Kadir İnanır ve Barış Annelerine Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü
1995 yılından bu yana her yıl düzenlenen 'Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü' bu yılda sahiplerini buldu.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO) 1995 yılından bu yana her yıl düzenlediği o "Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü" bu yılda sahiplerini buldu. Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü’nün Kadir İnanır ve Barış Annelerine verileceği duyuruldu. DTO binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamanın Türkçesini İnsan Hakları Derneği’nden Derya Yıldırım, Kürtçesini ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan Recep Oruç okudu.
YILDIRIM: KORKU İKLİMİ HAKİM
Diyarbakır Tabip Odası ‘Barış, Dostluk ve Demokrasi’ Ödül törenine çağrı metnini okuyan Derya Yıldırım, Türkiye’de ve bölge savaş politikalarının devam ettiğini, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemden geçildiğini hatırlattı. Temel hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, her türlü hak arama mücadelesinin şiddet ve baskı ile karşılandığını belirten Yıldırım, toplumda korku iklimin hakim olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın, bu korku ikliminin sürekliliğinin sağlanması için ses çıkaranlara ve itiraz edenlere yönelik baskıcı politikalarını artırarak devam ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: "Bu korku iklimine, baskı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen Barış, Eşitlik, Özgürlük ve Demokrasi mücadelesi yürütenler yarınlara ilişkin Barış içerisinde bir Ülke ve Dünya umudumuzu büyütüyor. Barış içinde, bir arada yaşama hayalini ve barış için mücadele etme iradesini onlar sayesinde hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.
KADİR İNANIR VE BARIŞ ANNELERİ
2020 yılı Barış, dostluk ve demokrasi ödülü, ödül belirleme Jurisi tarafından, aday kişi ve kurumlar içerisinden 2 isme verilmesi kararlaştırıldı. Bu yılki "Barış, dostluk ve demokrasi" ödülüne, 90’lı yılların baskı ikliminden; militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamanın hüküm sürdüğü günümüze değin durmadan, geri adım atmadan mücadelelerini sürdüren Barış Annelerine ve iktidarın her türlü saldırısına rağmen yaşamdan yana net tutum alması, savaş karşıtı tavrından vazgeçmemesi nedeniyle Sanatçı Kadir İnanır layık görülmüştür.
"ANNELER BARIŞTA ISRAR ETTİ"
Barış Anneleri 90’lı yıllardan beri aralıksız devam ettirdikleri sivil itaatsizlik eylemleriyle, baskı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen savaşa karşı barıştan yana yılmaz ısrarlarıyla, beyaz tülbentlerini barış ve demokrasi mücadelesinin bayrağı haline getirmişledir. Siyaset üstü evrensel bir kimlik olarak anneliğin savaşı durdurabileceğini, yıllardır devam eden bu savaşta acının ortaklığını en çok annelerin anlamlandırabileceğini anlatmışlardır. Herkesin barış mücadelesinde geriye düştüğü anlarda, Barış Annelerinin ısrarlı mücadele, barış ısrarlarına şahit olmak, tüm kesimler için umut kaynağı olmuştur.
"İNANIR TÜM BASKILARA RAĞMEN KORKUSUZCA KONUŞTU"
Sinemanın önemli isimlerinden sanatçı Kadir İnanır toplumsal barış için kimsenin sesinin çıkmadığı dönemlerde dahi tüm baskılara rağmen korkusuzca barış talebini dile getirmekten imtina etmemiştir. Barış ve Müzakere sürecinde katkı göstermiş, aktif rol oynamıştır. Gerek sanatçı kimliği ile, gerek entellektüel duruşu ile Türkiye toplumu içerisinde önemli bir figur olarak, barış vurgusunu her fırsatta dile getirmiş, ülke içerisindeki diğer aydınlara cesaret vermiş, herkeste ciddi bir farkındalık yaratmıştır. ‘’Çok büyük zorluklarla karşı karşıyayız ama tüm bu zorlukların üstesinden geleceğiz, Halkların kardeşliğine ve büyük barışa tüm kalbimle inanıyorum" diyerek geleceğe dair Barış ve kardeşlik için umudu yeşertmiş ve bunun için mücadele çağrısı yapmıştır."
BARIŞ, DOSTLUK VE DEMOKRASİ ÖDÜLÜ JÜRİSİ
Türk Tabipler Birliği, Diyarbakır Tabip Odası, Pratisyen Hekimler Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Eğitimsen Diyarbakır şubesi, SES Diyarbakır Şubesi ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti. Ödül töreni 7 Mart Cumartesi günü saat 14.00’da Demir Otel’de düzenlenecek.