bir çözüme ulaşamadıklarını açıklayan Jeffrey, "Bir çözüm bulacağımıza güvenimiz tam ama henüz o noktada değiliz" dedi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Büyükelçi Jeffrey, Brüksel'de görüntülü basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Jeffrey, yol haritasının hem Türkiye'nin hem ABD'nin kaygılarını gidermek hem de IŞİD'in varlık göstermeye devam ettiği Mınbiç bölgesinde istikrarın sağlanması amacıyla dizayn edildiğini anlattı.
Yol haritasının, Suriye Demokratik Güçleri'nin ana unsurlarından olan YPG'nin, Türkiye'nin PKK ile irtibatlı olduğunu söylediği kimi liderlerinin geri çekilmesini kapsadığını aktaran Jeffrey, "Aynı zamanda Türklerle Menbiç bölgesinde ortak devriye için prosedürlerimiz var. Son üç ayda bunlardan pek çoğu gerçekleştirildi, son üç ayda kaydadeğer bir ilerleme kaydedebildik…" diye konuştu.
GÜVENLİ BÖLGE: HENÜZ ÇÖZÜMDEN UZAĞIZ
James Jeffrey, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde, kendi denetimi altında bir güvenli bölge oluşturma beklentisini de değerlendirdi.
Farklı pozisyon, strateji ve çözümler arasında köprü inşa etmeye dönük diplomatik girişimlerini sürdürdüklerini anlatan James Jeffrey, "Başkan Trump Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları hakkında çok endişeli olduğunu açıkça ortaya koydu. Türkler Suriye'nin kuzeydoğusundaki, kısmen Kürt olan ve büyük ölçüde Kürt bireylerin komuta ettiği lokal partnerimiz SDG'nin PKK ile bağı olduğu görüşünde ve bu yüzden Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Başkan taahhüt etti ve bizler bu Türk güvenlik kaygılarını gidermek zorundayız" diye konuştu.
Ancak Jeffrey aynı zamanda ABD ile birlikte IŞİD'e karşı mücadele eden Kürtleri hedef alacak herhangi bir "kötü muameleye" tanıklık etmek istemediklerini, bundan büyük endişe duyduklarını vurguladı.
ABD'li yetkili tarafların endişelerini gidermeye dönük çalışmalarını sürdürdüklerini aktarırken, "Bir çözüm bulacağımıza güvenimiz tam ama henüz o noktada değiliz" dedi.
AVRUPA ÜLKELERİ ASKER GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ
ABD'nin Avrupalı müttefiklerinden Suriye'nin kuzeyine daha güçlü askeri destek vermeleri beklentisi de basın toplantısında gündeme geldi.
Trump'ın kararı doğrultusunda, Suriye'nin kuzeyinden ABD askerlerinin çekileceğini ancak bölgede istikrarsızlığa yol açacak bir güç boşluğu oluşmasını da istemediklerini söyleyen Jeffrey, "Suriye'deki diğer koalisyon üyeleri ile birlikte, ana misyonumuz için çalışmaya devam etmek amacıyla bazı güçlerimizi Suriye'de bulundurmaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz IŞİD'in kalıcı olarak bozguna uğratılmasıdır" diye konuştu.
Bu bağlamda IŞİD'in kontrol altında tuttuğu topraklarda istikrarın sağlanması ve IŞİD ideolojisi ile mücadele çabalarının süreceğine vurgu yapan Jeffrey, "ABD Başkanı Trump'ın çok önemli hedefi olan külfet paylaşımı bağlamında diğer koalisyon ülkelerinden de asker göndermelerini talep ettik" dedi.
Büyükelçi Jeffrey, "Epey bir ülkeden olumlu yanıtlar aldık ancak kimse nihai bir karar almadı çünkü somut misyon ve askeri ihtiyaçlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ancak sonunda bunun iyi bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum" diye konuştu. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)