Kaftancıoğlu'ndan Galata çıkışı: IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından farklı bir şeyin yapılmadığını gördüm
'Galata Kulesi sadece 16 milyonluk İstanbullunun değil tüm Türkiye'nin hatta dünyanın dikkatle izlediği, izlemeye devam edeceği tarihi ve kültürel eserlerimizden birisidir.'
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK - Müzeye dönüştürülmek üzere restorasyon çalışmaları başlayan Galata Kulesi önünde bekleyiş devam ederken, sosyal medyaya yansıyan görüntüler tepki çekti.
Galata Kulesi önünde bekleyiş devam ederken CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu buraya gelerek yaptığı açıklamada "Galata Kulesi içerisindeki videoları izlerken IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından farklı bir şeyin yapılmadığını gördüm" dedi.
Kaftancıoğlu şunları söyledi:
"Arkamızda gördüğünüz 1500 yıllık tarihi olan ve İstanbul’un simgesi olan Galata Kulesi’nin önünde... Elle dokunurken bile hesapla kitapla dokunulması gereken böylesi tarihi bir yapıya hiltilerle nasıl müdahale edildiğini görünce Kent Hakları İzleme Komisyonu olarak sürece dair bilgi almak üzere arkadaşlarımız buraya geldiler.
İçeride çalışma yapanlar her kimse, biliyorsunuz büyükşehirden bir yetki gaspı alınarak Galata Kulesi şu anda devredilmiş durumda. Devralanların niyeti, bu tarihi dokuya nasıl zarar verildiğini gördük. Galata Kulesi sadece 16 milyonluk İstanbullunun değil tüm Türkiye’nin hatta dünyanın dikkatle izlediği, izlemeye devam edeceği tarihi ve kültürel eserlerimizden birisidir.
Galata Kulesi içerisindeki videoları izlerken IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından farklı bir şeyin yapılmadığını gördüm. Biz CHP İstanbul İl Başkanlığı ve Kent Hakları İzleme Komisyonu olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Galata Kulesi’nde hunharca yapılmak istenenlere ilişkin hukuksal süreçleri işleteceğiz. İBB’de hukuksal başvurularını yaptı."
E.S YAPI'DAN 'FAYANSLAR KALDIRILIYOR' SAVUNMASI
Hiltilerle tarihi duvarları yıkılmasına ilişkin E.S YAPI yetkililerinin İBB çalışanlarına verdiği bilgi "Tarihi duvarlar yıkılmıyor, fayanslar kaldırılıyor" yönünde oldu.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerin ardından çoğu kişi soluğu Galata Kulesi'nin önünde aldı.
İçerideki restorasyon çalışmaları devam ederken, edindiğimiz bilgilere göre son 24 saattir hilti ile tarihi duvarlar yıkılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanları ve Koruma Uygulama ve Denetim Müdürü Menekşe Şakar'ın denetim yapması için restorasyonun yapıldığı Galata Kulesi'ne girişlerine izin verilmedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nin E.S YAPI tarafından restorasyon yapılıyor.
Restorasyon alanında görevli biri ile yaptığımız görüşmede, restorasyon çalışmalarına başlamadan önce gerekli tüm önlemleri ve uyarıları yaptıklarını, sosyal medyaya yansıyan görüntülerin tepkiye neden olduğunu ve hilti ile yıkılan tarihi duvarların doğru bir çalışma yöntemi olmadığını kabul eden ifadeler kullandı.
Şu an gerekli tüm önlemlerin alındığı ve usulüne uygun bir şekilde çalışmaların yapıldığını söyleyen yetkili, içeriye girişlere izin verilmeyeceğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiği için İBB'nin alanı denetleme izninin olmadığını söyledi.
Dört tarafı bariyerler ile kapatılançalışma alnında ve kapısı açıldığında yerde onlarca taşın ve kireç torbalarının olduğu göze çarpıyor.
Yine İBB çalışanları ve E.S YAPI'dan olan bir görevli, IBB çalışanlarının sosyal medyaya yansıyan görüntüleri sorması üzerine, yetkili kişi şu cevabı verdi:
"Duvarlar yıkılmıyor, fayanslar kaldırılıyor."
Temmuz ayında restarasyon çalışmaları başlatılan Galata Kulesi müzeye dönüştürülecek.
Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEM) Başkanı Menekşe Şakar'ın, restorasyon çalışmaların sorumlularından biri ile yaptığı görüşmede, Vakıflar Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yazılı açıklama yapılacağı bilgisi verildi.
Gerekli izinlerin alınması ile Galata Kulesi'ne denetim yapmak üzere giriş yapılacağı ifade ediliyor.
Galata Kulesi önündeki bekleyiş devam ediyor.