İşletmelerin kapatılmasıyla işsiz kalan gençler: Önce vatandaşına yardımcı ol
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK - İşsiz kalan kafe, bar, restoran çalışanları, kendilerine bir an önce ekonomik destekte bulunması için hükümete çağrıda bulundu.
Coronavirus tedbirleri kapsamında kafe, bar, restoran gibi işletmelere getirilen kısıtlamalarla birlikte milyonlarca insan geçinemeyecek duruma geldi.
Tedbir kapsamında getirilen kısıtlamayla işsiz kalan insanlar "geçinemiyoruz" diyerek Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem düzenledi. Ellerinde, "Kira, fatura, borçlar ertelensin", "Geçinemiyoruz, hayatımızı istiyoruz", "Gençliğin böylesine itirazım var", "Yaşayamıyoruz", "Yandaşlara değil çalışana teşvik" yazılı dövizlerin bulunduğu eylemde işçiler devletin bir an önce taleplerine kulak vermesi çağrısında bulundu.
'GELECEKSİZ KALDIK!'
Milyonlarca işsizden biri olan Göksu Uyar, Kadıköy'de bir kahvaltı salonunda çalıştığını söyleyerek, geleceksiz kaldığını ifade etti. Kirada oturduğunu ve sağlık sigortası olmadığı için virüse ya da herhangi bir rahatsızlığa yakalanma ihtimalinde tedavi hizmetinden yararlanamayacağını vurgulayan Uyar, "Maddi bir destek almayı talep ediyoruz! Ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmayı talep ediyoruz! Bir gecede milyonlarca insan işsiz kaldı. Biz, sadece istatistik değiliz" diye belirten Uyar, ilk kısıtlama da kısa çalışma ödeneği olarak 1.500 lira aldığını ama aldığı bu bin 500 lirayı ev kirası için kullandığını belirtti.
"Prestijli bir üniversitenin prestijli bir bölümünden mezun olduğumuzu düşünmüştüm. İstanbul Üniversitesi'nde psikoloji okudum. Okuduğum alanda iş bulamadığım gibi hayatımı idame ettirmek için çalıştığım kafenin kapanmasıyla da işsiz kaldım." Bu sözler ise 23 yaşında Betül Topkaya'ya ait. Geçinemediğini söyleyen Topkaya, devletin bir an önce adım atmasını söyledi.
ÖĞRETMEN ABİM HALDE HAMALLIK YAPIYOR
Adıyaman'dan İstanbul'a okumak için geldiğini söyleyen Ali Furkan Varak, Üsküdar Üniversitesi'nde yüzde 50'li bursla okuduğunu ancak şu an okul taksitlerini ödeyemediğini söyledi. "Ev kirasını, faturaları ödeyemiyorum" diyen Varak, ataması gerçekleşmediği için halde hamallık olarak çalışan öğretmen ağabeyi ile birlikte yaşadığını ve günlük kazancının ise 50 ila 60 lira arası olduğunu vurguladı.
'YEMEK BİLE YİYEMİYORUZ'
"Ben geçinemiyorum, ama hükümet ekonomisi kötü olan ülkelere maddi destekte bulanacağını söylüyor. Kendi halkına kesinlikle yardımcı olmuyor. Öğrenciler olarak kötü durumdayız ve iş bulamıyoruz. Yiyecek yemek bile gerçekten bazen sıkıntı oluyor bize. Yemek bile yiyemiyoruz bazen" diyen Varak, geçim sıkıntısından dolayı Adıyaman'a görmek zorunda kalacağını dile getirdi.