Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde bir skandal daha
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK – Bu yılın ilk ayında gebe çocuklar skandalıyla gündeme gelen İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu kez sevk ve bebek ölümü skandalı. Doğum için gelen kadın Özel Avrupa Tıp Merkezi’ne yönlendirildi. Bebek rahatsızlanınca burada yoğun bakım olmadığından hastane hastane gezdirilirken öldü.
Her şey G. S.’nın Ocak 2017’deki gebeliğiyle başladı. Eşi Serdar Yalçınkaya ile birlikte Sultangazi’de özel bir hastanede gebelik sürecini takip eden kadın, buradaki doktorun düşük riski uyarısıyla Başakşehir Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Buradaki doktorun bebeğin prematüre doğması ihtimaliyle kendilerine bebek yoğun bakım ünitesi olan bir araştırma hastanesi önermesiyle Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldiler.
İKİ GÜNLÜK HAYAT İÇİN BEŞ AYRI HASTANE GEZDİRDİLER
Serdar Yalçınkaya’nın BİMER’e yaptığı başvuruya göre, 11 Temmuz günü saat 13.00 sularında kanamayla birlikte kadın doğum acil servisine gelen çifte sıkıntı olmadığı ve doğuma daha vakit olduğu belirtilerek eve gönderildi.
Saat 23.30 civarı yeniden kanaması başlayan kadın hastaneye ikinci kez geldiğinde ilk kontrolleri yapılarak, doğumun başladığı ve başka bir özel hastaneye sevk edileceği söyleniyor. Hiçbir gerekçe sunulmadan ve açıklama yapılmadan apar topar ve Sultangazi Özel Avrupa Tıp Merkezi Hastanesi ambulansı ile sevk edilen kadın bu özel tıp merkezine yönlendiriliyor.
Serdar Yalçınkaya’nın bebeğin prematüre doğacağı ve bebek yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyacağı uyarılarına rağmen sorun olmayacağı söylenerek sevk edilen hamile kadınla birlikte iki hamile kadın daha bu tıp merkezi ambulansıyla kamu araştırma hastanesinden alınarak, yoğun bakım ünitesi olmayan bir tıp merkezine götürülüyor.
Saat 01.40 sularında ameliyata alınan hastanın bir kız bebeği dünyaya geliyor. Bebeğin ilk hastanede öngörülen sağlık sorunlarıyla karşılaşmasıyla Özel Avrupa Tıp merkezi bebeğe müdahale edemeyerek onu Bağcılar Özel İklim Hastanesi çocuk yoğun bakım servisine sevk ediyor.
Küvezde tutulması gereken bebek üzeri açık biçimde ağzında bir gaz maskesiyle bu sevki yaşarken İklim Hastanesinde yapılan ilk kontrolde bebeğin bu süreçte çok yorulduğu belirtiliyor. Bebek 14.07.2017 tarihinde saat 12.00 sularında daha hayata başlamadan hayatını kaybederken anne karnına düştüğü andan itibaren beş ayrı hastane gezerek iki gün hayata tutunabiliyor.
DOKUZ AYDIR YANITLANMAYAN SORULAR:
1) NEDEN SEVK EDİLDİK?
Baba Serdar Yalçınkaya yaşananların ve ölümün şokunu atlatıp sorumluluk ve sorumsuzlukları araştırmalarına 20 Temmuz günü başlamış. O tarihten bu yana BİMER’e başvuru, Sultangazi ve Küçükçekmece ve Bakırköy savcılıklarına suç duyurusunda bulunmuş.
Babanın soruları şöyle: Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğum için gidilen Dr. Necdet Öncü bu sevki neden yaptı?
Burada hastane yönetimi ve doktor sevki inkar ederek, hastanın kendi rızası ile özel tıp merkezine gittiğini iddia ediyor. Hamile kadın ise ambulansta "Beni nereye götürüyorsunuz?" sorusuna "Bekle görürsün!" yanıtını aldığını söylüyor. Baba ise "Ben o esnada durumun ciddiyetini Kanunide anlatmaya çalışıyordum. Sevki ben istemedim hatta büyük bir endişe yaşadım" diyor. Kendileriyle birlikte sevk edilen iki hamilenin daha hastane giriş çıkış görüntülerinin kamera kayıtlarını da savcılığa sunan babanın tek umudu bu video kayıtları.
2) ÖZEL TIP MERKEZİNDE DOĞUMU KİMLER YAPTIRDI VE HANGİ İŞLEMLER UYGULANDI
Baba Yalçınkaya, Sultangazi Özel Avrupa Tıp Merkezi’nden tüm doğum sürecinin ve yapılan işlemlerin belgelendiği epikriz raporunu talep ediyor. Verilen raporda hastanın hastaneye kendi rızası ile başvurduğu belirtilerek, operasyonu yapan doktorun bilgileri paylaşılmıyor. Epikriz raporunda doktorun imzası bulunmazken baba Yalçınkaya artık doğuma bir doktorun girdiğinden yana bile şüpheye düştüğünü ve hala sezaryen olan doğumu kimin yaptırdığını bilmediğini belirtiyor.
3) KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HASTANESİNE BAŞVURU KAYDINA NE OLDU?
Babanın araştırmaları devam ederken, doğum için 11.07.2017’de yapılan hastane başvuru kaydının sistemde görünmediğini saptıyor.
BİMER’e babanın diğer soruları şöyle: Neden oluğunu bilmediğimiz sevk işlemi için 112’den ambulans talep edildi mi?
Bir ambulansla 3 doğum hastası sevk edilebilir mi?
Aynı gece Özel Avrupa Tıp Merkezi’ne 10 kadar hasta ambulansla getirildi. Doğumlar gerçekleşti. Bu hastalar da mı kamu hastanelerinden transfer edildi?
4) ÖZEL AVRUPA TIP MERKEZİ 1 DAKİKADA TAHLİL VE TETKİK SONUCU VEREBİLİR Mİ?
Aile Özel Avrupa Tıp Merkezi’nden istediği epikriz raporunda hastanenin doğum için gelen kadına yapılan tahlillerinde bir dakika içinde sonuçlandığı gibi çarpıcı bir nokta görüyor. Hastaneden alınan tahlil sonuçlarına göre; hastanın 12.07.2017 tarihli kayıt saati 01.23, örnek alma saati 01.25, örneğin laboratuvar kabul saati 01.30 olarak görülürken, hastanın değerlerine ilişkin sonuç 01.31 olarak görülüyor.
Baba Serdar Yalçınkaya bu sorularla yaklaşık dokuz aydır sürdürdüğü hukuk mücadelesinde yol alamamış. Geçirdiği bir iş kazası sonrası Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde tedavi görürken bu hastanenin de yanmasıyla "Sağlık sisteminden umudu kestim ama adaletten umudu kesmek istemiyorum. Tüm mücadelem başka çocukların da ölmemesi için" diyor.